Breaking

DOBAR GLUMAC NA SVA TRI POLJA MOŽE DA POKAŽE NAJBOLJU VERZIJU SEBE

Intervjui / 03/09/2021

Aleksandra Belošević je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ljubislava Majera, a master diplomu pod mentorstvom reditelja Harisa Pašovića. Igra u srpskom narodnom pozorištu i SKC ,,Fabrika“ u Novom Sadu i u pozorištu ,,Pinokio“ u Beogradu. Igrala je u predstavama ,,Ćelava pevačica“, ,,Život na visokoj nozi“, ,,Mravlji metež“, ,,Brak mrak“, ,,Ribarske svađe“. Igrala je u filmu ,,Branio sam mladu Bosnu“, u serijama ,,Sinđelići“, ,,Santa Maria della Salute“, ,,Jutro će promeniti sve“. Dugogodišnji je predavač glume u Školi mjuzikla ,,Eudven“ i saradnik na radionicama iz oblasti dramskih umetnosti sa sestrom Tamarom. Sada je gledamo u poznatoj humorističkoj seriji ,,Tri muškarca i tetka „. Hajde da je bolje upoznamo.

Da li ste oduvek želeli da se bavite glumom? Da niste glumica, bili biste šta?

Još kao male sestru i mene roditelji su upisali na razne vrste aktivnosti, od časova engleskog jezika, plivanja, baleta, pa do časova glume. Niko nam nikada nije predstavio glumu kao neku vrstu obaveze, već potpunu suprotnost – igru bez granica od koje možemo da odustanemo kada god bismo to poželele. Međutim, upravo ta sloboda nam je davala osećaj da smo tu bivale najkreativnije, da smo se najlepše družile i bez muke učile sve što se od nas očekivalo. Uživale smo. To je ono što nas je navelo da nam na kraju to bude i životni poziv. I dan-danas se igram i uživam, sve dok je tako znaću da nisam pogrešila. Da nisam uspela u tome, zasigurno bi moja profesija morala imati neke veze sa pozorištem i filmom, npr. pozorišna produkcija.

 

I Vaša sestra Tamara je glumica i radite dosta zajedničkih projekata. Kako to izgleda kada ste zajedno na sceni?

Jako sam srećna što imam tu privilegiju da se najbliža osoba iz mog života bavi istim poslom kao i ja. Sve nedoumice, bilo koje vrste, dileme koje mi se jave tokom procesa i rada na nekom projektu, ona odgana i vrati me na dobar put. A ako se radi o zajedničkom projektu, uliva mi veliku sigurnost i time me motiviše da budemo sve bolje, dopunjujemo se međusobno i uspeh bude zagarantovan.

 

Igrate predstave za odrasle i za decu. Šta je zahtevnije i zanimljivije?

Zahtevno je i jedno i drugo. Obožavam da igram za decu, najiskrenija publika čiji se aplauz čuje samo ako ste ispunili njihova očekivanja, koja su, verujte, nekada mnogo viša nego kod odrasle publike. Tu se prepoznaje vaše umeće kao performera. Treba znati način na koji ćete preneti energiju na njih, a da uspete da dozirate baš onoliko koliko oni potražuju u tom trenutku, u zavisnosti od njihovog uzrasta i želje za interakcijom. Dok je kod odrasle publike to drugačije. Vaša energija se pušta do maksimuma, nemate osećaj zadrške, već potpunu predanost na sceni i želju da suštinu ispričate zanosno, sa ciljem da publika izađe promenjena, sa potpuno drugom energijom od one sa kojom je ušla u pozorišnu salu.

 

Ljudi Vas prepoznaju i iz aktuelne humorističke serije ,,Tri muškarca i tetka’’. Kako ste se uklopili u glumačku ekipu sa seta? Kako Vam se čini serija?

Jedan od mojih omiljenih projekata koji sam radila i na kome sam beskajno zahvalna. Kada vam je ekipa na setu jednako duhovita privatno kao i na malim ekranima, to uvek obećava dobru i kvalitetnu zabavu. Količina takvih talenata  na jednom mestu se samo poželeti može: Seka Sablić, Ceca Bojković, Marko Janketić, Milan Vasić, fenomenalna Marijana Mićić, od koje sam dosta naučila i nenadmašni Milan Pajić, kome sam jedva uspevala da se sudržim od smeha svaki put pred kadar. Iskreno se nadam da će nas neki projekat opet spojiti.

 

Dobitnica ste nagrade ,,Mala liska’’ za najbolju glumicu večeri u predstavi ,,Brak mrak’’ u Mostaru. Kakve utiske nosite sa tog događaja?

Da, to je bilo 2019. odgine na Međunarodnom festivalu komedije ,,MOSTARSKA LISKA’’. Predivno iskustvo koje ću pamtiti: preko divnog gostoprimstva, predstava koje smo odgledali, samog grada i naravno nagrade koju sam primila, ma sve je bilo čarobno. Nikada pre nisam bila u Mostaru, tako da mi je i turistički sve to bila atrakcija. Predstavu ,,Brak Mrak’’ igramo već četvrtu sezonu u pozorištu ,,Slavija’’, gde je omiljena kod publike i dan-danas jednako posećena. Puno mi je srce kada znam da je i u drugim državama  prepoznata kao kvalitetna i da se nagradom na neki način to i potvrđuje.

 

Oprobali ste se i kao manekenka u glumačko-modnom performansu Vladimira Nićiforovića. Kakvo je bilo to iskustvo? Dopada li Vam se manekenski posao?

Jesam, da, to je bio performans koji samo Vladimir Nićiforović i ,,Ivica i Majica’’ mogu da smisle. Velika količina glumaca na pisti, i to dobrih prijatelja,  dalo mi je osećaj da uopšte ne radim manekenski posao, već se beskajno dobro zabavljam na nekoj ludoj žurki sa već poznatim društvom. Nisam imala osećaj da radim nešto nepoznato ili daleko od svoje profesije, glumila sam manekenku hehe:) i ponovila bih to opet definitivno.

Igrali ste i u poznatim projektima: ,,Santa Maria della Salute’’, ,,Jutro će promeniti sve’’, ,,Urgentni centar’’. Kakva su Vam iskustva iz tih velikih projekata?

Bila sam mlađa i u nekim projektima čak i dalje student dok sam ih snimala. To su za mene bila neverovatna iskustva iz kojih sam pre svega mnogo učila, od  velikih reditelja kao što je Zdravko Šotra preko starijih kolega glumaca kao što je Dragan Mićanović. Jako sam malo imala prilike da posmatram kako to sve izgleda zaista, kako teku snimanja, šta je čiji zadatak, ko se kome i kako obraća, a da nije neka studenska vežba na Akademiji. U praksi to sve izgleda dosta drugačije, brže, turbulentnije, tako da su mi ova snimanja mnogo pomogla da bolje sagledam stvari i posao shvatim na najbolji mogući način.

 

Film, serija ili pozorište? Šta Vam je najdraže?

Ne pravim veliku razliku. Mislim da dobar glumac na sva tri polja može da pokaže najbolju verziju sebe na drugačiji način. Najsrećniji je onaj glumac koji radi na kom god polju bio.

 

Da li biste voleli da se oprobate i u stranim filmovima?

Apsolutno. Tečno govorim engleski jezik, tako da jedva čekam. :))

 

Vaši planovi za dalji rad?

 

U planu je nova serija koja će se emitovati sledeće godine i kojoj se radujem. Trenutno radim na predstavi ,,KARIJATIDE – STUBOVI DRUŠTVA’’ sa sestrom Tamarom. Premijera se očekuje u decembru.

Sanela Dimitrijević

 

 

Spread the love

Oznake: , ,



Olivera Marinković




Previous Post

SLIKANJE JE NEŠTO U ČEMU UŽIVAM I NEKAKO SAM TU NAJVIŠE PRONAŠLA SEBE

Next Post

VEČE BALETA I MODE





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SLIKANJE JE NEŠTO U ČEMU UŽIVAM I NEKAKO SAM TU NAJVIŠE PRONAŠLA SEBE

Krstina Živković  ( https://www.instagram.com/april_rose_art/  /      započinje studije na Elektronskom fakultetu,...

01/09/2021