Breaking

POLOŽAJ SPAVANJA OTKRIVA TIP LIČNOSTI

Kutak za psihologiju / Život / 8 oktobra, 2021

Postoje razna psihološka istraživanja o spavanju i položaju tela koji zauzimamo tokom sna, jer kako se veruje bar trećinu svog života trošimo na san. Kliničke studije pokazuju da postoje četiri osnovna položaja, međutim, najnovija istraživanja su pokazala da ih ima više. Prenosimo vam deo iskustva psihologa koji su pokušali da povežu tip karaktera i položaj pri spavanju.

  • Fetus položaj je onaj u kome spavate poput fetusa u majčinom stomaku, a otkriva toplinu i otvorenost  spavača prema drugim ljudima kao i visok stepen empatije za druge. Spavači su svoja kolena podigli  prema prsima, fetus leži na jednom boku, a rukama grli kolena. Psiholozi kažu da što ste sklupčaniji da vam je potrebno više utehe, mada, spolja gledano, izgledate čvrsto i jako. Ove osobe zbog čestog povređivanja drugih na samom početku komunikacije mogu biti vrlo netolerantne i hladne, ali kada ih bolje upoznate, postaju pristupačne i u njima uvek možete naći oslonac i prijatelja.

  • Polufetalni položaj je malo blaži oblik prethodnog. Ovo je udoban položaj koji zauzimaju spavači koji imaju dug i čvrst san. Noge su blaže savijene u kolenu, ruke su pod glavom ili na obrazu. Zadovoljni, uravnoteženi, zdravi i tretiraju se kao da nemaju naročite probleme u životu.

 

 

  • Balvan: ovaj položaj je nazvan po onome „spava kao balvan“. Ovo je položaj u kome se najčešće spava, kako kažu psiholozi. U ovoj poziciji osoba leži na bilo kom boku, a ruke su uz telo. Šta otkriva ovako spavanje? Otvorenu, prijateljsku osobu, koja od sebe i od drugih zahteva puno, ima visoke standarde, pokretači su svake zabave, ali ponekad zbog unutrašnjih preispitivanja i prelamanja ne učestvuju u njima. Naivni su i često bez granica veruju, što im se uvek vraća kao bumerang.

 

  • Roda: osoba često leži na stomaku, jedna noga joj je ispružena a druga savijena, a ruke su u simetričnom položaju. Najčešće ovi spavači imaju dve osobine koje su dijametralno suprotne. Samouvereni i vrlo ubedljivi kada razgovarate sa njima, ali kada sve utihne, to znaju da budu analitične osobe koje se brinu kako će i šta će na dalje u životu i da li će ono što rade na kraju ispasti dobro. Sa ovim osobama pažljivo razgovarati da ih bilo čime ne povredite, jer pojavna strana je različita od unutrašnje,  naravno i obrnuto.

 

  • Vojnik: ako spavate ravno a obe ruke su ispružene telom prema dole. Osobe koje ovako spavaju govore kroz svoj položaj da  im  nije najudobniji,  predstavlja osobu sramežljivu i punu strahova i preispitivanja. Tihe i rezervisane, teško se „otvaraju“ drugima, a svoje bitke biju u tišini, ne tražeći ni od koga pomoć bilo koje vrste, čak ni savetodavno.

 

  • Morska zvezda je kada spavate na leđima a noge i ruke su raširene u položaju petokrakte morske zvezde. Takav položaj govori o tome da se niste još uvek najbolje snašli u životu, jer vam pri ovakvom spavanju treba prostora i da se još uvek tražite. Zauzimate puno mesta u krevetu, što znači da ste najbolji kao solo igrači, koji žele da kada nešto započnu privede kraju na svoj način. Otvorene su, zadovoljne i odlično se slažu  sa drugim ljudima, jer od njih ništa i ne traže.

 

  • Slobodan pad: spavač koji leži na trbuhu, ruke su im raširene u stranu sa laktovima prema glavi. Iako je ovaj položaj najmanje udoban od svih prethodnih, karakteriše osobe koje imaju osećaj da nemaju punu kontrolu nad svojim životom, zabavni su i odlučno društvo za svakoga, ali je pitanje šta se dešava kada ostanu sami sa sobom. Tada strah vlada njihovim mislima, osećanjima i ne vide ništa u ružičastoj boji. Odgovaraju im osobe sa kojima mogu da se smeju i da uživaju u neobičnim doživljajima, što oni dugo pamte i tako hrabre svoj ego i  svoju dušu.

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

PRONALZIM NAČIN DA SE USAVRŠAVAM I BORIM ZA SEBE U OVOM POSLU

Next Post

UTICAJ KOŠAVE NA ZDRAVLJE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRONALZIM NAČIN DA SE USAVRŠAVAM I BORIM ZA SEBE U OVOM POSLU

Magdalena Mijatović je mlada glumica koja sigurnim koracima osvaja svoj glumački prostor.  Dobila je priliku da u našoj...

October 7, 2021