Breaking

IMATE LI PROBLEMA SA USPAVLJIVANJEM I SNOM?

Zdravlje plus / 9 decembra, 2021

Imate li problemba sa uspavljivanjem I snom? Već vas vidim kako negodujete I odmahujete rukom.

 Ali prvo da vidimo u čemu je problem? Prvo I osnovno, ne treba krenuti od posledice, već od uzroka. A uzroci mogu biti razni:

-Stres kome ste svakodnevno izraženi, zdravstveni problem, preran ili  zakasneli, odlazak na spavanje, zagrejana ili hladna prostorija u kojoj spavate , neadekavanta ishrana tokom večeri,  buka, konzumiranje kafe,  alkohola  I nikotina. Da ne nabrajamo, jer ima zaista dosta uzroka zašto ne možemo da se uspavamo ili imamo kontinuiran san tokom noći.

Saveti za bolje spavanje:

Stvorite dnevnu i večernju rutinu

Pokušajte da pronađete redovan dnevni ritam i jedite svoj obrok u isto vreme. Razmislite o večernjoj rutini kako bi vaše telo znalo da će uskoro biti vreme za spavanje. Tu rituali za spavanje mogu pomoći. Šetnja u večernjim satima, ali sasvim lagana, slušanje opuštajuće muzike ili upražnjavajte tehnike disanja i opuštanja. Odredite jedan termin kada ćete odlaziti na spavanje I ne odustupajte od istog zbog serija, „još nešto da uradim“ i slično,   za odlazak u postelju.

Šolja umirujućeg čaja ili lagane vežbe, takođe mogu biti delotvorne. Šta god radili uveče gledajte da se oesćate mirno I opušteno I ne dovodite sebe nikako u stresno stanje.

Stvorite okruženje za spavanje u kojem ćete se osećati potpuno ugodno: udoban krevet, dobar dušek, udoban položaj ležanja i prava temperatura za spavanje – ne previše toplo i ne previše hladno. Ako se osećate nelagodno, previše vam je hladno ili se znojite, trebalo bi da prilagodite odeću za spavanje, pokrivače  ili sobnu temperaturu. Isto tako, uska odeća za spavanje može ometati san i uzrokovati neprospavane noći.

Uverite se da imate dovoljno kiseonika u prostoriji u kojoj spavate

 Provetrite sobu pre nego što odete na spavanje. Mislite samo ono što se dešava u trenutku dok se spremate za spavanje, jer svaka “teža” misao može da vam optereti uspavljivanje I odvede u nesanicu.

 Optimalna temperatura za spavanje je između 18-21 stepen.

Izbacite satove iz spavaće sobe ili ih udaljite od sebe. To isto veži I za vaš mobilni uredjaj. Stalno proveravanje sata  da biste videli koliko ćete dugo spavati dovodi do stresa. To se odnosi I na vaš mobilni telefon. Noć nije vreme kada treba “čeprkati “po mobilnom telefonu, niti ga koristiti za uspavljivanje. Igranje igrica, takodje može biti destruktivno za vaš san. Gledanje televizije  može biti jedan od ometajućih faktora sna, zato ne pokušavajte  uz televizor da se uspavljujete.

Bilo kako bilo, svi mi imamo svoje šablone za uspavljivanje ili I ako ih I nemamo, trebalo bi što hitnije da utvrdimo, šta je to što nas dovodi u stanje pospanosti I sna.  Slušajte svoje telo, smanjite faktore koji vam ne doprinose mirnom snu I brzom uspavljivanju,  moramo učiniti I preduzeti sve što je do nas.  Jer zdrav i okrepljući san dovodi do jačanja naše snage i imuniteta, i važan je faktor našeg kvaliteta života.

Naj magazin

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

Izuzetno sam srećna što sam imala prilike i mogućnosti da se bavim ovim poslom

Next Post

ANA STANIĆ IZDALA MAKSI SINGL

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Izuzetno sam srećna što sam imala prilike i mogućnosti da se bavim ovim poslom

Lepu i atraktivnu Bobanu Živanović smo pozvali u goste s razlogom. Njen posao su mediji, tačnije ona je PR menadžer mnogih...

December 8, 2021