Breaking

LJUBOMORA I ZAVIST

Kutak za psihologiju / Život / 11/01/2022

Ljubomora ima više definicija, ali jedna je prihvaćenija  od ostalih.  To je emocija koja je bazirana na strahu da ćemo izgubiti voljenu osobu. Taj strah može biti  realan i  da postoji zbog neke treće  osobe, kaja remeti neki odnos, a isto tako može biti umišljena i iracionalna.  Ljubomora ima i jednu dobru stranu koju treba napomenuti, ona može biti „začin“ ljubavi ili nekoj vezi, tj da je učini još stabilnijom,  čvršćom i kvalitetnijom, i da shvatimo koliko nam voljena osoba zapravo znači.

Žene i muškarci različito reaguju kada je ljubomora u pitanju i tu nema pravila kako će ko reagovati.  Uz ljubomoru i muškarce često ide agresija, fizička ili verbalna, tada se muškarci obično okreću alkoholu ili nekom drugom poroku.  Žene reaguju tako što uglavnom ulaze u neku fazu depresije, često plaču kada su same ili imaju jednu vrlo zanimljivu reakciju, a to je da  svom fizičkom, spoljašnjem  izgledu posvećuju mnogo više pažnje nego što bi je inače posvećivale.

Kako kreće  ljubomora?

Prvo kreće sumnja,  i gubirtak poverenja u partnera. Počinje se sa kontrolom mobilnih telefona-poruka i  poziva,  kontrolom naloga na društvenim mrežama i slično.  Crvena lampica treba da se upali kada osetimo da su nam uskraćena neka osnovna prava: slobodna kretanja, ograničavanje ličnih sloboda i slično. Kada ljubomora počne da toliko opterećuje  odnos, tada  se on zasniva   na optužbama, i našoj odbrani da to nije istina.

Ljubav i ljubomora nisu isto,  iako u oba ova pojma postoje  tri zajednička slova. Patološka ljubomora je psihička bolest, a takva bolest  se može tretirati kao rak ljubavi.

Ljubomora i zavist prema drugim ljudima

Ljubomora i  zavist su dva međusobno povezana pojma  i teško je razlučiti kada koje dominira našim  životima.

Poznata izreka kaže da je ljubomora brojanje tuđih srećnih trenutaka – umesto sopstvenih. Ova negativna emocija često dolazi iz nesigurnosti, kada se poredimo sa drugima i kritikujemo sebe što nismo bolji. Zavist i ljubomora proizilaze iz osnovne nemogućnosti da se veselimo tuđoj sreći ili uspehu. Dokazano je da je veliki broj ljudi zavidan na tuđi uspeh, ali se razlikujemo po tome kako to utiče na nas. Svi smo u iskušenju da se poredimo s nekim ko je postigao više u životu, ko je drugačiji  od nas, zarađuje više novca, ili ima više prijatelja. Možda ste i sami koji put pomislili: „Zašto to on to ima, a ja ne?“ Ako nas to motiviše da i sami postignemo svoje zacrtane ciljeve, onda bi bilo i prihvatljivo, sve dok tu zavist zadržavamo za sebe.
Svaki put kada se u jednom odnosu pojavi nejednakost ili neravnoteža, balans se narušava, i otvaraju se vrata ljubomori i zavisti. Kada se uspeh prijatelja protumači kao ugrožavanje sopstvene pozicije, javlja se crv ljubomore. Zavist i sumnjičavost ruše prijateljstvo – mislimo da ta osoba nije sve to zaslužila, a pritom nismo svesni kako nama neće ništa biti bolje jer je neko manje srećan od nas. Rezultat toga je osećaj inferiornosti, a nuspojave ovih osećanja mogu da dovedu do izgubljenih prijateljstava ili smanjenog samopoštovanja. Žene se uglavnom opterećuju razmišljanjem kako su tuđe ljubavne veze bolje i kvalitetnije od njihovih. Poređenje sa prijateljima mnogo je češće u periodima velikih promena u našim životima, ističu psiholozi.

 

Naj magazin

Spread the love

Oznake:



Olivera Marinković




Previous Post

PRATIM MODU, ALI NISAM ROB MODE

Next Post

MODA JE PROLAZNA, STIL JE VEČAN!





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRATIM MODU, ALI NISAM ROB MODE

Poznata balerina, TV voditelj I organizator  modnih I kulturnih dešavanja Drina Pešić je čest I drag gost Naj magazina....

09/01/2022