Breaking

DA LI ZNATE ŠTA JE PLANTAN?

Ishrana i recepti / Život / 05/01/2023

Mislite I da su sve banana iste? Varate se…Razlika je u tome što osim obične banane, postoje banana koje nisu za konzumiranje bez termičke obrade. Ostale su brašnaste, sa niskim udelom šećera. Zovu se Plantan,  I  poreklom su  iz Indije i gaje ga najviše u tropskim klimatskim uslovima. Trenutno su kod nas vrlo popularne I sve ćete više nalaziti recepte sa njima kako ih peku u rerni ili na drugaii način termički obradjuju. Na Karibima  ih nazivaju testeninom i krompirom i vrlo su popularni. Koriste se u mnogim slanim jela nešto slično kao krompir, a veoma su popularne i u zapadnoj Africi.

Obično se jedu pržene ili pečene.  Iako su iz iste porodice – razlika je u sorti.

Postoje još mnogo sorti, kao što su crvena banana, jabučasta banana i Cavendish banana I još mnogo drugih.

Zreli, žuti plantani kao i banane za kuvanje mogu da se ljušte kao obična banana; pulpa je mekša nego kod nezrelih, zelenih plodova i nešto od skroba je pretvoreno u šećer.

Oni tehnički mogu da se jedu sirovi, ali nisu tako ukusni kao obična banana, pa se obično kuvaju. Prženi zreli plodovi, žut plantan ili banana za kuvanje, imaju tendenciju da se karamelizuju, dobijajući zlatno-braon boju. Oni takođe mogu da se kuvaju, peku – na roštilju preko drvenog uglja, oljušteni ili neoljušteni.

Plantani i zelene banane su odličan izvor potasijuma, vitamina A i C. Pored toga bogate su vlaknima (fiber) kao i ugljenim hidratima.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

OKRENITE NOVI LIST

Next Post

OBIČAJI ZA BADNJI DAN I BOŽIĆ





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

OKRENITE NOVI LIST

Biblioterapiju od 2013. godine podržava Nacionalna zdravstvena služba, otkada je Agencija za čitanje pokrenula Program...

03/01/2023