Breaking

ODRŽAVANJE DŽINSA

Life style / 19/02/2023

Bez obzira na pol, stil,  godine starosti, sasvim smo sigurni da u ormaru imate bar jedan par farmerki ili neki drugi predmet od džinsa. Džins se može nositi u svim prilikama i vrlo je zahvalno kombinovati ga sa drugim kmadima odeće .

Svečani ili ulični trendi stajling – to je već stvar mode i ukusa. Većina odevnih predmeta od džinsa je prvenstveno napravljena od pamuka (sa dodatkom elastina ponekad), pa je ta garderobe izdržljiva I traje.

Teksas je čvrsta tkanina i može se sasvim fino održavati i bez čestih pranja u mašini za pranje veša. Međutim, takođe je i prilično delikatan materijal i važno je da to učinite na pravi način.

Važno  je znati nekoliko trikova kako biste u tome i uspeli.

 

PRANJE

To što je teksas čvrsta tkanina, ne znači da ga treba zanemariti. Postoje situacije kada ga treba prati češće, ukoliko dođe do neželjenih prosipanja i fleka, ali sada govorimo o tome šta preporučuju „stručnjaci za teksas“ u redovnom održavanju omiljenog džinsa. Neki stručnjaci smatraju da odeću od džinsa treba prati posle svakih deset nošenja ili kada počnu da neprijatno mirišu ili izgledaju prljavo. Što džins ređe ima kontakt sa vodom, boja na njimu će duže trajati.

Mnogi proizvođači džinsa preporučuju da prvih nekoliko puta perete stvari odvojeno od druge garderobe. Ako je džins  tamniji, prvih nekoliko pranja će jače ispuštati boju i ofarbati ostatak veša u mašini. Ukoliko je potpuno svetao može primiti boju od drugih tkanina. Tako da bi bilo najpametnije da pratite uputstvo proizvođača džinsa sa etikete i postupate u skladu sa tim.

 

Kada se govori o pravilnom održavanju džinsa, postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati da boja na njemu izbledi, a nepravilno pranje je visoko na toj listi. Tome dodajemo sušenje, nakupljanje prljavštine, mleka i losiona za telo i redovno nošenje koje ih haba samo po sebi. Ali, pranje u mašini za veš ne mora biti agresivno da bi im skinulo boju.

Pripremite džins za pranje

Okrenite stvari na naličje i zakopčajte ih. Okretanjem na naličje doprinosi tome da deo tkanine koji je bio u kontaktu sa vašom kožom bude bolje opran i da se s nje uklone svi  neželjeni   produkti, a sa druge strane smanji mogućnost oštećenja boje sa spoljne strane. Zakopčajte dugmiće ili zatvorite rajsferšluse, kako se ne bi zakačile za bubanj mašine ili drugi deo garderobe u mašini.

Koristite odgovarajući deterdžent

Prilikom pranja džinsa koristite deterdžent za veš namenjen tamnoj odeći kako biste sprečili posvetljivanje boje teksasa. U ovom slučaju, trudite se da ne dodajete izbeljivač ili sredstvo za uklanjanje fleka, a takođe i omekšivač, jer se oni mogu nakupiti u brazdama koje teksas ima sam po sebi. Alternativno, možete koristiti pola šolje sirćeta umesto deterdženta. Osim što neutrališe mirise, sirće može sačuvati boju, što ga čini odličnom opcijom za crni džins ili potpuno nov,  koje perite prvi put.

Perite teksas u istim nijansama. Iako ćete možda želeti da operete novi par farmerki prvi put same da biste sprečili farbanje, u redu je kombinovati tamni džins  istih boja (crna, siva i tamno plava) pri sledećem pranju. Pošto je teksas težak i drži vodu, izbegavajte da perete više od dve stvari od džinsa zajedno.

Koristite program za osetljivu tkaninu

Podesite mašinu za pranje veša na program koji se koristi za pranje garderobe za bebe ili osetljivih materijala i izaberite opciju najhladnije temperaure vode. Dodajte malu količinu deterdženta, a zatim pustite da mašina odradi svoje.

SUŠENJE

Osušite džins prirodno. Iako je u redu da teksas perete u mašini za pranje veša, a i zbog njegove težine kada je mokar bila bi vam potrebna „čvrsta“ ruka, kada je reč o sušenju najbolje je da ih ne stavljate u mašinu za sušenje veša. Ne okrećite ih na lice ni na žici, ali ne zaboravite da otkopčate dugmiće kako bi se ravnomerno osušile. Najbolje rešenje je da se suše celom dužinom, bez savijanja.

Trikovi za prepoznavanje prljavih stvari od džinsa

Ako džins nosite jednom ili dvaput, ne znači da je vreme da ga operete sa ostatkom odeće. Sačekajte dok teksas ne počne da se opušta na zadnjici, kolena se istegnu ili tkanina nabora iza kolena, a struk bude  labav. Ovi detalji su jasan pokazatelj da je vreme za pranje.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

Manje poznate pećine u Srbiji

Next Post

DVE GODINE OD SMRTI ĐORĐA BALAŠEVIĆA

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Manje poznate pećine u Srbiji

Pećinski prostori u Srbiji predstavljaju prilično zastupljen oblik reljefa, od koji su neke izuzetno poznate i posećene,...

17/02/2023