Breaking

OSTRVO U OBLACIMA, PLANINE RORAIMA

putovanja/zanimljivosti / Život / 12 oktobra, 2021

Kada vas nervira kiša koja pada neprekidno, setite se da kako ima I gorih vremenskih uslova u Kojima žive ljudi.Postoji jedno mesto na svetu gde kiša neprekidno pada ili pada svaki dan sa kratkim pauzama. To mesto su planine Roraima a one se nalaze na tromedji država: Venecuele, Brazila I Gvajane I najivši su deo planinskog lanca Južne Amerike. Njen naviši vrh je Maverik Rok, sa nadmorskom visinom od  2810 m. Ova planina se nalazi u okviru Gvajanskog štita, u kojem je smešten i Kanaima, nacionalni park Venecuele. Veruje se da je Roraima jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, stara preko dve milijarde godina. Ove planine, zbog brojnih specifičnosti zovu još I “ostrvo u oblacima”.

 

 

Na ovoj planini kiša pada gotovo svakog dana, te je iz tog razloga postala stanište nekoliko interesantnih vrsta biljaka i životinja, koje više nigde ne mogu da opstanu sem na ovom mestu. U niskoj vegetaciji može se naći biljka mesožderka Heliamphora, kao i zaštićena endemska vrsta žaba krastača. Priča o Roraimi obavijena je velom misterije, te je bila inspirativna za mnoge legende i mitove. Tako se veruje da su ova planina i njena očaravajuća priroda podstakle Artura Konana Dojla da napiše čuvenu naučnofantastičnu priču o dinosaurusima „Izgubljeni svet” i objavi je 1912. godine.

 

 

 

Upravo zbog mitova i legendi koji je prate, Roraima ima veliku ulogu u duhovnom životu indijanskog plemena Pemona. Takođe, pre deset godina su počela istraživanja stalaktita na misterioznim zidovima pećina ove planine. Roraima je danas omiljena destinacija za entuziastične alpiniste. Iako je put dobro označen, vrlo se lako možete izgubiti među mnogim stazama, budući da su prekrivene gustim oblacima. Upravo je nepristupačan teren razlog posete velikog broja turista iz celog sveta koji su prinudjeni da potraže pomoć lokalnih vodiča  koji su uglavnom iz Paraitepuja, kojima je ona znatno bliža i poznatija nego pridošlicama iz celog sveta.

 

 

Naj magazin

 

 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PATNJA

Next Post

IZ ARHIVE; LIDIJA VUKIĆEVIĆ

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PATNJA

Čovek današnjice je sa svih strana prosto preplavljen najraznovrsnijom ponudom opcija kako uživati. Ponude su na sve strane...

October 11, 2021