Breaking

 Flotation terapija ili plutanje

Zdravlje plus / Život / 12/12/2022

Flotation, terapija plutanjem, je najnoviji svetski hit u wellness kulturi. Da li verujete da za samo 60 minuta, možete da se osećate kao da ste se upravo vratili sa Havaja ili nekih drugih egzotičnih ostrva koji se smatraju rajem na zemlji?

Za 60 minuta možete osetiti duboku relaksaciu,  smanjenu napetost i oslobađanje od stresa… Zvuči pomalo nestvarno da bi bilo istinito, ali je tako!

Sudeći po društvenim mrežama, izgleda da je stres zaista problem broj 1 današnjeg društva. Stručnjaci iz različitih sfera širom sveta svakodnevno se hvataju u koštac sa ovim problemom, a kao rezultat dobijamo razne ponude za meditaciju, jogu, masaže i druge antistres terapije.

I zaista, kada pođemo od sebe, uzroci stresa su svuda oko nas – prekovremni rad, hronični umor, užurbani lifestyle, mnoštvo svakodnevnih obaveza… Sve ovo nas nagoni da pronađemo svoj “izduvni ventil” kako bismo iznova i iznova bili spremni za nove radne pobede. To može biti godišnji odmor, produženi vikend sa društvom, slobodno vreme na otvorenom nakon radnog dana, rekreatvni sport i slično.

 

Međutim, pojavio se trend koji obuhvata skoro sve to. Trend koji oduzima toliko malo vremena, a toliko toga daje. Trend gde se priroda spojila sa naukom i dala neverovatne rezultate.

Flotation terapija se odvija u spremnicima sa morskom soli iz Mrtvog mora gde zapravo plutate na površini vode, baš kao da ste u moru. Terapija plutanjem ili terapija senzorne deprivacije je prilika da se potpuno isključite od spoljnog sveta i  zasniva se na utišavanju svih naših čula. Odvija se u zatvorenim tankovima sa vodom u kojoj nije moguće potonuti zbog visoke koncentracije soli. Kao rezultat dobijate izuzetno relaksirajući tretman u bestežinskom stanju.

Stručnjaci kažu da jedan sat u float tenku ima učinak kao 4 sata sna. Ova terapija preporučuje se svima kojima je potrebna duboka relaksacija, oporavak od nesanice i hroničnog umora i bolja koncentarcija. Ali tu nije kraj blagodetima koja ova terapija pruža.

Naime, oni koji su doživeli ovo iskustvo kažu da flotation ubrzava zaceljivanje povreda, podstiče kreativnost, pruža duboku relaksaciju mišićima, vraća energiju i podmlađuje. Ukratko, terapija plutanja vam pruža opuštanje na nekom potpuno novom nivou nakon čega se osećate puno bolje i fizički, i mentalno.

Koreni ove terapije datiraju još iz 1954, kada je John C. Lilly, doktor i neuropsihijatar počeo raditi istraživanje o poreklu svesti i svom odnosu prema mozgu. Uronio je u bazen zasoljene vode, a prostorija je bila zvučno izolovana i mračna. Svoje iskustvo opisao je kao “ponovno rođenje”.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

MAZITI ILI RAZMAZITI DECU?

Next Post

ŽELIM DA FOKUSIRAM POSMATRAČA NA SLIKU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MAZITI ILI RAZMAZITI DECU?

  Da pojasnimo u samom startu: maženo I razmaženo dete su dva potpuno različita pojma, mada se često ovi pojmovi...

11/12/2022