Breaking

Prejkestolen – najpoznatija destinacija Norveške

putovanja/zanimljivosti / Život / 1 avgusta, 2021

Ako ste uputite na sever, tačnije u Norvešku, nikako nemojte da zaobiđete destinaciju Prejkestolen. Pored dve litice Kjeragbolten i Troltunge, tu je i ona kojoj ćete se najviše diviti, za nas nimalo lakog naziva – Prejkestolen, neki je nazivaju i ,,Propovedaonicom’’.  Svojom lepotom ostavlja bez daha. Kažu da je ovo najpopularnija destinacija u Norveškoj, a mi ćemo vas tamo povesti. Ova litica u Norveškoj je turistička atrakcija u opštini Strane, okruga Rogalan.

Prejkestolen se uzdiže 604m iznad Lisefjordena. Prejkestolen (engleski žargonski naziv je ,,Pulpit stena’’) je dobila naziv po neobičnom obliku što u prevodu znači „Stena propovednika’’, a na samom vrhu ove litice nalazi se ravan veličine  26×25 metara.

Pogled sa ,,Pulpit stene’’ je nezamislivo lep i svojom veličanstvenošću privlači turiste celog sveta. Opasan je za one koji imaju vrtoglavicu i srčane probleme, pa se njima ne preporučuje obilazak.  Kad se popnete na ovu visoravan, jedina aktivnost je da sedite ili stojite na visoravni, dišete svež vazduh, uživate i posmatrate najlepše pejzaže, izlaske i zalaske sunca. Zbog ovakvog pogleda i pločastog oblika stene ova lokacija je čuvena po originalnom pikniku.

Za izlazak na vrh vreme penjanja je individualno, ali imajte na umu da vas čeka pešačenje uzbrdo od podnožja do vrha i pritom morate biti u dobroj fizičkoj kondiciji i da nemate srčanih problema. Imajte na umu da je ovu destinaciju jako teško posetiti zimi i da bi to trebalo učiniti isključivo u letnjim mesecima. Ako se ipak odlučite da ga posetite, evo nekih smernica:

  • Parkiralište za Prejkestolen postoji zahvaljujući tunelu Hundvåg, oko 40 minuta vožnje od Stavangera.

 

  • Pristup Prejkestolenu iz Stavangera je putem, a potom kroz Sandnes trajektom iz Lauvvike do Oanes. Put je obično otvoren, a trajekt radi cele godine. Međutim, zimi, zbog snega i leda nije uvek moguće pešačiti do vrha.

 

  • Staza za vrh počinje na parkiralištu i pešačenje traje 3-4 sata prosečne kondicije.
  • Šetnja do Prejkestolena je mestimično vrlo strma. Put započinje kod ,,Preikestolhytta’’, na nadmorskoj visini od približno 270 metara i penje se na 604 metra. Iako visinska razlika iznosi samo 334 metra, a šetnja nije posebno duga, oko 3,8 kilometara u svakom smeru, ukupni dobitak i gubitak nadmorske visine tokom pešačenja veći je nego što se u početku moglo očekivati, dok se staza penje i spušta po raznim grebenima. Šetnja je teža zimi i u proleće, kad ima snega i leda.

 

  • Alternativni pristup dostupan je putem od Brattelija, stajališta za turistički trajekt, do Lysebotn, koji prolazi ispod stene ,,Propovedaonice”. Ova šetnja je zahtevnija i traje 4-5 sati u svakom smeru.

 

Ako ste avanturističkog duha, možda je ovo predlog za vaše sledeće putovanje?

Olivera Marinković

 

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

TRADICIONALNIM PESMAMA DAJEMO NOVU ENERGIJU I MODERAN ZVUK

Next Post

ODLIČANA KUVARICA, ALI JE JOŠ BOLJA NOVINARKA!

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

TRADICIONALNIM PESMAMA DAJEMO NOVU ENERGIJU I MODERAN ZVUK

Ethno Jazz Orchestra ili EJO je bend koji datira na našoj muzičkoj sceni nekih 5 godina, ali su tek nedavno izdali svoj...

July 30, 2021