Breaking

HALJINA ZA JEDAN DAN

Stil / 28/11/2023

Jesen je i vreme venčanja I svadbi. Mnoge devojke, još od detinjstva, maštaju o svom venčanju I žele da sve svoje zamisli sprovedu u delo kada dodje taj dan. Ipak, to je nešto što se pamti čitavog života. Nisu venčanice tekovina savremenog čoveka. Evo jedne male retrospective, kako se došlo do haljine za jedan dan do dana današnjeg.

Istorija venčanica ima bogat i raznovrstan razvoj kroz različite kulture i vremenske periode. Evo nekoliko ključnih tačaka u istorijatu venčanica:

U antičkom Rimu, venčanice su često bile bele ili svetle boje, simbolizujući čistotu i nevinost. Grčke neveste su nosile dugu tuniku od belog materijala, dok su rimski muškarci često nosili toge za venčanje.

U Evropi tokom srednjeg veka, venčanice su često bile skromnog stila, a boje su varirale u zavisnosti od dostupnih materijala. Venčanice su često imale dugačke rukave i korsete. Kraljica Viktorija Velika imala je značajan uticaj na venčanice u 19. veku. Ona je nosila belu venčanicu na svom venčanju s princem Albertom 1840. godine, što je postavilo trend za belim venčanicama u zapadnom svetu.

U 20. veku, venčanice su se razvijale u različitim stilovima, uključujući visoke vratove, dugmad, čipku i saten. Popularni krojevi su se menjali tokom decenija, od jednostavnih haljina u stilu 1920-ih do glamuroznih i raskošnih venčanica iz 1950-ih.

Danas, venčanice dolaze u mnogim različitim stilovima i bojama, a izbor zavisi od ličnog stila neveste. Bela je i dalje tradicionalna boja za venčanice u zapadnom svetu, ali sve više mladenki bira venčanice u drugim bojama, kao što su krem, šampanjac, roze i druge nijanse.

Što se tiče izraza „haljina za jedan dan,“ on se odnosi na činjenicu da se venčanica tradicionalno nosi samo jednom, na dan venčanja. Ova posebna haljina često ima emotivnu vrednost i čuva se kao uspomena na taj poseban dan.

Najskuplja venčanica na svetu varira u zavisnosti od dizajna i materijala, ali često sadrži dijamante, perle, svilu i druge luksuzne elemente. Nema konkretnog rekorda za najskuplju venčanicu jer se ovi dizajni prave po narudžbini i prilagođavaju individualnim željama.

Venčanice se razlikuju u različitim kulturama. Na primer, u indijskoj kulturi, nevesta često nosi saree ili lehenge, dok u kineskoj kulturi tradicionalna venčanica može biti crvene boje. U mnogim drugim kulturama širom sveta postoje različiti običaji i tradicije vezani za venčanice.

Ukratko, venčanice su odražavale društvene i kulturne trendove kroz vekove, a danas su raznovrsne i lično prilagođene, odražavajući stil i želje nevest

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

VRELO GRZE

Next Post

SIGURANA KUĆA ZA MUŠKARCE

You might also like


More Story

VRELO GRZE

Vrelo Grze predstavlja jedno od najpopularnijih izletišta kod Paraćina, a udaljeno je oko 18 km od ovog grada. Vrelo reke...

26/11/2023