Breaking

MUZIKA MI JE OSTVARILA SVE SNOVE

Intervjui / 20 februara, 2022

 

Prvu postavu, a po mnogima I najuspešniju,  pop grupe Luna, činili su Maja Marković u l Čeda Čvorak.  I danas se mogu čuti  veliki hitovi ove grupe, iako ta postava ne postoji  od 2006. godine. Predmet našeg interesovanja, bila je Maja Marković, pevačica izuzetnih vokalnih sposobnosti jer njena muzička karijera, koja nije prekinuta napuštanjem grupe. Ona I dan danas traje, na zvoljstvo svih onih koji vole  njeno pevanje. Zato, je baš ove nedelje,  ona specijalan  gost Naj magazina.   

 

Prvo da Vas pitamo, kako ste i šta radite?

Hvala na pitanju, odlično! Iako sam optimista i uvek razmišljam pozitivno, moram priznati da je ova godina krenula i bolje nego što sam očekivala! Velikom brzinom se razvijaju stvari na više frontova, a ja obožavam akciju i multitasking, tako da maksimalno uživam u svim dešavanjima i radu na svim planovima!

 

U dogovoru za ovaj intervju, rekli ste mi da Vas puno obaveza očekuje. Hoćete li da podelite informacije sa nama?

Da, zaista sam “zatrpana” obavezama, putovanjima, kreativnim radom i ostalim poslovnim obavezama. Dosta toga je još u planovima i tek me čeka praktičan rad, pa sada nije momenat da o tome više govorim. Ono što je sveže,  a iza mene je,  spektakularan koncert 14.februara koji sam održala na Zlatiboru I  slobodno i sa punim pravom mogu to da kažem, najlepšem i najboljem hotelu na Zlatiboru, a to je hotel Palisad.  Serijom mini nastupa,  u januaru za božićne i novogodišnje praznike i ovim specijalnim koncertom u čast vina i ljubavi,  najavila sam svoj muzički comeback na naše prostore. Ove godine obećavam nove pesme svojoj publici,  koja me prati od mojih početaka, ali takođe, želim da se upoznam i sa novim generacijama. Ogroman je izazov vratiti se posle toliko vremena, ali ja sam uvek volela sve na teži način da radim, pa tako i ovaj izazov prihvatam sa neopisivim uzbudjenjem. Sa jedne strane je ta neizvesnost šta i kako će se dešavati, a sa druge strane velika sigurnost u ono što radim, spremam i mogu da pružim. Jedva čekam da neke nove pesme podelim sa svima!

 

Volim da krenem nekom hronologijom. Ko je i kada primetio Vaš muzički talenat?

To je, svakako, moja porodica. Inače, potičem iz muzičke porodice sa tatine strane. Baka je bila profesor klavira i harmonike, a deda dirigent, svirao je više instrumenata i bio je apsolutni sluhista. Kuriozitet je da je on bio učenik čuvenog Josipa Slavenskog i kasnije jedan od osnivača današnje Muzičke škole Mihailo Vukdragović u Šapcu. Logičan sled je bio da moji stric i otac sviraju violinu, a onda dolazim ja sa svojim nastavkom tog muzičkog nasledja. Sa druge strane, mama se nikada nije bavila muzikom, ali ima izražen sluh, tako da me muzika nije mogla zaobići.

Od malih nogu pokazivala sam vrlo jasan talenat i izrazitu želju za muzikom i scenom, a porodica me na svakom koraku na najzdraviji mogući način pratila, podržavala , bezrezervno i nepretenciozno. Od kućnih snimaka, preko baletske i muzičke škole, horova, festivala, ulaska u grupu, napuštanja iste, ponovne solo karijere, odlaska na prekookeanske kruzere, pa sve do danas. A znam da će tu biti za mene uvek. Na svemu što sam bila, jesam i što ću biti zahvaljujem njima, tj zdravoj osnovi koju su postavili kroz ljubav i vaspitanje tokom detinjstva.

 

Dugo ste na muzičkoj sceni. Tretirate to kao poziv ili kao veliku ljubav?

Imam privilegiju da se bavim poslom koji je moja najveća ljubav u životu. Muzika mi je ostvarila sve snove, a i dalje to čini. Uz nju sam osetila najlepše emocije, dobila najbolju publiku i ovde i širom sveta gde sam putovala i pevala, održala nezaboravne koncerte, upoznala toliko divnih ljudi, posetila pregršt divnih mesta.  Muzika me učinila besmrtnom kroz hitove evergrine poput pesme Naša ljubav. Da ništa više od ovoga ne doživim i postignem ja bih bila zadovoljna.

Bila bih duboko nesrećna, u stvari, mislim da me ne bi ni bilo da sam kojim slučajem primorana da radim nešto što ne volim. Znam mnoge koji žive tako i žao mi je što njihove ambicije, snovi i talenti ostaju neostvareni.

Ali mislim da je, ipak, sve do nas i ma koliko izgledalo nemoguće ili teško boriti se nekada za sopstveni identitet, to nam je obaveza pred životom.

 

Nezaobilazno pitanje vezano je za grupu Luna. Bili ste zaštitni znak ove grupe dugi niz godina? Kakva Vas sećanja vežu za taj period?

Pre nego odgovorim na ovo pitanje, moram da napomenem, a naročito zbog onih koji još uvek to ne znaju, a to je da nemam apsolutno nikakvo pravo na bilo šta iz tog perioda, tj, niti da izvodim pesme niti da pominjem ime grupe u kojoj sam, kako vi kažete, bila zaštitni znak.

Mnogo vremena je prošlo od mog odlaska i odavno je okrenut novi list u mom muzičkom životu. Tu ima mesta samo za sada i sutra. A vreme uvek pokaže sve.

Posle napuštanja grupe krenuli ste u solo vode. Tačnije sve se dešavalo 2006?

2006.godine u septembru,  odlazim iz grupe i vraćam se svojim solo korenima. 2007. godine na Beoviziji izvodim svoj prvi solo sing Nije nam se dalo,  koja i dan danas živi i zajedno sa pesmama Naša ljubav. Ja mogu sve,  mnogo puta je doživela izvedbe na raznim muzičkim takmičenjima. Jako sam ponosna zbog toga što žive i dalje kroz generacije.

 

Ostalo je mnogo hitova iz tog perioda za koje muzički znalci kažu da samo Vi umete da ih dobro otpevate?

Najbolje je i najlepše je kada drugi govore o vama i zato neću komentarisati ovu konstataciju, samo ću se zahvaliti na komplimentima svima koji tako misle.

 

 Jedno vreme živeli van Srbije, tačnije u Beču?

Od mog prvog preseljenja  u Beč, još davne 1999. rešila sam da ga nikada ne napustim i to sam i ostvarila. Ja, u stvari sve vreme živim i u Beogradu i u Beču. Poslednjih godina sam više na nekim drugim meridijanima, ali to ostaju moje baze. Još lepšim moj život u Beču čini to  moja rođena sestra sa porodicom živi tamo.

Nekako, ljudi, kako život odmiče, teže da se smiruju, skrase na jednom mestu, a ja tražim nova prostranstva, još širine…I zato radim na tome da proširim te svoje baze, možda i na neke druge kontinente!

 

Sa  suprugom, ste spakovali kofere i krenuli po svetu,  što često vidimo i na Vašim profilima na društvenim mrežama?

Ostvario mi se san da muzikom obidjem svet! Ne mogu da zamislim da završim svoju misiju na zemlji, a da nisam videla što više i doživela sve ovo što još uvek živim.

Činjenica da sam svoj glas pustila na sred Pacifika ili Indijskog okeana, i da je moja muzika došla do New Yorka, Uskršnjih ostrva, Perua i

Bora Bore je sve! I govori dovoljno. Iskustva koje sam doživela kroz karijeru i ovo sa svetskih se savršeno prožimaju i prepliću, čineći jedan novi kvalitet i dižu standard u mom radu. A to će se sigurno odraziti na nove pesme, u najboljem mogućem obliku.

 

Koji je to grad gde mislite da bi ste mogli da spustte kofere i da kažete da, tu bih volela da živim, ili koja je to destinacija koja je na Vas ostavila najjači utisak?

Ako bih baš morala da odaberem jedan grad, onda je to New York! Najveća svetska metropola, sa duhom i stilom, mesto za umetnike i radoholičare i grad koji nikada ne spava.

Sa druge strane, kada sanjam o nekom opuštenom odmoru, egzotici onda definitivno karipsko ostrvo Antigua .

Koji nastup ćete pamtiti kao krunu Vaše karijere ili ga tek očekujete…

Naravno da će se tek desiti! Čak i da postoji negde u prošlosti, gubitnički bi bilo razmišljati da je to to, a ja sam sve, samo ne neko ko se predaje!

 

Za 14. februar bili ste na nastupu na Zlatiboru? Da li često nastupate u Srbiji i sigurni smo da Vam je repertoar šarenolik.

Od 2011. godine imam višemesečne angažmane na kruzerima, a s obzirom da su turisti stranci sa raznih strana sveta repertoar je širok. U Srbiji sam prvi put posle skoro 10 godina imala nastup sada u januaru. Pored svojih već pomenutih pesama izvodila sam i mnoge domaće i strane standarde pop muzike, a bilo je tu i nekih iznenađenja. Drago mi je da je moj odabir pesama kojim sam odlučila da se predstavim na tim povratničkim nastupima naišao na više nego dobar odjek kod publike. Sada znam u kojim još pravcima mogu da razmišljam, kada su nove pesme u pitanju.

 

 Kroz medije je prošla i informacija da ste zajedno sa svojim suprugom osnovali i producentsku kuću. Bez muzike zaista ne možete…

Suprug Siniša Cvetković Ludvig je klavirista, klavijaturista, kompozitor, aranžer, producent. Zajedno smo stvorili moj prvi solo album “9”, zajedno nastupamo svuda i imamo produkciju Q&M music koja ima aspiracije da radi, ne samo na mojim projektima već kao autorski tandem za druge. Već ove godine ćemo, ako sve bude po planu, ostvariti neke sjajne saradnje.

 

Svi,  zbog korne pravimo okvirne planove, kakav je Vaš, profesionalni, za ovu godinu?

Suština je da se sigurno vraćam na scenu, da ću i dalje putovati i pevati na kruzerima kad god to bude poželjno i da, kakav god put ove pandemije dalje bude, na semaforu mogu na kratko stati na crveno, ali čim se upali zeleno idemo dalje!

 

Da li spremate neku novu muzičku numeru za one koji vole da Vas slušaju?

Puno toga novog spremam! Budite još malo strpljivi.

 

I na kraju, zaista lepo izgledate…Imate li recept za tako savršen izgled?

Hvala na komplimentu!

Sigurno da ne postoji ništa što je univerzalno primenjivo, to je kombinacija onog što ti je genetikom dato i životnog stila koji vodiš. Važno je u svemu u životu, pa i u održavanju lepote naći balans. Negovati se i spolja i iznutra, vežbati i hraniti zdravo i telo i um i dušu, a s vremena na vreme dati oduška u fast food-u svih vrsta. Voleti, biti voljen, raditi ono što voliš, ne razmišljati o prolaznosti vremena i tome šta drugi misle. Živeti, koliko je to maksimalno moguće, u ovom neslobodnom svetu. To su moje životne vodilje. To se sve, verovatno, i reflektuje na moj izgled.

 

Hvala draga Majo!

Hvala Vama! Veliki poljubac i srdačan pozdrav šaljem vašim čitaocima!

 

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

CIPELE KROZ ISTORIJU

Next Post

Psihologija tradicionalne astrologij

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

CIPELE KROZ ISTORIJU

  Cipela je obuća koja je imala svrhu, a ona se ogledala u zaštiti stopala  Najstarija cipela, stara je oko pet i po hiljada...

February 18, 2022