Breaking

KAKO DA IZMERITE TAČNO SVOJU TELESNU TEŽINU?

Zdravlje plus / Život / 24 marta, 2023

Ravnoteža između konzumiranja i sagorevanja unetih kalorija razlog je zašto vaša težina raste i pada. Ako unesete više nego što sagorite, gojite se – ponekad i odmah. Izgubiti tu težinu takođe može da bude teško. Da biste izgubili jedan kilogram, kažu stručnjaci, vaš kalorijski bilans (jedenje minus sagorevanje) mora da izgleda ovako: Svakodnevno treba da smanjite unos za 500 kalorija.

 

Kako se meriti?

Ne možete jednostavno stati na svoju vagu i svaki put očekivati tačno merenje. Pod na kome stoji vaša vaga treba da bude ravan, treba da stojite na vagi sa obe noge, a važno je i da prilikom svakog merenja budete slično odeveni (najbolje nagi, ili samo u vešu). Ako to nije tako, možda ćete videti različite brojeve na vagi, a to vam se sigurno neće dopasti. Evo nekih pravila kojih se treba pridržavati:

-Svi znamo da da se merenja u nutricionističkim ordinacijama razlikuju od onih kod kuće. Nisu sve vage iste, sve se međusobno razlikuju, digitalne su obično tačnije. Koji god tip vage da koristite, obavezno poništite prethodno merenje na vagi pre nego što ponovo proverite težinu.

Jutro je obično najbolje vreme za najtačnije brojeve na vagi. Odspavali ste i verovatno još niste jeli i pili. Kako dan bude odmicao, tako ćete i vi uzimati hranu, a brojevi na vagi će skakati na više.

 

 

Šta sve utiče na našu telesnu težinu?

-Trenutna infekcija ili neke bolesti mogu doneti neočekivanu promenu težine. Rak, dijabetes, srčana insuficijencija, pa čak i prehlada mogu imati efekte na težinu. Ako izgubite apetit ili vam se možda  voda zadržava u organizmu, to može dovesti da brojevi na vagi idu gore-dole. Razgovarajte sa lekarom ako uočite promene koje niste očekivali.

-Potom, mnogi lekovi, uključujući antiinflamatorne preparate, antihistaminike i opijate, mogu prouzrokovati brz gubitak kilograma. Ostali lekovi, poput insulina, antidepresiva i nekih antiepileptičnih lekova, mogli bi da doprinesu gojenju. Uvek se raspitajte kod lekara o neželjenim efektima lekova koje uzimate, kako na recept, tako i bez recepta.

-Ako mnogo  pijete – a ne vežbate – to će se odmah prikazati na vagi. To ne znači da bi trebalo da odustanete od vode. Dugoročno, uzimanje vode, naročito umesto visokokaloričnih slatkih napitaka, može da vam pomogne da izgubite kilograme.

Negde između 55 ​​i 75 odsto našeg tela čini voda. Pad ispod vašeg prirodnog nivoa može dovesti do glavobolje ili suve kože, čak i do problema sa razmišljanjem. Takođe možete iznenada da smršate. Ako ne popijete dovoljno da nadomestite  ono što izgubite tokom dana, vaga će to pokazati.

 

-Studije pokazuju da vam šolja kafe (ili dve) može pomoći da kontrolišete težinu. Kofein može da utiče na smanjenje apetita ili da pomogne da sagorite nekoliko kalorija. Ali budite oprezni: kofeinski napitak sa visokim udelom masti mogao bi da ima suprotan efekat.

Previše soli u ishrani je loše za vaše srce, doprinosi i zadržavanju vode u organizmu, samim tim i povećanju težine. Pored toga, ljudi koji su na  dijetama sa visokim udelom soli  jedu više prerađene hrane i grickalica, namirnica bogatih mastima i kalorijama. Takva brzina brzo dovodi do gomilanja kilograma.

Vaša težina se može promeniti u zavisnosti od toga koliko ste išli u toalet. Jedete obilno, ali nemeta stolicu? To vaga odmah pokazuje! Višak unosa tečnosti takodje se registruje na vagi, posebno ako ne mokrite. S druge strane, dijareja može dovesti do gubitka tečnosti i težine.

Studije pokazuju da koliko – ili koliko malo – spavate može promeniti težinu. Na primer, posle neprospavanih noći možda ćete se osećati gladnije nego obično. To može dovesti do toga da jedete veće obroke, što može dovesti do gojenja.

Možda nećete videti promenu telesne težine na dan kada napunite 30 godina (ili 40 ili 50 godina). Ali kako starimo, mnogi od nas se prirodno goje (možemo postati manje aktivni ili imati druge promene poput menopauze). Posle otprilike 60-te  godine možete početi gubiti apetit (možda je teže žvakati ili ste bolesni ili depresivni). To može dovesti do gubitka težine.

Dok se merite nekoliko puta dnevno, znajte da se događaju promene. Ne zamarajte se oko toga. Svakodnevno vaganje da biste bili svesni tih uspona i padova može vam pomoći da održite zdravu težinu – ili bar da se držite u krugu od nekoliko kilograma.

Nove vage koje mere telesnu težinu odmah vam pokažu koliko imate vode, masti, mišića,  unutrašnjih masti I sl. Takvu vagu imaju uglavnom nutricionisti I od njih možete dobiti najbolje savete o ishrani, jer ćete od njih saznati kako treba da se pravilno hranite spram godina, zdravstvenog stanja, aktivnosti I sl.

Najnovija istraživanja pokazuju da ako zaista želite da znate koliko kilograma imate I ako se merite u kućnim uslovima, trebalo bi da se sedam dana neprekidno merite, da izvučete prosek-to je zapravo vaša prava telesna težina.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

UDAJ SE ZA MENE?

Next Post

STVARNOST, ŽELJE I OČEKIVANJA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

UDAJ SE ZA MENE?

Instagram strana The Way We Met otrkiva kako su se parovi iz celog sveta upoznali i zavoleli. Evo jedne od tih priča:   Slučajno...

March 23, 2023