Breaking

Svetski dan radija – 13. februar

Kratke vesti / 13 februara, 2023

Najpopularniji I najslušaniji medij I kod nas I u svetu je svakako radio.

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica na kugli zemaljskoj. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je Unesko 2011. godine utvrdioSvetski dan radija i to 13. februara zato što je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Kroz dugu istoriju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra „ocem radija“ jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za „doprinos u razvoju bežičnih tehnologija“.

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim dokazano je da je on još 1892. godine napravio stvorio nacrt za prvi radio.

Zanimljivosti o radiju

-1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. I ukoliko niste imali ovu licencu, niste mogli da slušate radio program.

-Prva komercijalna radio stanica otvorena je uHolandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak „zlatne ere“ radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

-Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti. A „Tokijska ruža“ je bila ime japanske emiterke koja je slala anti-Američke poruke, putem radija, trupama na Pacifiku.

-Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Koliko je danas radijo popularan?

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa je njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Mnogo sedenja šteti našem zdravju

Next Post

Sveti Trifun ili Sveti Valentin?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Mnogo sedenja šteti našem zdravju

 Sedite dok radite, dok se odmarate, dok se vozite u kolima I mirujete dok spavate… Čitavom organizmu ste ukinuli pokret,...

February 11, 2023