Breaking

Opšta pravila lepog ponašanja na radnom mestu

Biznis i karijera / 19 marta, 2023

Postoje odredjena pravila na random mestu, kojih se morate držati, svidelo se vama ili ne. Mi ćemo u ovom tekstu izdvojiti samo osnovnih 15, za koje smatramo da su polazna osnova po kojoj će vas kvalifikovati rukovodioci, stranke I ostali  poslovni saradnici:

-Uvek budite tačni, poštujte radno vreme, vreme zakazanih sastanaka i drugih obaveza. Uvek dođite ranije, ali ne više od deset minuta. Ako ne možete da izbegnete kašnjenje, obavezno javite nadležnim osobama.

-Nemojte dolaziti bolesni na posao. To stvara rizik od širenja virusa, umanjuje Vašu efikasnost i stvara neprijatnosti Vašim kolegama. Javite nadređenima da ne možete doći na posao zbog bolesti i odmah idite lekaru za procenu oporavka i potvrdu Vašeg stanja koju po potrebi možete priložiti kada se vratite na posao.

-Nemojte se obraćati bilo kome na poslu povišenim tonom glasa, budite uljudni čak i prilikom sukoba. Ne odgovarajte na neprikladno ponašanje sopstvenim neprikladnim ponašanjem.

– Isključite zvono na mobilnom telefonu na radnom mestu i držite ga blizu sebe da ne biste propustili poziv.

– Izbegavajte preterane količine parfema ili kolonjske vode.

– Ne nosite neprikladnu ili preterano otkrivajuću odeću. (Obično kompanije izdaju sopstvena pravila odevanja za zaposlene sa kojima treba da se upoznate)

– Ručajte u prostoru određenom za tu svrhu ili napolju, za vreme pauze. Nemojte jesti hranu jakog mirisa za radnim mestom.

-Ukoliko se neko od vaših kolega na bilo koji neprikladan način ponaša prema vama, ne uzvraćajte neprikladnim ponašanjem, već razgovarajte sa tom osobom. Ako se ponašanje nastavi, idite nadređenom licu ili nadležnom licu za međuljudske odnose na Vašem radnom mestu.

-Ukoliko delite prostor sa drugim zaposlenima, pazite koliko glasno razgovarate telefonom ili uopšteno.

-Poštujte imovinu svojih kolega i kompanije.

– Održavajte svoje radno mesto urednim.

-Ukoliko znate da je vaš kolega, saradnik, nadređeni ili zaposleni na odmoru ili prosto van radnog vremena, nemojte im slati mejlove ili poruke vezane za posao osim u slučaju krajnje nužde.

-Ako delite prostor sa drugima, izbegavajte da obavljate telefonske razgovore preko spikerfona.

– Ponekad i sitnice mogu da ometu Vaše kolege i zasmetaju im dok rade. Ako delite radni prostor sa nekim, izbegavajte naviku da klikćete hemijskom olovkom, kuckate, lupkate, tapkate nogom ili pravite drugu nepotrebnu buku.

– Izbegavajte psovke ili nepotrebno prejako izražavanje.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Budite uvek tip top

Next Post

SVETSKI DAN BEZ MESA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Budite uvek tip top

Činjenica je da se modni trendovi menjaju brzo,  a modni “znalaci” diktiraju   šta će svake  sezone biti aktuelno...

March 18, 2023