Breaking

„DOBROVOLJAC“

Knjige / 9 oktobra, 2022

Jedna od najčitanijih I najtraženijih knjiga ove godine je svakako „Dobrovoljac“ . Ovo je izuzetna priča o neverovatnoj hrabrosti jednog od najvećih ratnih heroja Poljske na tajnoj misiji uništenja Aušvica. Autor ove knjige je Džek Ferveder,  I za nju je dobio prestižnu Kosta nagradu 2019. godine.

 

Ovo je izvaredno napisana biografija jednog tajnog ratnog junaka. Time je autor dao  izuzetan doprinos istoriji Holokausta. Ovo je hronika patnje i tragedije u nacističkim logorima smrti, ispričana na osnovu mnogih dosad neobjavljivanih izvora – i iz nove perspektive.

Da bi razotkrio sudbinu hiljada ljudi interniranih u misteriozni nacistički logor na granici Rajha, tridesetdevetogodišnji poljski borac pokreta otpora Vitold Pilecki dobrovoljno se javio za odvažnu misiju: preuzeće lažni identitet, smišljeno će dozvoliti da ga uhapse i otpreme u taj novi logor, a onda će izveštavati ilegalu o tome šta se dešava s njegovim sunarodnicima.

Taj logor zvao se Aušvic.

U naredne dve i po godine Pilecki je u Aušvicu oformio ilegalnu vojsku, koja je sabotirala pogone i uklanjala saradnike nacista, te prikupljao dokaze o jezivim zlostavljanjima i masovnim ubistvima. Da bi upozorio Saveznike na nacističke planove za „konačno rešenje jevrejskog pitanja“ dok za to ne bude prekasno, organizovao je i bekstvo iz samog Aušvica, prkoseći smrti, da bi se posle krio u Poljskoj i bio jedan od istaknutih boraca u Varšavskom ustanku.

Odlukom posleratne poljske komunističke vlade Pilecki je potpuno izbrisan iz istorijskih zapisa i ostao je gotovo nepoznat svetu. Sada, zahvaljujući ekskluzivnom pristupu prethodno sakrivenim dnevnicima, svedočenjima srodnika i preživelih logoraša, te nedavno obelodanjenim dokumentima, Džek Ferveder nudi jednu nepokolebljivu sliku opstanka, osvete i izdaje u najmračnijem času ljudske istorije.

Ako niste, vredi pročitati.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

GLUMA ČINI MOJ ŽIVOT BOGATIJIM

Next Post

VEŠTINA KUPOVINE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

GLUMA ČINI MOJ ŽIVOT BOGATIJIM

  Glumica Nada Macanković je već 17 godina  prisutna na filmu, pozorištu i televiziji. Lepa sećanja je vezuju...

October 8, 2022