Breaking

KAKVU OBUĆU TREBA DA NOSIMO DA NAM NOGE NE BI BILE BOLNE I OTEČENE

Zdravlje plus / Život / 06/04/2024

Da bi se izbegli oticanje, umor i bol u nogama, važno je nositi obuću koja pruža odgovarajuću podršku i udobnost. Evo nekoliko smernica za izbor obuće koja će smanjiti ove probleme:

-Pravilno prilagođena obuća: Obuća treba da odgovara veličini vaših stopala i da ne pritiska niže delove nogu. Preuska ili preširoka obuća može izazvati nelagodnost.

-Dobra potpora za stopala: Izaberite obuću koja pruža adekvatnu potporu za svod stopala. Ovo može uključivati cipele sa ortopedskim ulošcima ili posebno dizajnirane cipele za podršku stopalima.

-Udoban đon: Đon treba da bude dovoljno mekan da ublaži udarce tokom hodanja, ali dovoljno čvrst da pruži podršku stopalima. Idealno je izabrati obuću sa ergonomski oblikovanim đonom.

-Materijali visokog kvaliteta: Kvalitetni materijali poput prirodne kože ili prozračnih tekstila omogućavaju stopalima da dišu, sprečavajući znojenje i iritaciju kože.

-Pravilna visina pete: Ako nosite cipele sa štiklom, izaberite one sa umerenom visinom pete kako biste smanjili pritisak na stopala i listove.

-Dobro uravnotežena težina: Težina obuće takođe može uticati na umor u nogama. Preteška obuća može otežati hodanje i opteretiti mišiće nogu.

-Redovno menjanje obuće: Kada primetite da je obuća istrošena ili da više ne pruža adekvatnu podršku, vreme je za novi par. Redovna zamena obuće održava njenu funkcionalnost i udobnost.

Pravilnim odabirom obuće koja odgovara vašim potrebama i stilu života možete smanjiti rizik od oticanja, umora i bola u nogama. Ako imate specifične medicinske probleme ili potrebe, konsultacija sa ortopedom ili drugim stručnjakom može vam pomoći da pronađete najbolje rešenje za vašu situaciju.

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

ČEKAJ ME!

Next Post

Svetski dan zdravlja

You might also like


More Story

ČEKAJ ME!

"Čekaj me, i ja ću sigurno doći" je po mišljenju mnogih jedna od najljepših ikad napisanih ljubavnih pesama. Napisao...

05/04/2024