Breaking

NAPRAVITE BIZNIS PLAN

Biznis i karijera / 8 maja, 2023

Da bi ste bili još uspešniji, stručnjaci kažu da vam je neophodan biznis plan. Da bismo mogli da definišemo šta je biznis plan, potrebno je njegovu ulogu sagledati iz različitih uglova ili dimenzija. Odakle početi?
Najjednostavnije rečeno, biznis plan je pisani dokument, kojim se definišu ciljevi, aktivnosti i potrebni resursi, a koji preduzetnici ili menadžeri u preduzećima izrađuju najčešće za potrebe pokretanje novog posla proširivanja postojećih aktivnosti ili dobijanje kredita u banci. Svaki poslovni plan omogućava određivanje prioriteta poslovanja, kao i sagledavanje unutrašnjih problema i korištenje šansi na tržištu.
Kao interni dokument, biznis plan služi rukovodstvu da analizira trenutno stanje u kojem se preduzeće nalazi, definiše korake koje treba preduzeti da bi se situacija poboljšala, kao i da prati realizaciju planiranih poslovnih aktivnosti.
Kao eksterni dokument, poslovni plan služi bankama ili potencijalnim investitorima za donošenje odluke da li će uložiti svoj novac u preduzeće ili ne.
Kako napraviti dnevni, nedeljni ili godišnji plan?
Što se tiče dnevnog planiranja obaveza, koje je možda i najbitnije, jer od uspešnosti naših dnevnih aktivnosti zavisi i to da li ćemo uspeti da ostvarimo sve one dugoročnije planove i ciljeve. Odnosno, ako smo dovoljno disciplinovani prilikom poštovanja rasporeda dnevnih obaveza, nema sumnje da ćemo uspeti da dosegnemo svoje ciljeve i na nedeljnom, mesečnom i na kraju godišnjem nivou.
A dan i dnevne aktivnosti možemo planirati na sledeći način: možemo tačno odrediti vreme za svaku obavezu ili aktivnost koju treba obaviti. Zatim, odrediti dva ili tri ključne stvari I završiti ih na najkvalitetniji način, da više ne moramo da se bi vraćai istim, jer ih moramo drugačije I kvalitetnije odraditi. Bitno je samo napraviti takvu organizaciju svog vremena (kaže se da je dobra organizacija, pola obavljenog posla), koja će nam omogućiti da sve svoje obaveze stignemo da završimo u predvidjeno vreme, a obaveze treba planirti po prioritetima. A kada imamo produktivan i uspešan dan, to je ujedno motivacija za svaki sledeći, te i za ostvarenje svih naših budućih planova!
Nedeljni plan može obuhvatiti planiranje poslovnih obaveza koje globalno treba odraditi u toku nedelje.

Mesečni plan
Na primer, mesečni plan može biti da savladamo određeni mini cilj kome težimo, a skupom svakdodnevih I nedeljnih ispunjavanja zdataka, možemo doći I do ostvarenja mesečnog plana. Na mesečnom planu, takođe, možemo odrediti svoje ciljeve vezane za promene koje želimo da napravimo u poslovnju I koje sve korake treba da preduzmemo da bi došli do njih.
Godišnji plan
Međutim, kako je za sve velike stvari neophodno najpre početi od onih manjih, da bismo ostvarili dugoročnije ciljeve treba imati i one kratkoročne. Uz pomoć kratkoročnih ćemo načiniti prve korake kako bismo uopšte i mogli da stignemo do onih poslednjih na našem zacrtanom putu. Budite uporni I istrajni, u svojim planovima, jer odustajanje može dovesti do polovičnih rezultata.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KAKO SE OBUĆI  U PRELAZNOM PERIODU?

Next Post

LEPA LJUBAVNA PRIČA IZ STARAČKOG DOMA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAKO SE OBUĆI  U PRELAZNOM PERIODU?

Kako se obući u ovom prelaznom periodu i koji komad odeće  da nam bude uvek pri ruci, je pitanje koje muči  svakog od nas. Smenjivanje...

May 6, 2023