Breaking

INARI, UKRAS LAPONIJE

putovanja/zanimljivosti / 8 septembra, 2021

 

O Laponiji smo već pisali u Naj magazinu, ali nije zgoreg pisati ponovo ako imate o čemu. Laponija, zemlja bajki I prirodnih lepota to I zaslužuje. Ovoga puta ćemo se zadržati na  Inari  jezeru koje je specifično I lepo u isto vreme po mnogo čemu.

 

Poznato je da Finska nosi nadimak „zemlja jezera“. Ime je opravdala budući da nijedna evropska država ne može da se pohvali tolikim brojem jezera. Među naizgled bezbrojnim izdvaja se Inari. Najveće je, jedno od najlepših i preko predanja i legendi neraskidivo povezano sa finskim narodom.

Iako se nalazi duboko unutar polarnog kruga Laponija nije ledom okovana pustinja, kao što se misli. Topli kraci golfske struje zapljuskuju njene obale doprinoseći formiranju blage klime povoljne za razvoj bogatog biljnog i životinjskog sveta. Čitava Laponija je pod gustim šumama, ispresecana bezbrojnim brzim i bistrim rekama i mnoštvom jezera u koja se one ulivaju. Prelepi pejzaž upotpunjuju močvarna područja bogata živim svetom.

.

Najveće među brojnim jezerima jeste Inari, ogromna mirna vodena površina iz koje izranjaju manja ili  veća ostrva prekrivena šumom. Ukupno preko 3.000 ostrva, od kojih su neka dovoljno velika da se na njima formira manje nasele dok su neka tek poveća stena, koja izranjaju  iz vode. Istočno i severno od jezera pruža se ogromno močvarno prostranstvo  puno divljih gustih borovih šuma kojima tumaraju losovi, planinske kune i risovi.

 

Jezero je ledničkog porekla, nastalo u dolini koju su glečeri izdubili pre više od 10.000 godina. Najveća dubina jezera dostiže 97 m a stari Laponci su vekovima ispredali bajke o tome kako je jezero „duboko koliko i dugačko“.

Pomenute tople morske struje razlog su zašto je klima oko jezera Inari toplija nego u nekim mestima koja su 1.000 km južnije. U ovoj blagoj klimi uspeva narandžasta kupina, namirnica od kojih generacije Laponaca prave pekmez ali i čuveni „laka“ liker. Klima pogoduje i razvoju ribljeg sveta pa je Inari prebogat klenovima, pastrmkom, belicom, grgečom, zbog čega ga ribolovci rado posećuju. To dovodi mnoge ptice selice na obale jezera da se goste ukusnom ribom pa je neretko moguće pronaći i ogromna jata čigri ,  da se ne bismo previše opustili zima na jezeru Inari nas podseća da se nalazimo duboko u arktičkom krugu. Ledom okovanano jezero sa snegom pokrivenim ostrvima koja prvire iznad ledene površine prelep su pejzaž i raj za fotografe i ljubitelje zimskih čarolija. U tim hladnim zimskim noćima vam preostaje da se opustite i prepustite čaroliji.

Naj magazin

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

RECEPTI SA ŠLJIVAMA

Next Post

DANAS JE SVETI ADRIJAN I NATALIJA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

RECEPTI SA ŠLJIVAMA

  Šljiva je voćka koja čini čuda za naš organizam, a Srbija obiluje ovom lekovitom voćkom. Ona  podstiče...

September 7, 2021