Breaking

PRIRUČNIK I KUVAR ZA PSEĆU SREĆU!

Knjige / 13 marta, 2023

Sandra Đuretić, gastro-blogerka (Bakina vanglica), je neko, ko čini nam se želi da ode u svemu korak napred. Sem recepata, koje nam redovno prezentuje, odlučila je kao veliki ljubitej životinja da uradi nešto I za njih.  Napisala je priručnik Zdrav I srećan pas,  koji  vam ovom prilikom  predstavljamo.

 

 

Kada ste I kako  počeli  uopšteno da kuvate? Iz ljubavi ili sticajem okolnosti?

Kuvam od malena, prvo uz moju dragu baku, a posle i sama. Kuvam iz velike ljubavi, to mi je zaista najveća ljubav, sada i poziv i veliko zadovoljstvo. Nisam završila kuvarsku školu, ali imam veliko kulinarsko iskustvo. Sticajem okolnosti sam postala profesionalni kuvar, pre 13 godina kada mi je ponuđen posao servirke u kuvajtskoj rezidenciji. Pošto je ambasador čekao kuvara da mu stigne, zamolio me je da mu nešto skuvam. Posle nedelju dana već je zvao goste na ručak. Učio me lično arapskim receptima jer o toj kuhinji nisam znala ništa. Posle tri meseca kuvar je došao i postao moj pomoćnik, a ja sam u međuvremenu polagala i uzela diplomu kuvara. I tako kreće moj profesionalni kulinarski put

 

 

Uz kuvanje volite  životinje. Od kada imate kućne ljubimce i od kada ste počeli  da im sami pripremate hranu?

Oduvek sam imala psa ili mačku, ali kad sam se udala, moj muž je već gajio razne životinje. Tokom vremena napravio je pravu odgajivačnicu sitnih životinja. Imali smo bukvalno svaku životinju koju možete imati kao ljubimca: od papagaja, miševa, hrčkova, morskih prasića, pacova, veverica, feretki pa do zmija i guštera. Imala sam pekinezerku Taru koja je živela 15 godina, vozila se sa mnom i na skuteru, ali je na žalost uginula pre nekoliko godina.  Pre dve godine,  moja ćerka donosi preslatko štene nemačkog špica, kojeg smo nazvali Loki. Nije mi se sviđalo da ga hranimo samo granulama, jer nisam bila sigurna u njihov sastav i počela sam da istražujem o kuvanoj hrani za pse i tako sam počela da mu kuvam, a on je bio presrećan.

 

 

Imate psa i mačku. Kako se slažu?

Moram da kažem da se tolerišu. Nije da se svađaju ni da su baš u ljubavi, ali svakako žive u harmoniji. Pošto je Cicika mnogo starija od Lokija, moram da priznam da je ona glavna.

 

Mnogo ima napuštenih životinja, neodgovornih vlasnika, zlostavljanih životinja i sl… Da li ste razmišljali gde je koren takvog ponašanja?

Ceo svet se promenio. Ljudi jedni prema drugima su zli, a ne prema životinjama. Mislim da sve dolazi iz kuće i porodice i toga kako su deca vaspitana. Treba ih učiti pažnji, samilosti, dobroti. Da pomažu svima pa i životinjama

 

 

Da li smatrate da je hrana koju mi pripremimo našim ljubimcima kvalitetnija i bolja od one koja se upakovana  kupuje  u marketima. Sve što je upakovano, često je prerađeno i puno aditiva i štetnih materija da se ne bi kvarila?

Upravo ste i sami odgovorili na pitanje. Kuvana domaća hrana je zdravija, jer imate uvid u to šta ste dali svom ljubimcu. Potrebno je samo da napravite izbalansiran obrok i da svom psu pružite dug i kvalitetan život, a spremanjem hrane upravo i prenosite svoju ljubav na svog četveronožnog prijatelja.

 

 

Koje su prednosti za naše ljubimce kada im mi spremamo hranu?

Sa domaćom hranom od samog uvida u namirnice postižemo i dublju vezu sa ljubimcem. Pravilnim unosom svih namirnica činimo da pas pored toga što je presrećan, zdravo se hrani, ima i lep dah, zdravu dlaku i kožu.

 

 

Da li postoji hrana koja im je zabranjena ili ona koja iz ko zna kog razlga nije dobra za njih?

Pa na primer: luk i crni i beli je izuzetno štetan za pse, takođe avokado koji je toksičn za pse. Količina soli u spremljenim obrocima mora biti minimalna. Jaki začini takođe nisu dobri, kao i koštunjavo voće. Grožđe i sveže I suvo takođe nije dobro. Ne treba im davati ljudsku hranu, pečurke, konditorske proizvode, čokoladu.

 

 

Da li ste već primetili šta je ono što se dopada Vašoj kuci i maci, a da ste im to Vi pripremili? Da li ima nešto što ne vole?

Mace su više mesojedi nego psi, tako da njena hrana mora biti sa većim procentom mesa od hrane za pse. Čak i same granule za mačke nisu štetne za pse, ali pseće granule nisu dobre za mace što je dobro znati za ljude koji drže psa i mačku u zajednici. A mačke same po sebi su veliki izbirači. Moja Cicika recimo neće da jede isto ujutro i uveče. Ali naravno tu ima i moje krivice, ja sve životinje razmazim, šta ću kad ih volim.

 

 

Koliko se razlikuje priprema hrane za svaku vrstu životinja. Šta je zajedničko, a šta različito?

To je zaista  veliki dijapazon. Ako pričamo konkretno o psima i mačkama oni naravno imaju dosta zajedničkih namirnica, ali kao što sam već rekla mačke su veći mesojedi i probirači.

 

 

Napisali ste priručnik za  ishranu kuca. Šta vam je bilo najteže u toku tog procesa koji je trajao nekoliko meseci?

Moram da priznam da mi ništa nije bilo teško. Toliko sam uživala u procesu i bila sam presrećna kad se sve završilo i kad sam videla finalnu verziju. A tek slikanje sa Lokijom, to je bilo najslađe. Iznajmila sam studio za slikanje i napravila hranu, sredila Lokija, a moja draga drugarica Ivana je slikala, a ćerka Snežana je pripomagala oko Lokija jer nju sluša više. Ali Loki je bio toliko divan. Ponašao se kao prava zvezda i slušao sve. Napravili smo mnogo divnih fotografija. Moj mali fotomodel.

 

Da li ste zadovoljni konačnim proizvodom?

Prezadovoljna sam. Imala sam divnu grafičarku koja je dizajnirala kuvar Mariju Jeftić i mentora za pisanje Vanju Nikolić koje su mi pomogle da sve spakujemo u ovu slatku knjižicu. A naravno,  moram da napomenem i moju drugaricu veterinarku Jelenu Terzin, koja mi je pomogla oko nedoumica vezanih za ishranu i zdravlje pasa. Pošto ovo nije samo kuvar već pravi mali Priručnik i kuvar za pseću sreću.

Oni koji žele da kupe Vaš priručnik, kako mogu da dodju do njega?

Jednostavno Zapratite profil na instagramu Bakina vanglica ili Zdrav i srećan pas i poručite.

 

 

Najbolje je kupiti Vaš priručnik i da se sve sazna iz njega, ali imate li neki brz, ekonomičan recept kada u kući trenutno nemamo hranu za pse? Ili neki recept koji kuce najviše vole da jedu?

Recepata uvek na pretek, a evo jedan brzinski:

 

Mesna vekna

450g junećeg mlevenog mesa

1,5 šolja bilo kojeg seckanog povrća

1,5 šolja ovsenih pahuljica

2 jaja

1/2 šolje mladog sira

 

Priprema

Sve sastojke pomešate, stavite u uski pleh i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Veknu ohladite, podelite u nekoliko obroka, zavisno od veličine psa i poslužite svom ljubimcu.

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PREMINUO AKADEMIK I KNJIŽEVNIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ

Next Post

ZOMES KUĆICE NA KOSMAJU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PREMINUO AKADEMIK I KNJIŽEVNIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ

Dragoslav Mihajlović, čuveni pisac, romansijer, scenarista,  dragmaturg  i akademik nas napustio u 93. godini života. Preminuo...

March 12, 2023