Breaking

12 BEOGRADSKIH JEZERA

putovanja/zanimljivosti / Život / 26/10/2022

Beograd leži na dve reke, ali da  da ima 12 jezera, gotovo spada u verovali ili ne.  Malo ljudi  zna, ma koliko dugo živeli u Beogradu da je to baš tako.

U pitanju su jezera koja su rasprostranjena širom glavnog grada Srbije i to na lokacijama poput Resnika, Krnjače, Padinske skele, kao i podavalskih mesta, ali i šireg centra Beograda. A, na iznenađenje mnogih stanovnika njih u prestonici ima čak 12!

Ada Safari 

Na  Adi Ciganliji, osim Savskog, postoji još jedno manje jezero. U pitanju je Ada Safari iliti Savska bara kako su je ranije zvali stanovnici opštine Čukarice, koja je nastala pre Savskog jezera, u delu gde se nekada nalazila prirodna depresija, odnosno močvara, koja se punila tokom vodostaja Save.

Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka, močvara je potpuno isušena, a na njenom mestu napravljen je zabavni park, koji se ubrzo pokazao kao nerentabilan, pa je zatvoren.

Početkom 90-ih, privatnom inicijativom, započelo je novo čišćenje Savske bare, da bi se 1994. detaljno očistilo i postalo jezero Ada Safari.

Smešteno je na poluostrvu Ada Ciganlija, u blizini donjeg špica, između reke Save i Čukaričkog rukavca, na samo pet kilometra od strogog centra prestonice. Jezero je u obliku latiničnog slova S, površine oko šest hektara i prosečne dubine oko dva metara.

Prvenstveno je namenjeno za sportski ribolov, ali je otvoreno i za ostale posetioce. Okruženo je gustom stoletnom šumom.

Bela reka

Jezero Bela reka nalazi se kod sela Ripanj, u beogradskoj opštini Voždovac. Iako se nalazi u samom podnožju Avale, zbog svog ušuškanog položaja ne može se videti ni sa Avalskog tornja.

Jezero Bela reka nastalo je izgradnjom brane 1988. godine. Brana je izgrađena zato što je Bela reka znala da svojom silinom ugrozi okolne kuće i prugu u vreme velikih kiša i otapanja snegova. Jezero se napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora. Odmah uz branu nalazi se plaža na kojoj je nekada bilo teško naći mesto za peškir.

Pariguz

Ovo jezero je nastalo 1980. godine pravljenjem brane da bi se bolje kontrolisale bujične vode. Spada u veća beogradska jezera, a okruženo je naseljima Resnik, Pinosava i Ripanj.

Udaljen je 17 kilometra od centra grada.

Ime Pariguz vezuje se za dve legende – po prvoj, jezero je dobilo ime po blatu koje se nalazilo na mestu gde je podignuta akumulacija, a za koje se verovalo da je lekovito i da leči hemoroide, dok su po drugoj priči, na mestu današnjeg Pariguza u Prvom srpskom ustanku Srbi napravili zasedu Turcima, sasuvši im sačmu u stražnjice, pa otuda i takvo ime za dolinu koja se nalazila na mestu današnjeg jezera.

 

Trešnja

Zapušteni biser stacioniran u podnožju Avale upravo je veštačko jezero Trešnja, okruženo šumom koje se nalazi u naselju Mala Ivanča, a koje je udaljeno svega 30-ak kilometara od strogog centra Beograda.

Jezero Trešnja se nalazi u središtu listopadno-četinarske šume, a u blizini se nalaze i dva izvora.

Na ovom jezeru se često mogu videti izletnici.

Na Trešnji svoj mir, pored kupača mogu pronaći i ribolovci, koji se nadaju ulovu bele ribe, deverike, babuške, ali i šarana.

 

Topčidersko jezero

Jedan od najlepših beogradskih parkova, Topčider, ima čak tri veštačka jezera koja su pravi ukras ovog parka i izletišta.

Sva tri jezera se napajaju vodom sa Topčiderske česme, kao i sa potoka koji teče kroz ceo park. Najmanje jezerce je stalno u hladovini i iz njega voda odlazi direktno u Topčidersku reku. Srednje po veličini jezero je i najdublje i na sredini jezera se nalazi maleno veštačko ostrvo od kamena.

Jezera su uređena utvrđenom obalom, a na najvećem, koje liči na osmicu, nalazi se drveni mostić. Čisti potok kojim se jezera napajaju vodom nikada ne presušuje.

Topčider je prvi namenski urađen beogradski park, i izgrađen je po narudžbi kneza Miloša.

Pored ovih pet jezera, Beograd ih ima još sedam – Duboki Potok u Barajevu, Markovačko jezero u selu Markovac, Rabrovačko jezero u selu Rabrovac, veštačko jezero Očaga u okolini Lazarevca, Savsko jezero, Rakina bara u Sremčici i jedino prirodno jezero – Veliko blato koje se nalazi u Krnjači.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

U žiži glamura, Bobi i ja

Next Post

DANAS JE SVETA PETKA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

U žiži glamura, Bobi i ja

Kunta Kinte i Lotar, najbolji drug mađioničara Mandraka, su crnci koji su ostavili dubok trag na moje djetinjstvo, ali obojica...

24/10/2022