Breaking

MIT O FENIKSU

Knjige/priče / 27/04/2024

Feniks je poznat u različitim oblicima i pod raznim imenima širom bliskog i dalekog istoka, mediterana i evrope. On je simbol vaskrsenja. Ime feniks moguće da potiče iz grčke gde je značenje reči phoinix – crvena krv.

Legenda kaže da feniks ima crveno i zlatno perije u bojama sunca. Ima prelep melodičan glas koji postaje tužan kako se bliži smrti. Druga bića ga tako prebole u toj lepoti i tuzi kada padne mrtav.

Iz drevnih tekstova smo saznali da samo jedan feniks može živeti u jednom trenutku. Hesoid, grčki pesnik, napisao je da feniks živi 9 puta duže od gavrana koji je čuven po dužini života. Po drugim izvorima feniks može živeti do 97200 godina.

Tradicija kaže da se feniks hrani samo iz vazduha i tako ne povređuje nijedno živo biće. Živi usamljenim životom u dalekoj zemlji, dolazi u oblasti naseljene ljudima samo kada je spreman da umre. Ukoliko se povredi ili rani ima sposobnost da se zaceli.

Kada približi kraju života feniks svije gnezdo u koje se smesti i onda tako izgori u pepeo. Ubrzo zatim on se rađa ponovo. Prema nekim tradicijama novi feniks pokupi stari pepeo i odnosi ga u egipatski grad Heliopolis kako bi ga predao bogu sunca. Za pepeo koji leži na oltaru sunca se smatra da oživljava umrlog čoveka.

Kada je rimski imperator Elgabalus (203. – 222. p.n.e) pokušao da postane besmrtan večerao je rajsku pticu kao zamenu za feniksa, ali to mu nije uspelo, umesto toga imperator je ubrzo ubijen.

Nažalost postoji malo informacija o feniksu, ptici plamena.
Neki ljudi čvrsto veruju da je on Božiji ljubimac pušten na svet iznova i iznova kako bi dao ljudima uvid u božanske moći. Drgugi zaklinju da je feniks sam bog, inkarnacija Feirosa donoseći mir i pravednost dobrima a odmazdu zlima i korumpiranima.

Postoje i oni koji tvrde da je to obična životinja koja se ne razlikuje od labuda ili golubice. Zasad niko nije uspeo da ustanovi pravo poreklo legende o feniksu. Veruje se ali ne sa sigurnošću da legenda potiče sa orijenta i da je usvojena od propovednika molitveniku sunca iz Heliopolisa, kao alegorija suncu koje se ponovo rađa svakog dana.
U hrišćanstvu feniks je postao popularan kao simbol za Isusa Hrista koji je vaskrsao.

Legnde o čudesnom nadprirodnom biću žive stolećima. Feniks nikada nije trajno umro. Legenda kaže da on postoji od kako je univerzum stvoren.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

IZADJITE IZ "ZONE KOMFORA"

Next Post

UMORNE NOGE

You might also like


More Story

IZADJITE IZ "ZONE KOMFORA"

“Izaći iz zone komfora" je izraz koji se koristi za opisivanje situacije u kojoj osoba napušta svoje uobičajene rutine,...

26/04/2024