Breaking

NERVUS VAGUS

Zdravlje plus / Život / 16 novembra, 2023

Nervus vagus je jedna od 12 pari kranijalnih (glavnih) nerava koji potiču iz mozga i protežu se do različitih delova tela. Njegovo ime potiče od latinske fraze „nervus vagus,“ što znači „lutanje nerva,“ jer ovaj nerv ima razgranate puteve koji se pružaju do različitih organa i tkiva u telu.

Nervus vagus, ili X kranijalni nerv, igra ključnu ulogu u autonomnom nervnom sistemu, koji reguliše funkcije tela koje se ne kontrolišu voljno, kao što su rad srca, disanje, varenje i brojne druge vitalne funkcije. Evo nekoliko ključnih uloga nervusa vagus:

  1. Kontrola srčane aktivnosti: Nervus vagus ima važnu ulogu u usklađivanju brzine otkucaja srca. On pomaže usporavanju srčane frekvencije i reguliše srčani ritam.
  2. Regulacija disanja: Vagusni nerv igra ulogu u kontroli disanja, pomažući regulaciju brzine i dubine udisaja i izdisaja.
  3. Varenje: Ovaj nerv je od suštinskog značaja za funkciju gastrointestinalnog trakta. On kontroliše procese poput gutanja hrane, lučenja želudačne kiseline i peristaltičkih pokreta creva.
  4. Regulacija hormona: Vagusni nerv može uticati na lučenje različitih hormona, uključujući insulin, što može imati posredan uticaj na regulaciju nivoa šećera u krvi.
  5. Imunološki odgovor: Vagusni nerv je povezan sa smanjenjem upalnih odgovora u telu, što igra ulogu u smanjenju upalnih bolesti.
  6. Komunikacija mozak-creva: Nervus vagus ima ulogu u prenošenju informacija između mozga i creva, što je poznato kao „mozak-creva-veza.“ Ovo može uticati na osećaj sitosti, apetit i emocionalno stanje.
  7. Stres i opuštanje: Vagusni nerv igra ključnu ulogu u odgovoru tela na stres. Aktiviranje ovog nerva može pomoći telu da se smiri i opusti nakon stresnih situacija.

Stimulacija nervusa vagusa se takođe koristi u medicini u terapiji određenih poremećaja, kao što su epilepsija i depresija. Ova terapija se naziva vagusna nervna stimulacija (VNS).

Nervus vagus je izuzetno važan za održavanje homeostaze u telu i regulaciju brojnih funkcija. Bilo kakav poremećaj ili oštećenje ovog nerva može imati ozbiljne posledice na zdravlje. Postoji tehnika kojom na dnevnom nivou možemo restartovati  aktivirati ovaj nerv, a ona izgleda ovako:

 

(glavni nerv parasimpatičkog nervnog sistema)

Dvominutni trik koji možete da uradite sedeći za svojim stolom i oduševio je one koji su ga probali. Ne samo da se tvrdi da vas oslobađa glavobolje, migrene, bolova u vratu, ramenima i leđima, ljubitelji tehnike kažu da pomaže i kod anksioznosti. Takođe pospešuje disanje, pa čak i leči štucanje.

Rečeno je da ova tehnika funkcioniše tako što aktivira i resetuje vagusni nerv, glavni nerv parasimpatičkog nervnog sistema, koji kontroliše telesne funkcije kao što su varenje, rad srca i imuni sistem. Prvi korak je jednostavno da okrenete glavu što više možete udesno, a zatim ulevo.

Posle ove vežbe koju treba da ponovite nekoliko puta osećaćete se preporodjeno.

A ukoliko uveče neće san da vam dodje na oči, lezite na krevet, savijte noge u kolenima, potom okrenite oči skroz na desno, ne pomerajući glavu, brojite do trideset. Potom vratite glavu, trepnite nekoliko puta pa okrenite na suprotnu I uradite isto. Posle nekoliko minuta počećete da zevate I da se osećate pospano.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

POSNI RUM KASATO

Next Post

ZNANJE JE MOĆ!
More Story

POSNI RUM KASATO

Zahvaljujući našoj čitateljki  Blagini Boževskoj iz Makedonije, danas objavljujemo recept za posni Rum kasato. Recept...

November 15, 2023