Breaking

NAVIKE I ODVIKE

Kutak za psihologiju / Život / 25 septembra, 2023

Navike i odvikavanje su ključni koncepti u psihologiji i ponašanju ljudi. Evo osnovnih informacija o njima:

Navike:

  • Navike su automatski obrasci ponašanja koje osoba razvija tokom vremena kao odgovor na ponavljajuće situacije ili podražaje. One su naučene reakcije na specifične okolnosti.
  • Navike se formiraju putem procesa ponavljanja i pojačanja. Kada osoba izvede određeno ponašanje koje rezultira pozitivnim ishodom ili nagradom, sklonija je ponoviti to ponašanje u budućnosti.
  • Neurološki, navike se povezuju sa formiranjem puteva u mozgu koji se zovu neuronske staze. Kako se navika ponavlja, ove staze postaju jače i povezivanje između neurona postaje brže.
  • Navike mogu biti dobre ili loše, zavisno o tome jesu li korisne za pojedinca ili imaju negativne posledice. Na primer, redovna fizička aktivnost može postati dobra navika, dok pušenje može biti loša navika.

Odvikanje:

  • Odvikavanje se odnosi na proces napuštanja ili suzbijanja neželjenih navika ili ponašanja. To može uključivati prekidanje štetnih navika poput pušenja ili prejedanja.
  • Odvikavanje je često izazovno jer su navike ukorenjene u neuronskim stazama mozga, pa promena ovih staza zahteva vreme i napor.
  • Uspeh u odvikavanju često zahteva postavljanje jasnih ciljeva, motivaciju, podršku okoline i strategije za suočavanje sa izazovima.
  • Postoje različite tehnike koje psiholozi koriste za pomoć ljudima u procesu odvikavanja. To uključuje kognitivno-bihevioralne tehnike, terapiju, zamenu štetnih navika zdravijim alternativama i postepeno smanjivanje izloženosti okidačima.
  • Rekurentne relapse (povratci) su česti tokom procesa odvikavanja. One ne treba shvatiti kao neuspeh, već kao deo procesa učenja i prilagodbe.

Važno je napomenuti da se navike i odvikavanje razlikuju od osobe do osobe, iako postoje opšti principi koji se primenjuju. Ako se borite sa štetnim navikama i želite se odviknuti, može biti korisno da potražite podršku stručnjaka poput psihologa koji će vam pomoći da razvijete efikasne strategije za uspešno odvikavanje.

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

DANAS POČINJE JESEN

Next Post

SAČUVAJTE PLODOVE LETA

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DANAS POČINJE JESEN

Jesen 2023. dolazi u subotu 23. septembra, u 8.50 po srednjoevropskom vremenu, i trajaće do 22. decembra do 4.27, kada počinje...

September 23, 2023