Breaking

ŠTA ČITATI U OVIM JESENJIM DANIMA?

Knjige/priče / 30/11/2020

Sa gracioznom izjavom dragog nam Albera Kamija, da je „jesen drugo proleće, gde je svaki list u stvari cvet”, možemo se složiti svi, a ja bih još dodala da je to savršena sezona za preležati dan sa knjigom u ruci. Ne mogu da zamislim bolji scenario od pucketanja vatre, kapi kiše na prozorima, topao čaj i omiljeni roman uz mene. Recept za mirnu glavu, bistre misli i puno srce nalazi se odmah ispred vas, jedino što treba da uradite jeste da se prepustite čitanju, a mi smo tu da vam pomognemo pri odabiru savršenih knjiga za jesenju idilu.

-“A planine odjeknuše” – Haled Hoseini

Ako vam jesen prođe bez ijedne pročitane knjige ovog pisca, uzalud ste trošili vreme. Veliki sam fan Hoseinijevih dela i odgovorno tvrdim da su preko potrebna doza bola, posle kog nam srce bude čistije. Ovaj majstor pisanja nas uvodi u bolnu priču o razdvojenosti, porodičnim vezama i nostalgiji, takvu da će vam se srce stezati ali ćete uporno listati stranice. Hoseini je mađioničar sa rečima, piše tako da emociju osećate i dugo nakon završetka knjige. Umeće da se na pravi način prenese surovost Avganistana i nesvakidašnje poznavanje ljudske prirode probudiće u vama vulkan osećanja i zasigurno jesen učiniti za nijasnu lepšom.

“Zelena milja” – Stiven King

Za mene otkriće godine. Ovo dirljivo, magično delo potrešće vas i dovesti do granice pucanja, a priča će vas ugrabiti i vezati uz sebe tako da nećete moći da je ispustite iz ruku. Upoznaćete se sa Polom Edžekombom, čuvarom u zatvoru Hladna planina, osuđenicima na smrt i njihovim pričama, jednim divom mekog srca i jednim mišem. Godina je 1935. i čuda su sasvim moguća. Potpuno drugačije od svega što sam čitala od Kinga, divno i osećajno. Verujem da će ova jesenja lektira oduvati sva očekivanja.

“1984” – Džordž Orvel

Meseci opadanja lišća i tmurnih dana u znaku su klasika  i pravo su vreme da opustite mozak uz čaj i kvalitetno štivo. Verujem da svi čeznemo za takvom knjigom uz koju ćemo u toku čitanja više puta zastajati i zapitati se da li je moguće da je ljudska ruka ovo zaista napisala? Upravo takvo delo je “1984” – antiutopijski roman, koji nosi titulu “najtačnijeg proročanstva”. Naime, opisuje totalitarni sistem imaginarne države Okeanije, u kojoj svako osporavanje vlasti, pa čak i misao o tome, dovodi čoveka u opasnost. Vinston Smit jeste obični čovek koji se sukobljavlja sa brutalnim režimom svoje zemlje, a priča o njemu oduševljava čitaoce vec decenijama.

 

 Ivana Smiljanić

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

POČEO JE POST

Next Post

NE ODUSTAJE NIKAD OD SVOJIH SNOVA!

You might also like


More Story

POČEO JE POST

Danas,  u subotu, 28. novembra počeo je post za pravoslavne vernike. Post će trajati do 6.  januara 2021.  godine. Za vreme...

28/11/2020