Breaking

Zlatna „Anterija“ za očuvanje kulture!

Kratke vesti / 21/12/2020

Minule mesece u još uvek aktuelnoj 2020. godini, srpska književnica Božica Velousis dugo će nositi u najlepšem sećanju s obzirom na to da ih je ovenčala vrednim, značajnim i nacionalnim priznanjima u različitim kategorijama, prevashodno za rad, doprinos i stvaralaštvo u domenu širenja srpskog jezika i književnosti i humanizma u svim krajevima Srbije. Tako je posle mnogih zlatnih povelja, u oktobru ove godine nagrađena i „Zlatnom značkom“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi Srbije i Srbima u dijaspori. Isto tako je povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Republike Srbije književnici dodelio odlikovanje za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid -19, i nju odlikovao srebrnom medaljom, te uručio i svečanu povelju sa grbom naše zemlje.

A da sve bude u znaku očuvanja srpske tradicije pokrajina u Srbiji i kulturne nematerijalne baštine književničine rodne Šumadije, jednoglasnom odlukom komisije i novinara ispred renomiranog umetničkog centra „Anterija“ iz Beograda, Božici Velousis je dodeljeno još jedno specijalno godišnje priznanje u vidu zlatnog trofeja i to u arhaičnom velelepnom zdanju konaka Kneginje Ljubice. Ovo godišnje priznanje nosi jedinstven citat „Umetnost je saradnja Boga i umetnika“, a kako književnica tvrdi, bez prošlosti, nema budućnosti. Veoma srećna i zahvalna što je ovo Anterijino priznanje uručeno u konaku Obrenovića, prisutnima je predstavila libadu od pliša kneginje Ljubice Obrenović ali i đerdan od zlatnih dukata koji je nasledila od svoje bake Radmile, takođe svojevremeno poznate Srpskinje u srcu Šumadije.

„Bez prošlosti nema budućnosti, bez predanja nema obrazovanja“ reči su nagrađene autorke mnogih pesama.

Inače,  umetnički centar Anterija je osnovan sa ciljem i zadatkom očuvanja srpskog jezika i pisma, i srpske istorije, tradicije, kulture i običaja.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

DOKTRORKA VELIKOG SRCA

Next Post

KREATIVNOST DIKTIRA INSPIRACIJU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DOKTRORKA VELIKOG SRCA

Nesumnjivo, od kada je počeo Covid, svo medicinsko osoblje su postali junaci našeg vremena. Jedna dvadesetšestogodišnja...

20/12/2020