Breaking

VOLUME 1-NOVI ALBUM NENADA VASILIĆA

Kratke vesti / 08/06/2021

Novi album Nenada Vasilića, našeg jazz kontrabasiste i kompozitora, objavljen je nedavno i u Srbiji. Prvih 20 godina karijere ovaj umetnik obeležava kompilacijom „Volume 1“, u izdanju PGP RTS-a.

Na albumu se nalaze odabrane numere sa prethodnih jedanaest Vasilićevih albuma objavljenih u Evropi, koji su tokom prethodne dve decenije snimljeni u različitim jazz sastavima.

“Ova muzika je veoma edukativna. Nekako, prevazilazi sva mišljenja, kritike, jezička i kulturna ograničavanja.” (Denai Burbank, JazzReview)

„Treba biti muzičar od formata pa iz klasičnih pesama izvući nova sazvučja i postići takvu snagu kako to za rukom polazi Nenadu.“ (Predrag Peca Popović)

“U pravim rukama ovaj divni instrument može postići mnogo toga, poput melodije, ritma, zvučnih pejzaža i širokog spektra emocija. Vasilić svira tako ubedljivo i sa toliko talenta, da često zvuči kao ceo orkestar!” (Nenad Georgievski, All About Jazz)

Nenad Vasilić više od dve decenije živi u Beču, a muziku koju stvara uspešno izvodi širom Evrope. Publika u Srbiji poslednji put je imala priliku da ga sluša uživo na otvaranju Beogradskog Jazz Festivala u decembru 2020.

U narednom periodu, sa povratkom koncertnih aktivnosti, očekuju nas i novi nastupi ovog umetnika.

Nenad Vasilić, biografija

Nenad Vasilić, kontrabasista, kompozitor i pedagog, rođen je 1975. godine u Nišu. U rodnom gradu stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje, i započinje svoju karijeru. Školovanje nastavlja na džez akademiji u Gracu, a po njenom završetku nastanjuje se u Beču, odakle nastavlja da radi i stvara.

Već dugo je među predvodnicima evropskog džeza, a do sada je napisao više od 40 originalnih kompozicija, i objavio 12 albuma pod svojim imenom.

Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. “Ova muzika je veoma edukativna. Prisutna je energija muzike njegove domovine. Nekako, prevazilazi sva mišljenja, kritike, jezička i kulturna ograničavanja.” (Denai Burbank, JazzReview).

Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa – na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom, solo nastupima, ili studijskim sešnima.

Svoju posvećenost mentorskom radu i edukaciji mladih muzičara Vasilić godinama neguje kroz brojne radionice, u Srbiji i u svetu. Velika potvrda uspeha na ovom polju je nedavno imenovanje za redovnog profesora i šefa katedre na „Jazz Institut Berlin“, pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin), gde predaje od aprila 2020.

Tokom karijere nastupio je i na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine sa projektom “Reka”, u društvu Amire Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope.

  1. Vasilić je proglašen ambasadorom za integraciju pri kabinetu Sebastiana Kurza. Promociji su, pored austrijskih političara, prisustvovali i srpski ambasador, kao i sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve.

World Music asocijacija Srbije mu, nakon nastupa u okviru festivala Todo Mundo 2017.godine, uručuje prestižnu nagradu “Vojin Mališa Draškoci”.

Naredne, 2018. godine, Nenad Vasilić postaje kreativni ambasador platforme „Srbija Stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije.

Te godine objavljen je, do sada, jedini album u Srbiji – licencno izdanje albuma Live in Theater Akzent, propraćeno koncertima Nenad Vasilić Tria na Kolarcu (Beograd), i u sali Simfonijskog orkestra u Nišu.

Drugo izdanje u našoj zemlji je kompilacija „Volume 1“, kojom se obeležava prvih 20 godina karijere, a koja je objavljena u maju 2021. Ovaj album izašao je u Nemačkoj u decembru 2020 za izdavački kuću Galileo, a kod nas ga je objavio PGP. Na njemu se nalaze odabrane numere sa prethodnih Vasilićevih albuma.

Dvadeset godina Vasilićevog rada u Austriji obeležila je i pesmarica/songbook  „33 originalne kompozicije“, koja je takođe objavljena u Srbiji.

Nenad Vasilić otvorio je 36. Beogradski džez festival (Decembar 2020) sa sastavom Bass&Strings (kontrabas, harmonika, saksofon i gudački kvartet) i repertoarom koji se sastoji od autorskih, i duhovnih kompozicija u Vasilićevom aranžmanu.

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

DETELINA SA ČETIRI LISTA

Next Post

IMAM DOSTA NOVIH PROJEKATA U PLANU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor


More Story

DETELINA SA ČETIRI LISTA

Da li ste sujeverni  i u šta  sve verujete? Jedna od sprovedenih anketa kaže da mnogi narodi i  ljudi veruju u to da će im detelina...

07/06/2021