Breaking

ČOVEK NIJE ZNAK

Horoskop i zabava / Život / 13 decembra, 2021

Nije ni podznak kako se nepravilno zove ascendent, odnosno znak koji se u momentu rođenja uzdiže na istoku i koji počinje stepenom horoskopske tačke. Takođe, čovek nije ni planeta koja vlada znakom u kome mu se našlo Sunce u momentu rođenja a koji je time neopravdano stekao kao zbir prostih pripadnosti. Zodijak je životinjski krug, zamišljen kao osnova onoga što danas nepravilno zovemo horoskop, a što je natalna karta, podeljen na 12 delova po 30 stepeni, gde su delovi nazvani adekvatno zodijačkim sazvežđima. Bito je znati da Zodijak fizički ne postoji jer se astrologije nalazi u domenu metafizike a ne fizike. Iz tog razloga on odstupa overzuma bio da je tropski bilo dad prostog vidljivog uni je sideralni. Sideralni Zodijak zastupaju indiski astrolozi pod parolom da je tako ispravno i da je u sskladu sa sazvežđima što je u osnovi nebitno jer previđaju da je Zodijak deo sveta ideja a ne materjalne kreacije.

Stereotipi su nešto što nažalost upravlja svetom u kome brojčano dominiraju mediokriteti, naravno tretirani kao masovno tržište. Uz streotipe ide obaveza želja za pripadnošću nečem većem od samog čoveka. Ta potreba ide od nacije, politike, navijanja za lokalni futbalski klub, pa do pripadnsti znaku Zodijaka.
Novinski, i sve više internet naslovi o posebnim osobinama ovog ili onogznaka, koji uključuju raznovrsne opise, samo su nastavak jedne besmislene ali nimalo bezazlene knjige poznate kao Sunčevi znaci, Linde Gudman, nadriastrologa i tiražnog publiciste, što je bio i jedni cilj pomenutog astrološkog (ne)dela.

No, pomenuta nije ostala jedini oblik kancera astrologije, maligniteti se daje ređaju kroz modernizaciju astrologije koju predvode onovremeni klijenti sanatorijuma i vođe sekti, pretežno po njihovim samohvaljenjima satanističkih, te umetanjem kojekavih energija i sličnim dovođenjem u zabludu. Na taj način astrologija, zloupotrebljena, postaje produžena ruka manipulacije a svet podeljen na dvanest grupa kojima je sve i svašta pripisano, naravno bez smisla. Ovakva uprošćena i obesmišljena astrologija je postala dalji plen lovaca u mutnom. Izvesni nadriantropolog posle kraćeg proučavanja obesmislene astrologije dokumentovao je da čak ni tako simplifikovanu verziju nije u stanju da shvati te je spram nadriastrološke podel na 12 znakova nasilno uklopio antropološke tipove. Sa druge strane razni mafijaški karteli duhovih razbojnika su kojekava prosvetljenja nakaili na astrologiju i stvorili sistem manipulacije koja devastira i astrologiju i čoveka.

Čovek nije znak, te to što je neko rođen 5. Aprila ne čini ga ovnom, a ni ovcom ponajmanje onom za šišanje od raznih prevaranarta u astrologiji. Pozicija Sunca koja je pomenutim rođenjem u Ovnu, samo je jedna od komponenti.
Ličnost, odnosno čovek je zbir astroloških pokazatelja, odnosno svaka individua je unikatna ličnost a nikako deo jedne dvanestine čovečanstva. Sunce je bitan ali ne i najbitniji faktor pri određivanju horoskopa. Drugi bitan je stepen ghoroskopske tačke-ascendent ili ono što se žargonski nepravilno naziva podznak. Znak u kome je ascendent jednom od metoda podela neba na kuće jeste prvi znak i jeste pro polje bez obzira na kom se stepenu nalazi horoskopka tačka. Do stepena horoskopske tačke dolazi se proračunom vremena rođenja. Vremem kao takvo važnije je od samog datuma, odnosno svrstavanja osobe u jedan od dvanest streotipa. No iz vremena se izvodi ascendent a on kao takav pripada elementu, jednom od četiri, vatra, vazduh, zemlja i voda. Tu dolazimo do temperamenta kao osnovne strukture ličnosti koju astrologija deli sa psihologijom što i nije čudno znajući da je Jung prvo proučavao astrologiju.
Temperament se određuje prioritetno određivanjem odnosa znaka na ascendentu, njegovog vladara, te znaka u kome s etaj vladar nalazi. Potom slede aspekti planeta prema ascendentu, a potom Mesec, odnosno faza u kojoj je, njegov vladar i asekti. Na kraju ide godinje doba odnosno znak u kome je Sunce, tj onaj faktor koji diletanti i prevaranti javnosti nameću kao glavni.
Na temeperamen se nadovezuju signiikatori uma i duše, koji podrobnije opisuju osobu, uz specifične položaje planeta koje definišu životni put kroz postor i vreme. Tu se često izdvajaju signifikantn pozicije i aspekti planeta koje govore o uplivima koji menjaju čoveka, odnosno događajima na osnovu kojih se neki stavovi ili uverenja koriguju, i još mnogo toga.

Čovek je složena jednačina koja nije predviđena da je svako rastumači i svrsta u šablon. Svaki put kad na to naiđete setite se da je vreme mera „čuda svakojega“ i da Vas taj momenat odvaja od drugih ljudi. Čak i u horoskopima blizanaca faktor vremena pravi različite živote kod gotovo jedinstvenih i naizgld istovetnih. Kako onda sve druge strati u jednu vreću sa dvanest pregrada. Nikako ako ne nasedate na praznu kvaziastrološku agitaciju. Jedino što je primenjvo u uopštenim tumačenjima jeste odnos kretanja planeta na nebu spram pozicije ličnog ascendenta. Svakako da ako ste ascendentom Strelac, prolazak saturna je označio mnogo toga, ali ako ste se bazirali na stereotip da ste strelac zato što vam je tu Sunce, najverovatnije ste primetili neke stvari u okolini ali niste akter te priče.  A niste jer ste na prvom mestu ljudsko biće, unikatna jedinka kreacije, a tek potom sinteza astroloških pokazatelja, te nikad jedan od 12 stereotipnih šablona.

 

Astrolog  Mihajlo Čukić

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

NAJLEPŠE SELO NA SVETU

Next Post

IMPROVIZACIJA JE MOĆNA STVAR

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

NAJLEPŠE SELO NA SVETU

Na nedavnom  zasedanju generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu, Mokra Gora je proglašena...

December 11, 2021