Breaking

PROLEĆNE ALERGIJE

Zdravlje plus / Život / 17/03/2022

Uskoro nam stiže proleće I mnogi od nas će osetiti neprimerenu reakcju imunog  sistema na stranu supstancu iz prirode, poznatiju kao  alergen.

Kako prepoznati alergiju I koji su njeni  simptomi?

Zapušenost, peckanje I curenje nosa, slivanje sekreta, svrab I suzenje očiju, kašalj I slično.

A šta zapravo izaziva prolećnu alergiju?

Najveći I najčešći  izvor alergija je polen.

Šta je polen? To su   sićušne čestice koje se oslobađaju iz vazduha sa drveća, trava I korova. Udisanjem polenovih čestica  dolazi do preterane reakcije imunog sistema. Imuni sistem greškom polen prepoznaje kao strano telo koje ugrožava organizam, pa proizvodi antitela – supstance koje identifikuju i napadaju bakterije, viruse i druge organizme izazivače bolesti. Antitela napadaju alergene, što dovodi do oslobađanja u krvi hemikalija koje se zovu histamini. Histamini izazivaju curenje nosa, svrab nosa i očiju, i druge simptome alergije.

Količina polena predstavlja broj zrna alergena u vazduhu po kubnom metru.

A evo koji su najčešći uzročnici prolećnih alergija: javor, jova, breza, grab, čempresi, bukva, brest, kleka, dud, hrast, bor i jela, topola, vrba, trave i  korovi.

Simptomi prolećnih alergija

Najčešći simptomi prolećnih alecurenje nosa, suzenje očiju, kijanje, kašalj, osećaj svraba očiju i nosa, tamni podočnjaci.

 

Osim toga simptomi alergije mogu da uzrokuju napad astme, stoga prolećne alergije treba ozbiljno shvatiti i konsultovati se sa lekarom koji će preporučiti način lečenja i prepisati odgovarajuće lekove.

Alergo test

Nikada nije bila formalno dijagnostikovana prolećna alergija, ali primećujete navedene simptome, obratite se lekaru. Lekar može da vas uputi na alergijske testove.

Test na alergije se radi na koži, ubrizgavanjem male količine razređenog alergena tik ispod kože unutrašnje strane ruku. Ako ste alergični na nešto, pojavi se mala crvena izbočina. Druga opcija je alergo test krvi – RAST.

RAST je test krvi koji detektuje antitela na određeni alergen. Međutim, samo zato što ste osetljivi na određeni alergen na testu ne znači nužno da ćete početi imati vidljive simptome kada dođete u kontakt sa njim.

Ovaj test je bezopasan. Koriste se iglice sa malom količinom alergena, koje za cilj imaju da izazovu imuno reakciju, samim tim pokazujuću da li je alergija prisutna.

Lečenje prolećne alergije

Lečenje alergijskog rinitisa se obično počinje antihistaminicima. Kod težih slučajeva lekar prepisuje kortikosteroid u obliku spreja za nos, dok se u blažim slučajevima lečenje može sprovesti kromolinima. Ovi lekovi se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji.

Osetljivost organizma na pojedine alergene se može smanjiti imunoterapijom, poznatom kao vakcinacija protiv alergije. Preduslov za sprovođenje imunoterapije je određivanje alergena na koji ste preosetljivi. Imunoterapija se sprovodi potkožnim injekcijama rastvora alergena, čija se jačina postepeno povećava.

Rastvor alergena može da se pije (oralna imunoterapija) Imunoterapija daje mogućnost potpunog izlečenja 

Preventiva

Veoma je teško sprečiti prolećne alergije, međutim pridržavajte se nekoliko saveta kako da smanjite simptome:

-U periodu kada cvetaju biljke na koje ste alergični izbegavajte duži boravak u prirodi, posebno kada je suvo, toplo i vetrovito vreme.

-Vodite računa o higijeni kuće. Usisavajte minimum dva puta nedeljno i redovno detaljno brišite prašinu.

-Nakon boravka u prirodi istuširajte se i operate odeću – time ćete sprečiti raznošenje polena po stanu.

-Izbegavajte sušenje veša na otvorenom.

-Polena ima najviše ujutru, pa tada izbegavajte provetravanje.

-Klima uređaji sa polenskim filterima sprečavaju ulazak polena u kuću. Filtere čistite redovno.

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

Kakva narav, takva i bolest

Next Post

SVADJA U EMISIJI

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Kakva narav, takva i bolest

Horoskop, slika planeta u trenutku rođenja, na izvestan način može se posmatrati kao „uputstvo za upotrebu života“...

15/03/2022