Breaking

5 SAVETA KOJI ĆE VAM UBLAŽITI STRES

Kutak za psihologiju / Život / 11 aprila, 2022

U današnje vreme ne postoje osobe koje nisu pod stresom. Manjem ili većem, svejedno je, važno je samo da ga prevaziđete na najbezbolniji način po vas.  Postoje tehnike, kojima stres može da se ublaži, samo ih treba primeniti kada se nađete u takvoj situaciji. Evo pet kratkih saveta koji sigurno pomažu u takvim situacijima,  za koje su psiholozi utvrdili da su efikasni.

  1. Prvi savet je da izbegavate energestka pića, kofein I alkohol.

Ako ne možete da ih izbacite potpuno iz upotrebe, smanjite ih. Umesto da vas umire, kofein i alkohol su stimulansi koji samo intenziviraju osećaj nervoze. Umesto kafe i alkohola pijte nezaslađene prirodne sokove, biljne čajeve i običnu vodu. Uopšte, trudite se da imate  zdravu, izbalansiranu ishranu uz zdrave I niskokalorične napitke.

     2.U stresnim situacijama, ritam disanja je jedna od ključnih stvari koje vam mogu                     pomoći.

Naučite kako da pravite duboke udisaje I lagane izdisaje i da tako dišete bar desetak minuta dnevno. Ako ne znate kako se to radi, pronadjite članak u Naj magazinu koji se odnosi na disanje.  Provedite nekoliko minuta dnevno fokusirajući se samo na svoje disanje. Udišite i izdišite vazduh polako uz brojanje I koncetraciju. Na taj način, usporićete tempo i umiriti rad srca.

  1. San je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za isceljivanje I jedna od ključnih stvari koja pomaže revitalizaciji čitavog organizma I oslobadjanja od stresa.

Znamo da je bitka sa stresom nemoguća bez odmora I sna. Čini se kao da je stress kao  začarani krug od misli,  straha, nervoze I osećaja bespomoćnosti I nemogućnosti da nađete izlaz. Nedovoljno sati sna dovode do opšteg pada snage I energije, pogotovo ako se tokom narednog dana pred vama nalaze veći izazovi. Uvedite u  večernju rutinu nešto što će  se sastojati od opuštanja, vežbi disanja I meditacije.  Nemojte se odmarati tek kada legnete u krevet. Neka vaš odmor krene nekoliko sati ili bar pola sata, pre tog trenutka. Ne naprežite nervni sistem pred spavanje, već se opustite uz omiljenu muziku,  seriju, film, knjigu. Barem na kratko vreme prijaće vam odvajanje od svakidašnjice kroz stvari koje vas opuštaju a ne opterećuju I razdražuju. Istuširajte se toplom vodom jer će ona  opustiti zgrčene mišiće, rasteretiti  nerve I pripremiti vas za siguran san.

  1. Pričajte sa nekim sa kim ste bliski I ko može da razume vašu situaciju. Ako nemate takvu osobu, potražite pomoć stručnog lica , na pr. psihoterapeuta, koji će razumeti vaš problem.

Podelite svoje misli, strahove, očekivanja I probleme sa nekim, značiće vam da čujete kako na njih gleda neko ko nije vi I ko je izvan vaše situacije. Možda stvari vidite drugačije ili dramatičnije nego što bi trebalo, a treba vam neko ko će, hladne glave I bez posebnih emocija, analizirati I   drugačije baratati činjenicama od vas.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PREMINUO GLUMAC BOJAN LAZAROV

Next Post

UŽIVAM DOK KREIRAM ULOGU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PREMINUO GLUMAC BOJAN LAZAROV

U Beogradu je preminuo u svojoj 50-toj godini glumac  Bojan Lazarov. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom...

April 9, 2022