Breaking

MOJA FILOZORIJA KUVANJA JE IMPROVIZACIJA

Intervjui / Ishrana i recepti / 24 avgusta, 2022

Bojan Stanimirović, aktivno kuva poslednjih 6 godina, ali o kuvanju je maštao od detinjstva. Ne da postane kuvar, već da poput Džejmija Olivera kuva na televiziji. Poželeo i ostvario-postao naš Džejmi. A šta kaže za Naj magazin, Boki, Prokuvaj, pročitajte u redovima koji slede…


Od kada ste zavoleli da kuvate i od kada ste tu ljubav pretvorili u praktično iskustvo?

Kuvam poslednjih 6 godina, ali čini mi se još od osnovne škole obožavao sam da gledam kulinarske emisije, naročito Džejmi Olivera… I nekako, kao svako dete, maštao o tome da nekada i ja radim nešto slično. Odmah da budem jasan, nisam maštao da budem kuvar u restoranu, već kuvar na televiziji. Sve mi je to bilo interesantno, namirnice, noževi, tiganji, začini…

 

Da li verujete u teoriju da su muškarci bolji kuvari od žena, jer imaju više strpljenja i sve rade postupno, ne štede na materijalu i ne okreću recepte?

Nisam siguran u ovu teoriju. Ako bismo nasumično zaustavili ljude na ulici i pitali ih za omiljeno jelo, vjerujem da bi velika većina rekla da je to nešto što je spremala njihova baka ili majka. Hrana je zaista emocija i doživljaj. I zaista, ukoliko se ne posvetite jelu koje spremate i ne radite taj posao iz ljubavi, mislim da će to vrlo brzo da se pokaže. Zato često imamo asocijacije za najbolje obroke one koje su spremani iz ljubavi, a ne na neka jela iz skupocenih restorana.

 

 Imate li Vi, neki svoj autentičan recept i kako je nastao?

Moja filozofija kuvanja jeste improvizacija sa dostupnim namirnicama. Ne želim da „robujem“ tačnim u gram receptima, posebnim začinima, tehnikama kuvanja i slično… I baš tu filozofiju pokušavam da uvek istaknem mojim prijateljima na društvenim mrežama ili gledaocima na televiziji. Na taj način uhrabrujem sve da improvizuju, uče na greškama, probaju, degustiraju i siguran sam da će sve što spremaju biti autentično i drugačije, a opet ukusno. Ako bih morao da istaknem neki recept, onda je to improvizacija na recept za brzi hleb iz šerpe, čuveni „laganica hleb“ koji je naprosto oduševio mnoge, i spremali su ga svi, čini mi se na hiljade puta.

 

 Može li čovek koji ne voli da jede, da bude dobar kuvar?

Teško, baš zbog one emocije i strasti koja je važna za pripremu. Mi, da bismo napravili ukusno jelo, moramo da razumemo ljude koji će uživati u hrani koju im iznesemo na sto.

 

 Da li uvek probate ono što napravite i kažete sledeći put menjam to i to..i sl…

Na ovo pitanje ću samo kratko da kažem. Apsolutno uvijek. To je jedna vrsta učenja i ukoliko se ne dešavaju promene, onda ne napredujemo.

 Spremanje jela, odavno nije samo zanat već i umetnost. Kako učiniti da nam jelo bude lepše za oko, i time prijemčivije i za čulo ukusa?
Obožavam da dekorišem tanjire. I tu je recept jednostavan. Uvek koristite što više boja (crvena, zelena, žuta…) i obavezno što veći tanjir. Nikako mali tanjir koji ćemo popuniti od ivice do ivice i onda ti nikako ne izgleda lepo, a ni praktično. Takođe, potpuno je u redu poslužiti jelo na dasku za sečenje, na papir za pečenje, obrnuti tepsiju pa servirati na njoj itd itd…

 

Često se kaže da od novca zavisi i dobra hrana. Ja smatram da to nije ispravan stav. A Vi?

Jedna od mojih omiljenih svetskih kuhinja je Italijanska kuhinja. Italijani su poznati po tome što koriste najmanje sastojaka, i ti sastojci su uglavnom jeftini, a prave remek dela od ukusa. Ako bih vam rekao da je jedno od mojih omiljenih jela italijanska pasta Cacio e pepe, a ona se sastoji od testenine bibera i malo sira sve vam je onda jasno kakav imam stav o tome da li je potrebno puno novca za odličan obrok.

 

 Gde i kada ste probali neko najneobičnije jelo?

Kada god imam priliku da probam neko autentično ili neobično jelo koristim je. Možda nejneobičnije je bilo pre nekoliko meseci u jugoistočnom delu Turske, nekadašnjoj Mesopotamiji, gde sam probao jako neobične kuvane kobasice od ovčijih iznutrica.

 

Kuhinja i kuvanje su neiscpan izvor mogućnosti. Da li je to jedino polje gde koristite svoju kreativnost?

Pa uglavnom da. Inače se bavim različitim stvarima u životu i kuvanje mi je bilo jedna vrsta izduvnog ventila i hobi. Ali evo kako vreme odmiče, na moju radost sve više vremena posvećujem kuvanju i zaista mi pričinjava zadovoljstvo što je to tako.

 

Vole li žene u Vašem okruženju da im kuvate?

Najiskreniji odgovor na ovo pitanje je da apsolutno svi moji prijatelji vole da im kuvam, ali moram da priznam da to i meni pričinjava ogromno zadovoljstvo. Često se skupimo u studiju gde snimam moje emisije i tu svi uživamo.

Može li bar tri recepta, za koje smatrate da svako može da ih pripremi i da sve što mu treba ima u frižideru, a da su izuzetni?

Hajde da ovo pitanje obrnemo. Ja ću predložiti tri sastojka koja bi trebalo da imate kod kuće, a baš u skladu sa filozofijom i idejom kuvanja koja mene vodi, ohrabrujem sve čitaoce da se prepuste osećaju, neka improvizuju i naprave svoje omiljeno jelo, a ako me označe na društvenim mrežama vrlo rado ću podeliti njihovu improvizaciju da svojim gledaocima i prijateljima. Evo ovako, namirnice neka budu: bukovače, koren celera, spanać. Dovoljno je korisiti jednu namirnicu u svojoj improvizaciji.

 

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Next Post

Ponašanje na poslovnom ručku i ponašanje za stolom

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Good Food & Wine Festival u septembru u Beogradu   Beograd, 20. avgust 2022. godine – Četvrti po redu...

August 24, 2022