Breaking

NAJLEPŠE JE KADA VAM HOBI POSTANE PROFESIJA

Intervjui / 05/07/2021

Regionalne zvezde Fraile su dame koje su  isključivo vodjene ljubavlju prema muzici I koje su u njoj našle smisao i  neiscrpnu inspiraciju.  Svoje emocije  pretaču u pesme, koristeći  akustične instrumente I predivne vokale. Posle pauze koja je zbog vanrednih okolnosti trajala više od godinu dana, predstaviće  se publici u novom svetlu I sa novim muzičkim ostvarenjima.  Uz prepoznatljivu pozitivnu energiju vraćaju se I svojim redovnim aktivnostima, putovanjima, nastupima,   publici I sceni.

Posle duže pauze, krenulo se sa živim nastupima. Gde Vas sigurno možemo videti ovih dana?

-Ovog dana smo već imale koncerte na Krku, u našem Novom Sadu na Salašu 137.  U planu su koncerti od Vardara do Triglava, Izola Slovenija, Stubičke Toplice Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna…stižemo svuda.

Šta je novo sve kod Vašeg benda?

-Nakon pauze od godinu dana, odmorne smo i pune energije i inspiracije. Nataša je naučila da svira klavir, Nevena je snimila serijal emisija o mentalnom zdravlju „Pričajmo o tome sa Nevenom Buča”, koja će se emitovati na televiziji Vojvodine, Jelena je napisala multimedijalnu autobiografiju „Kako sam postala Frajla”, koja je dostupna na sajtu www.jelenabuca.com

Sada ste trio akustični bend? Šta to znači za žive nastupe, da li razmišljate o novoj članici ili za sada ta opcija neće doći u obzir?

-Nas 3 smo Frajle, a svi ostali su naši dragi saradnici. Imale smo predivnu saradnju sa svetski poznatom madjarskom violinistinjom Bernadett Nyari, na novoj pesmi „Panonskom mornaru”, i na koncertima. Planiramo i druge saradnje sa svetski poznatim umetnicima.

Saradjivali ste sa Zoranom Simjanovićem. Kako Vam je bilo to iskustvo?

-Naša saradnja datira od samog početka naše karijere obradom njegove pesme „Žena na sve spremna”, zatim „Ta tvoja mund harmonika”, koju smo otpevale u duetu sa Anicom Dobrom na albumu „Obraduj me”. Oduvek smo želele da napiše pesmu samo za nas i to se desilo za seriju „Tajna vinove loze”. On je bio legendaran kompozitor filmske muzike i velika nam je čast što smo saradjivale sa jednim takvim čovekom.

Vaša pesma na početku i kraju igrane serije „Tajna vinove loze”, je dala poseban uvod u seriju. Pesma je prihvaćena i van serije i vrti se i na radiju…

-To je veliki uspeh, kada pesma izadje iz okvira serije, mi je koncertno izvodimo. Na žalost, to je Simjanovićeva poslednja pesma koju je napisao, pa nam je i sa tim pečatom pogotovo u srcu.

Otpevale ste pesmu o Djordju Balaševiću i slušajući je verovatno ćemo se stalno sećati i njega i misliti na Vas. Koliko je bio jak njegov uticaj na Vaš rad?

-Veliki, kroz detinjstvo i ceo život. I u našoj muzici se čuje taj uticaj. Pesma „Panonskom mornaru” je naš oproštaj od njega.

 Do sada ste izdale 5 studijskih albuma. Da li su ove nove pesme uvod u šesti?

-Nova pesma je izašla kao singl, ali će se naći na albumu koji pripremamo. Pauza nas je napunila inspiracijom i nove pesme su tu. U studiju smo i vredno radimo.

Ekolog, psiholog, profesorka francuskog. To je Vaše obrazovanje, a muzika Vam je ipak najveća ljubav koju ste pretvorili u umetnost i profesiju?

-Najlepše je kada vam hobi postane profesija, jer je to nešto što sigurno volite bez dosadnih ponedeljaka, već bezrezervno. Naše profesije i obrazovanje je tu, koje itekako koristimo i u ovom poslu.

Dve članice Nevena i Jelena, su učestvovale u ciganskom mjuziklu?

-Da. 2008. godine smo igrale mjuzikl na prestižnom festivalu u Škotskoj. Imamo veliko iskustvo pre Frajli, i svakako da je ovaj mjuzikl bio prekretnica u scenskom izražavanju i u Frajlama.

Kritičari Vaš stil, karakterišu kao Vojvodjanski tango ili ženski bećarac. A  publika ga karakteriše kao doživljaj. Da li ostajete verne svom stilu, ili možemo očekivati i neka iznenadjenja?

-Ustale smo sa stolica, počele smo da plešemo, pa i sama postavka nam je drugačija, gde je Nevena u sredini, Jelena sa desne, a Nataša sa njene leve strane. Radimo na promenama, kako muzičkim, tako i na scenskim i vizuelnim, to je normalno nakon 12 godina zajedničkog rada.

 Vaš posao Vam pruža mogućnost da putujete i družite se sa publikom širom sveta. Kakva iskustva nosite sa takvih koncerata?

-U Jeleninoj autobiografiji su opisana ta putovanja koja su i van granica Balkana, avanture i rute koje smo obišle za 12 godina. Nju Jork, Pariz, Beč, Brisel, koncert u Parlamentu, avionu, na brodu, u izlogu, vrtiću. Iskustva su nezaboravna i stavljena u knjigu da ih lišimo zaborava.

Učestvujete i na festivalima. Kakva isustva nosite sa njih?

Iza nas je 20 nagrada, mnoge od njih su festivalske iz svake zemlje regiona. To je veliki uspeh, i priznanje, ali i aplauz i pune sale koje su nama lično još veća nagrada. Imamo tu sreću da nakon festivala, pesma automatski udje u publiku, čime je ta nagrada apsolutno opravdana.

I ono što naši čitaoci verovatno već znaju ali da pocrtamo jer je važno reći da kroz muziku želite da pomognete drugima i da se rado odazivate na humanitarne pozive.

-Iza nas je čitav niz humanitarnih akcija. Prodajom svakog cd-a deo prihoda je išao u humanitarne svrhe, kao i mnoštvo humanitarnih koncerata, akcija, i apela. Humanost treba da bude deo svake duše, a naročito javnih ličnosti, jer se njihov glas daleko čuje. Mi apsolutno stojimo iza toga!

Hvala na saradnji!

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

POSLOVNI HOROSKOP

Next Post

KVALITET JE OSNOV SVAKOG USPEHA I PROSPERITETA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

POSLOVNI HOROSKOP

Prilikom izbora poslovnih aktivnosti sa kojima ćemo se baviti u većini slučajeva donosimo pogrešne odluke jer se najčešće...

05/07/2021