Breaking

KANE TANAKA NAJSTARIJA NA PLANETI

Kratke vesti / 04/01/2022

Kane Tanaka je ovog januara proslavila svoj 119 rođendan. Naime ona je   rođena 2. januara 1903.godine.  Japanska superstogodišnjakinja koja je 22. jula 2018. postala najstarija živa osoba na svetu, nasledivši Čijo Mijako. Ona je trenutno treća najstarija dokumentovana osoba u istoriji, odmah posle Žane Kalman i Sare Knaus. Kane je rođena pod imenom Kane Ota, u selu Kazuki , Prefektura Fukuoka, Japan. Rođena je kao sedmo dete (od osmoro) Kumakičija i Kume Ote. Dana 6. januara 1922. godine, udala se za Hidea Tanaku. Imali su četvoro dece i usvojili su jedno. Za vreme Drugog svetskog rata radila je u porodičnoj prodavnici, prodajući rezance i kolače od pirinča. Nastavila je da radi  u prodavnici sve do odlaska u penziju u 63. godini života. Prvi put je posetila Sjedinjene Američke Države u 1970-im godinama a danas tamo ima nekoliko bliskih rođaka.

U dobi od 103 godine, obolela je od raka debelog creva ali je preživela. Kada joj je bilo 107 godina, njen sin je napisao knjigu o njoj, koja govori o njenom životu i dugovečnosti. Voli da piše poeziju i još uvek se seća svojih putovanja u Sjedinjene Američke Države. Svoju dugovečnost pripisuje veri u Boga. U julu 2018. godine, izjavila je da bi volela da živi do svoje 120 godine, a kako stvari stoje želja će joj se I ispuniti.  Dana 22. jula 2018. godine, postaje najstarija živa osoba na svetu, nakon smrti japanke Čijo Mijako.

  1. marta 2019. godine, ulazi u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija živa osoba na svetu.

 

  1. januara 2021. godine proslavila je svoj 118. rođendan i time postala najstarija osoba koja je ikada živela u Japanu.

 

U septembru 2021, Tanaka je vakcinisana protiv KOVIDA-19, što je čini najstarijom osobom koja se vakcinisala protiv te bolesti.

 

  1. Januara 2022. godine, napunila je 119 godina, što je prvi put posle više od 20 godina, kada je Sara Knaus proslavila 119. rođendan i treći put u istoriji.

 

Živi u staračkom domu u prefekturi Fukuoka i još uvek je dobrog zdravlja, ponekad igra društvene igre i izlazi u kraće šetnje po hodnicima doma.

Spread the love





Olivera Marinković




Previous Post

ZAŠTO KITIMO JELKU?

Next Post

ZAŠTO ČITATI KNJIGE, ZAR TO NIJE PREVAZIĐENO?





0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ZAŠTO KITIMO JELKU?

Praksa kićenja jelke datira još od starih rimskih paganskih običaja. Hrišćanstvo je tu tradiciju preuzelo iz različitih...

02/01/2022