Breaking

FESTIVAL IGLOA

putovanja/zanimljivosti / Život / 04/04/2022

Sibir, teritorija koja zauzima 56%  Ruske federacije,  poznat je po snegu I ledu. A poznat je I po Festivalu igloa. Ove godine pored  zaleđenog Novosibirskog jezera, timovi su se takmičili da sagrade najpoznatiju gradđevinu od snega I leda. Najmladji takmičar imao je 2, a najstariji 72 godine.

Zaleđeni grad  se podizao  iznad Novosibirskog jezera. A kako I zašto? Počeo je Festival I izgradnja je u punom jeku. Učesnici grade snežne kolibe koje tradicionalno koriste narodi sa severa. Snežni blok se postavlja na drugi snežni blok, pod blagim uglom savijajući se prema unutra I spiralno na gore. Ako je pravilno izradjen, zadržava toplotu. Najvažnije je da u zidovima nema praznine. Postoji tehnologija za izgradnju igloa.  Ne postižu svi idealnu geometriju, zato je potrebna veština. Posebno je teško za početnike, jer početnici uvek greše-kasno zatvaraju igloe. Čak I ako učesnici ne osvoje nagradu za najveći I najbolji iglo, dostupne su I druge nagrade. Na primer, najlepši iglo po mišljenju gledalaca. Svakom timu je dato 2, 5 h,da zavriši iglo.

Najvažnijji factor za pobedu je maksimalna površina igloa. Iskusni graditelji prave iglo od 2m širine u prečniku. Komisija koja ocenjuje, ima tri speciična kriterijuma.

  1. Veličina u kojoj se odredjuje prečnik
  2. Visina od poda
  3. Šupljine ili pukotine koje se javljaju pri gradnji, ali I vreme  koje je potrebno za izgradnju.

Ove godine je bilo -16 stepeni, prema rečima učesnika bilo je ovo blaga zima,  jer   prethodne godine temepratura je dostizala  -32.

Ali, ove godine postojali su  I drugi izazovi. Kao što su  tanak sneg, što je  za izgradju pravi poteškoće. Jer se ledene cigle teško  postavljaju I lako se raspadaju. Zvanično je registrovano 166 timova.

Učesnici su ocenili da je ovo divna zbava, druženje raznih generacija, da je sve interesantno I neponovljivo, jer je svako takmičenje samo za sebe. Ove godine su vidjeni čak I igloi  sa prozorima. Učesnici kažu da je najteže zakriviti zidove I da sa izgradnjom ne treba žuriti. Najhrabriji neimari ostali su preko noći u svojim gradjevinama.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

4. APRIL, DAN BEOGRADSKIH STUDENATA

Next Post

KONCERT MANJIFIKA U BEOGRADU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

4. APRIL, DAN BEOGRADSKIH STUDENATA

Beogradski studenti tridesedih godina prošlog veka su bili usmereni na ulicu i studentske štrajkove protiv onoga što su smatrali...

04/04/2022