Breaking

PATNJA

Kutak za psihologiju / Život / 11/10/2021

Čovek današnjice je sa svih strana prosto preplavljen najraznovrsnijom ponudom opcija kako uživati. Ponude su na sve strane oko nas, za uživanje u hrani, piću, provodu, putovanjima, novoj i lepšoj odeći, obući, pa su tu i razne igračke za decu, a i za starije…

I kako odoleti takvim guštima?  Pa i nećemo odoleti… Radićemo još više, truditi se jače, ponekad prihvatati i apsolutno neprihvatljivo, sve samo da bi mogli na kraju konačno uživati. Vremenom ćemo osetiti i da to naše uživanje sve kraće traje, ali zato će naša želja biti sve jača i veća, te će nam tad svakakvog uživanja biti potrebno više i češće, i u tom pravcu ćemo juriti još brže i više…

I onda ćemo se slomiti.

Bežali smo od patnje, jurili užitak, i na kraju ipak nije ispalo dobro. Nije fer…

Nije, ali to je realnost. Uživanje nam nije prijatelj, već vuk u jagnjećoj koži koji nas lepo laže. Kaže da život može biti lak.

A patnja nam je stroga učiteljica, za koju negde u dubini naslućujemo da nas možda i voli. Jedno je sigurno, patnja ne laže. Naročito istinu govori ona patnja za koju smo sigurni da ima svrhu.

Patnja kojoj se izlažemo uvek i iznova, dok radimo sve one potrebne i neophodne poslove oko brige o sebi i našoj porodici, patnja koju podnosimo dok marljivo radimo, stvaramo i zarađujemo za svoj i živote svojih najdražih, patnja koju uzmemo na svoja leđa dok pomažemo drugima u nevolji…

Patnja je naša škola i naš posao sa svrhom.

Sve je patnja, i nameštanje kreveta, i higijena, i spremiti doručak, i ući u gradski prevoz, i biti ceo dan na poslu i trpeti nervoznog šefa, pa doći svojoj kući, a tek vas tamo čeka posao.

I ako u svemu ovome, svaki dan date svoj maksimum, bez hvatanja krivina, bez kukanja, bez pravdanja i okrivljavanja drugih za svoje  probleme, primetićete nešto interesantno.

Kada prođe taj najteži i najbolniji dan za koji ste mislili da nećete izdržati, tad ćete osetiti sebe. Pravog sebe. Mirnog i sebi dovoljnog, punog samopouzdanja i snage, takvog sebe. Iskaljeni kroz patnju, zasijaćete u svom pravom sjaju.

Uživanje je otrov za psihu koji se uzima pažljivo i u malim dozama, dok je patnja vaša tajna moć na putu za pronalaženje Smisla. Ne može svako pronaći smisao u životu, jer smisao ima visoku cenu, a ta cena je uživanje. Platite je, isplatiće vam se.

 

 

Marijan Urban

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

Horoskop od 10. do 20. oktobra 2021. godine

Next Post

OSTRVO U OBLACIMA, PLANINE RORAIMA





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Horoskop od 10. do 20. oktobra 2021. godine

OVAN POSAO: Privilegovani ste što pretpostavljeni žele da čuju  Vaše mišljenje, ali neće prihvatiti organizacione...

10/10/2021