Breaking

NEOBIČNA MODNA REVIJA

Kratke vesti / 27/02/2022

Organizatori ovogodišnje Nedelje mode u Dakaru, glavnom gradu Senegala, imaju poruku za ostatak sveta: održivost u stilu.

Pandemija korona virusa primorala organizatore ove neobične revije da priredbu održe na otvorenom.  Oni su iskoristili priliku da je naprave u nesvakidašnjem ambijentu – sakriveni iza krošnji baobaba, gde su modeli  čekali svoj red da prošetaju modnom pistom.

Revija je održana ovog vikenda, a glavna tema bila je ekološka odgovornost, o kojoj je 20 dizajnera govorilo kroz ručno rađene kreacije, šaljući kritičku poruku o masovnoj fabričkoj proizvodnji.

Adama Ndiaje, osnivačica dakarske Nedelje mode i dizajnerka brenda Adama Paris je tim povodom rekla:

„Mnogi dizajneri su već prešli na takozvanu sporu modu, a da toga nisu ni svesni.   Ovakva moda se proizvodi u Senegalu, ali nema masovne proizvodnje – toga smo se godinama stideli, a sada se ponosimo, jer je to zapravo luksuz“.

Kakva je to podela na brzu I sporu modu? Da pojasnimo:

Na Zapadu,  vlada takozvana brza moda,  jer potrošači kupuju i bacaju odeću velikom brzinom. To je donelo povećanje zagađenja. Prosečno vreme nošenja nekog komada odeće je “opalo”, a modne linije I trendovi se velikom brzinom smenjuju.

Na primer, tokom   2015. godine, emisije ugljen-dioksida izazvane tekstilnom industrijom bile su veće od svih emisija iz međunarodnog vazdušnog i pomorskog saobraćaja zajedno. Osim toga, toksične materije od bojenja i obrade tekstila su krivci za oko 20 odsto globalnog zagađenja vode.

 

Velika većina materijala od kojih je napravljena ova odeća  na ovogodišnjoj Nedelji mode u Dakaru uvezene su  iz inostranstva,  dok se odeća pravi u Africi. U Senegalu se ne proizvode  sve vrste materijala, tako da ovdašnji dizajneri nisu mogli da naprave kolekciju koja je stopostotno senegalska. Glavna tema ove  revije bila je životna sredina, a modna revija je  održana u ekološkoj sredini, tačnije   u šumi baobaba.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

KAKO SMRŠATI POSLE 50-te GODINE?

Next Post

KOBASICIJADA U TURIJI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAKO SMRŠATI POSLE 50-te GODINE?

Ako imate više od 50 godina i želite da smršate, ovi saveti  će vam pomoći, pre svega da smanjite obim struka:   Mršavljenje...

26/02/2022