Breaking

KAKO ZALEČITI „SLOMLJENO SRCE“?

Kutak za psihologiju / Život / 16 novembra, 2022

Svima se bar jednom u životu dogdilo da ostane sam i „slomjenog srca“. Kako prevazići takvo stanje? Odmah da vam kažemo da čarobni štapić i formula da takvo stanje prevazidjemo ne postoji I moramo stvari uzeti u svoje ruke, suočiti se sa činjenicom da ono što smo radili “u dvoje”, sada moramo sami. Anti depresivi mogu da pomognu u prvom trenutku, ali tokom kliničkih ispitivanjasu se I pokazala kao dobra sredstava za ublažavanje simptoma ‘slomljenog srca’ kod pojedinih pacijenata, istraživači modernog doba nisu otkrili ništa revolucionarnije osim mudrosti da je potrebno vreme.

Ono što je proisteklo iz brojnih laboratorija širom sveta jeste saznanje koji obrazac ponašanja najviše odgovara i zašto. Ideja odavno prisutne taktike, u priručnicima definisane kao pravilo ‘bez kontakta’ veoma je jednostavna: apsolutno nikada ništa ne radite sa bivšom partnerkom.

Većini ovaj savet zvuči veoma logično, barem u trenutku racionalnog razmišljanja. Ali kada emocije nadvladaju, situacija se obrće u drugom smeru.

Koga slušati mozak ili svoje srce?

Odgovor koji naučnici bez oklevanja daju je mozak. Uzdržite se od želje da bacite pogled na njenu ili njegovu stranicu na Facebooku, zaboravite na pozive, SMS poruke ili posete teretani u kojoj možete videti bivšu ljubav.


Oduprite se ponudi da budete prijatelji. Može, ali tek nakon, najmanje, tri godine, a do tada vam je potrebno vreme i prostor da prebolite raskid.
Alkohol I druga sredstva ne pomažu, zato im I ne pribegavajte. Bez obzira na to da li proces ‘oporavka’ kod vas traje tri godine ili tri nedelje, nije dovoljno da eliminišete samo nju ili njega iz sopstvenog okruženja, već i sve one razglednice, poklončiće, poruke i lične stvari koje vas podsećaju da je ta osoba nekada bila deo vašeg života.

U suprotnom, to je kao pokušaj da ostavite piće dok vam flaša čuči ispred.  Kad smo već kod osvežavajućih napitaka, znajte da alkohol uzet u cilju zaboravljanja izgubljene ljubavi, nikako nije dobra ideja, iako se taj obrazac često viđa, posebno kod muškaraca. U stvari, kao što većina onih koji su ronili suze u sopstvenu čašicu zna, stvari postaju samo još gore.

Alkohol je po prirodi stvari „depresivirajuća droga“ pa ukoliko već utučeni krenete da utapate tugu u njemu, samo će vas još dublje gurnuti u melanhoiju.  I male doze alkohola potenciraju impulsivnost, agresiju i socijalno neprihvatljivo ponašanje, usled inhibicije moždanih struktura (kore velikog mozga) zaduženih za kontrolu postupaka.

Dovodi do toga da je nedostatak odgovornosti u konfliktu sa željom da se odgovornost pokaže.

To u prevodu znači da kada vam je srce slomljeno, vi trezni pomislite kako užasno želite da je pozovete, ali to ne činite svesni činjenice da će vam biti samo još gore. Nakon dva piva, telefonska slušalica vam je već u ruci, piše „Men’s Health“.

Aktivirajte se I ne jurite u novu vezu

Mnogo bolje rešenje je da se okrenete fizičkoj aktivnosti i sportu. Pošto je mozak preplavljen hormonima,   čija je uloga da mobiliše organizam u stanje pripravnosti (bori se ili beži), upravo vežbanje oslobađa stres podižući nivo serotonina (hormona sreće).

Izolacija nikako nije dobro rešenje, jer kada ste okruženi prijateljima, u mozgu raste koncentracija oksitocina i vazopresina, značajnih za učvršćivanje društvenih veza i obezbeđivanje osećaja pripadnosti grupi.

Taj mali, ali značajan pomak otvara vam prostor za stvaranje nove emotivne veze. Većina momaka veruje da bi im nova veza pomogla da prebole onu staru. Rešenje zaista jeste u novoj ljubavi, ali ukoliko ste i dalje privrženi prethodnoj partnerki, teško da će vam iko delovati kao dovoljno dobra zamena.

Ne­mojte se forsirati, jer iako vam se možda čini da mesecima patite, samo ćete jednog jutra otvoriti oči i shvatiti da ste je preboleli, da ste spremni za novu ljubav. U periodu kada vam je srce bilo slomljeno i kada ste se osećali napušteni, činilo se da nikada više nećete biti sposobni da nekoga volite, da ste istrošeni i prazni. Ali slomljeno srce se oporavlja upravo kroz taj gubitak.

Kada konačno postanete otvoreni za nove kontakte, shvatićete da ste iz patnje izašli jači, obdareni sa mnogo više empatije i svesni snage koju ljubav ima u vašem životu. Čovek je stvoren da iznova voli i voli.

Jasno je da je bivša ljubav ostavila neizbrisiv trag u vašem srcu, ali to sada, kada ponovo volite, više nije ni važno. Osećanje suprotno ljubavi nije mrž­nja, kako se to obično misli, već rav­nodušnost, a ona dolazi nakon patnje.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE, ZIMI

Next Post

TABATA VEŽBE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE, ZIMI

Dolazi zima, tmurno I hladno vreme. Da li je moguće da  hranom bar za nijansu popravimo raspoloženje? Da li je moguće...

November 15, 2022