Breaking

AKO SE NAĐETE U PRIRODI, U NEPRILICI…

Zdravlje plus / Život / 17 juna, 2023

Da li je pomodarstvo ili ne, pokazaće vreme, ali mnogi ljudi savremenog doba vape za prirodom. Naravno,  koliko da je to lepo, znamo svi, ali to sobom nosi I neke opasnosti. Nesreće se često  dešavaju, a samo retki u datoj situaciji ostanu pribrani i odreaguju kako treba. Većina se uspaniči, pa od straha ili neznanja ne urade ono što treba, a posledice toga mogu biti  fatalne. Najmagazin je tu, da vam pomogne da se lakše snadjete u posebnim situacijama:

-Ako je napolju nevreme, iako primetite da vam se kosa podiže ne gore, bukvalno bežite sa tog mesta I tražite zaklon, jer će baš tu udariti grom.

-Ukoliko plivate i slučajno se nađete u bujici, potpuno je beskorisno plivati protiv nje do obale, samo ćete uzalud potrošiti energiju. Pokušajte plivati paralelno s obalom dok ne izađete iz struje, a tek onda plivajte prema obali.

-Ukoliko vam izgleda da se tornado ne pomera, to znači da se on kreće upravo ka vama I to znači da morate odmah naći zaklon. –

– Nosite Aspirin gde god da krenete. On vam  može pomoći kod srčanog                                                   ara.Samo jedna tableta aspirina može ozbiljno poboljšati stanje osobe koja ima srčani udar. Ta osoba bi rebala bi odmah leći i staviti nešto pod glavu ili sesti i tada uzeti tabletu. Da bi što pre delovao, treba ga  dobro žvakati.

-Uglavnom otrovne životinje u prirodi su drečavijih bolja. Što je ona kolurativnija, znači I da je otrovnija. Bukvalno ih se klonite na što veću udaljenost.

-Simptomi toplotnog udara su vrtoglavica i mučnina, ali se oni mogu pojaviti i iz drugih razloga. Ako ste u blizini osobe koja je dosta vremena provela na suncu I oseća se loše, dajte joj da pojede neki slatkiš. Ukoliko joj bude bljutav u pitanju je topotni udar.

-Ako vas kojim slučajem ujede zmija,  nikako nemojte  isisavati otrov, jer ga tako možete brže proširiti kroz čitav organizam.  Odmah idite u prvu bolnicu po protivotrov.

– Neko se onesvestio? Umesto da ga šamarate i polivate vodom, mnogo je korisnije da ga položite na leđa i podignite mu kolena na grudi. To će dovesti do protoka krvi u njihov mozak i osoba će se probuditi. Ali prvo se uverite da osoba nema povrede nogu ili tela, inače se situacija može samo pogoršati.

-Volite da planinarite, šetate šumama i relaksirate se u prirodi daleko od civilizacije. -A šta ako slučajno naiđete na medveda? Svi znamo koliko oni mogu biti opasni.

Ipak, nemojte paničiti pre nego što se medved počne ponašati agresivno. Ako vas samo gleda, stanite mirno. Postoji mogućnost da neće ni shvatiti ko ste i šta ćete učiniti. Najverojatnije će se povući kada shvati da ste čovek.

Ukoliko do neke od gore pomenutih situacija, setite se ovih činjenica i nikako ne očajavajte, to bi vam moglo spasiti život.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KNJIGE-KSENIJA KRKLJUŠ

Next Post

KADA OTMIČARI POSTANU PLEN...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KNJIGE-KSENIJA KRKLJUŠ

Gost Najmagazina je Ksenja Krkljuš, spisateljica iz Novog Sada, koja nam je ovoga puta pričala o svojim knjigama: -1999.godine...

June 16, 2023