Breaking

Misterija broda Mary Celeste

putovanja/zanimljivosti / Život / 20 novembra, 2023

Brod „ Mary Celeste“ je izgrađen u Britaniji i prvi put registrovan 1861. godine pod imenom „Amazon“. Nakon nekoliko nesrećnih slučajeva, uključujući i iznenadnu bolest i smrt prvog kapetana, kao i sudar sa drugim brodom na Lamanšu, Amazon je dobio novog, američkog vlasnika , i ime mu je promijenjeno u“Mary Celeste“. Od tad, pa sve do nesrećnog puta od Njujorka ka Đenovi 1872, brod je plovio bez ikakvih komplikacija.
Krajem oktobra 1872. godine počeo je utovar oko 200.000 litara otrovnog denaturisanog alkohola, a već 7. novembra brod Mary Celeste napušta njujoršku luku i uplovljava u plavi okean. Brodom sa 1701 bačvom industrijskog alkohola, upravljao je vrlo iskusni kapetan Bendžamin Brigs te njegov pomoćnik Albert Ričardson kojeg je kapetan sam odabrao, baš kao i ostale članove međunarodne posade koju si činili Danac, četiri Nemca, te kuvar Amerikanac. Kapetan je želeo  da mu supruga vidi Italiju, pa je kapetan poveo i nju, kao i njihovu dvogodišnju ćerku Saru. Mesec dana kasnije 4. decembra, Mary Celeste je na udaljenosti od pet kilometara od obale Portugalije uočila posada trgovačkog jedrenjaka Dei Gratia. S obzirom da je brod besciljno krivudao iscepanih jedara, posada Dei Gratie odlučila je da mu se približi. Na palubu Mary Celeste prvi se ukrcao glavni od  palube Oliver Deveo, a prizor koji ga je dočekao verovatno nije očekivao ni u noćnim morama.

Na brodu nije bilo apsolutno nikoga kao ni tragova borbe ili bilo koje vrste nasilja. Bilo je, doduše, mnogo vode između gornje i donje palube te oko metar vode u brodskom skladištu. Ali brod je bio u savršeno plovnom stanju. Nakon što se na palubu ukrcalo još nekoliko članova posade Dei Gratie, oni su ustanovili da su nedostajali svi dokumenti osim brodskog dnevnika. Brodski sat nije radio, baš kao ni uništeni kompas, dok su seksant i morski hronometar nedostajali. Jedinog čamca za spašavanje nije bilo, a nedostajalo je i uže koje je bilo privezano za brod dok je drugi kraj plutao u vodi. Šta god da se dogodilo s posadom, ona više nikada nije viđena niti pronađena. U poslednjem zapisu u dnevniku unetom 25. novembra ne mogu se iščitati naznake nekakve nevolje. Istraga nikada nije iznedrila odgovore, samo nekoliko teorija koje su se samo gomilale. U poslednjem zapisu brodskog dnevnika stoji da je brod 25. novembra bio oko 800 kilometara udaljen od mesta gde su ga, devet dana kasnije, pronašli članovi posade broda Dei Gratia.

Posebno je zanimljivo bilo to da su sve lične stvari i dragocenosti posade i kapetanove porodice bile netaknute zbog čega je odbačena mogućnost piratstva, a s obzirom da niko sa sobom nije poneo lulu, kapetan Di Gratie i prijatelj Bendžamin Brigsa zaključio je da je posada brod napustila u panici. Šestomesečne zalihe hrane i pitke vode bile su netaknute.
Iako postoje razne teorije, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi zbog čega je kompletna posada broda Mary Celeste u žurbi napustila ispravno plovilo. Neki su sugerisali da je posada pala u ruke gusarima koji su ih ubili i bacili u more, međutim ova teorija je odbačena budući da sa broda ništa nije odneto. Prsti su upirani čak i na posadu broda Dei Gratia, ali opet, na brodu Mary Celeste ne postoje nikakvi tragovi nasilja koji bi potkrepili ovu optužbu. Takođe, mnogi su se osvrtali na razne vremenske neprilike, međutim nije zabeleženo da su brodovi koji su u to vreme koristili istu rutu prijavili oluju. Nekoliko teorija spominje plimni talas koji je s palube zbacio celu posadu u more, ali i te su teorije odbačene s obzirom da u tom razdoblju nije zabeležen ni jedan značajniji plimni talas. Najprihvatljivija  teorija je i jedna od najintrigantnijih.

Naime, nakon detaljne istrage na brodu utvrđeno je da od 1701 bačve nedostaje njih devet. I to jedinih devet bačvi koje su izrađene od hrasta lužnjaka, a ne belog hrasta kao sve ostale bačve. Lužnjak je naime dosta poroznije drvo pa je mogućnost od curenja tečnosti prilično veća. Mnogi stručnjaci su zbog toga uvereni da je curenje alkohola moglo uzrokovati njegovo ispravanje, a da je zatim došlo do iskričenja usled trenja između obruča dve bačve. S obzirom da je skladište bilo otvoreno, plamen i dim su brzo stigli do palube zbog čega je, prema ovoj teoriji, posada najverovatnije pomislila kako će brod eksplodirati te je zbog toga napustila brod.

 

Ali ova teorija ima jedan nedostatak koji u obzir uzima mali broj ljudi. Pitanje je naime zašto se posada nije vratila na brod kada su videli da brod nije eksplodirao i da je plamen ugašen. Ma koliko brzo veslali, brod im je sigurno još satima bio u vidokrugu…
Kapetan Dejvid Vilijams tvrdi da je brod Mary Celeste najverovatnije napušten zbog podvodne erupcije ili zemljotresa. Kako je na brodu pronađena manja količina vode, a nekoliko buradi alkohola je bilo proliveno, on tvrdi da je ovo posledica nekog potresa. Kapetan Bendžamin Brigs se verovatno uplašio da će alkohol i njegova isparenja izazvati eksploziju na brodu usled trenja buradi, što ga je navelo da napusti brod zajedno sa svojom posadom. Pretpostavka da se eksplozija zaista i dogodila odbačena je kako na brodu nije pronađen nikakav trag požara, međutim naučnici sa Univerziteta u Londonu izveli su eksperiment kojim je dokazano da talas plamena praćen hladnim vazduhom ne mora da ostavlja za sobom čađ, niti bilo kakve znake sagorevanja.
Jedina, za sad, sigurna stvar je da su članovi posade broda Mary Celeste napustili plovilo. Tela, kao ni čamac za spasavanje nikad nisu pronađeni, a rodbina i prijatelji tvrdili su da nikad nisu čuli bilo šta o nestalim ljudima. Porodica Brigs za sobom je ostavila sedmogodišnjeg sina koji nije mogao da pođe na put s njima, pa je tako malo verovatna jedna od tvrdnji da su pobegli i nastavili svoj život u Španiji ili Portugaliji. U međuvremenu, brod Mary Celeste i sudbina njegove posade nastavljaju da budu jedna od najvećih pomorskih misterija svih vremena.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ZNANJE JE MOĆ!

Next Post

HRANOM PROTIV STARENJA

You might also like


More Story

ZNANJE JE MOĆ!

Psiholozi kažu da bi čovek napredovao, on mora neprestalno da uči. Činjenica je da  učimo dok smo živi, ali svakodnevno...

November 18, 2023