Breaking

PRONADJITE NOVI SMISAO ŽIVOTA

Kutak za psihologiju / Život / 3 marta, 2023

Svi mi se  često zapitamo u čemu je smisao života? Stari mislioci I filozofi tvrde da mi životu dajemo smisao svojim deima, a da on sam za  sebe ne postoji . Kada postajemo nezadovoljni životom, mi zapravo tražimo one novine koje će nas ispuniti, što bi značilo da je nezadovoljstvo osnovni pokretač za promene. Evo nekoliko jednostavnih, a sigurnih  načina, kako da se pomerimo sa mrtve tačke I učinimo nešto za kvalitet svog življenja, jer čarobni štapić ne postoji.

 

Iskoračite iz svoje zone sigurnosti.

Kako starimo, rutina i odgovornosti pokazuju da se veoma lako i brzo zaglavimo u svojoj kolotečini i pre nego što to primetimo, osećamo se kao da smo zarobljeni i da nam nema izlaza. Verovatno vam unutrađnji glas šapće da nešto nije u redu.  Živnite, dajte sebi šansu, oslobodite se straha zarobljenosti tako što ćete pobediti strah od neuspeha i samo se pokrenite. Dajte sebi šansu za nešto novo, jer ako je sebi ne date, teško da će drugi biti toliko velikodušni  I ponuditi vam nešto novo.

 

Budite zahvalni, strpljivi i potuno se predajte novim idejama

Ako želite da nađete smisao u svom životu, jedan od najboljih načina jeste da budete zahvalni za sve što ste do ovog trenutka postigli I imate. Ako ste stalno usredsređeni na stvari koje nemate, ili na one koje drugi ljudi poseduju, nikada nećete biti zadovoljni svojim životom. Probudite se svakog dana sa mišlju kako je novi dan, novi početak I nova šansa..

 

Slušajte svoju intuiciju

Naša intuicija je unutrašnji glas, veza sa duhovnom stranom našeg bića koja je tu da nas vodi i štiti na našem putu. Naša jedina greška koju pravimo jeste da izaberemo da ignorišemo intuiciju i pratimo drugačiju putanju. Ako vam vaš unutrašnji glas i instinkt oštro poručuju nešto, pali se crvena lampica i upozorava vas da ćete napraviti lošu odluku – dajte sebi vremena da zastanete, razmislite o svemu i poslušate šta vam govori unutrašnji glas.

 

Zdravlje je najvažnije

Kada želite da date više smisla svom životu treba da se usredsredite na ono što u suštini i održava vaš život – vaše zdravlje. Kada živite zdravim životom, pazite na zdravu ishranu i obavljate dovoljno fizičkih aktivnosti, tada vodite računa o svom telu, koje će zauzvrat da čuva vas. Kada se osećate dobro,  tada sve prepreke možete da prevazidjete.  Samo vi možete da utičete na ovu promenu.

 

Uvedite samodisciplinu u rutinu

Samodisciplinom možete rešiti većunu svojih problema. Ona nam pomaže da stignemo, do kraja puta, ka cilju ka kome smo krenuli. Igrati po tudjim  obično nametnutim pravilima je teret, a igrati po sopstvenim trebalo bi da bude zadovoljstvo I da to bude motiv za dalje životne pobede.

Vreme je da odredite nova pravila – vaša. Ako uopšte ne tražite da se nešto promeni, odgovor će uvek biti isti. A vi od toga želite da pobegnete. Onda, treba raditi po novim standardima I rezutati će biti drugačiji-samo vi možete da izmenite neke stvari. Ponekad, izmena u pravilima može da donese I dva koraka unazad,  jedan unapred. Ali to ne treba da vas obeshrabri-ovo bi se moglo nazvati normalnim tokom života.

 

Provedite vreme u prirodi ili na mestima I stvarima koji vas relaksiraju

Vreme provedeno u prirodi, koja okrepljuje duh, jedno je od najjednostavnijih načina da date neki smisao životu. Sedite  I sušajte tišinu, cvrkut ptica, šum vode, ili jednostavne zvuke prirode I potpuno ćete obnoviti uspavanu energiju. Priroda nas na blag i delotvoran način podseća na lepotu i radost malih stvari u životu, koje vremenom postaju I te kako velike.

Naučite nešto novo

Bez obzira na količinu obaveza odvojite vreme kako biste naučili nešto novo. Nikada ne prekidajte proces učenja- ono rađa veze sa okolinom, gradi samopouzdanje i stvara smisao u životima svih nas.

 

Promenite svoje stavove

Pozabavite se sitnicama, kućnim poslovima, ljudima oko vas. Napravite svesnu odluku u svom životu i promenite svoj stav o nekim događajima i obavezama umesto što traćite vreme gomilajući negativne emocije oko njih. Usredsredite se na to kako se dobro osećate kada završite neki zahtevan posao, umesto da se valjate u očaju što ga odlažete do daljnjeg. Svaki završen posao je bolji od nezavršenog, imajte to uvek na umu. Kreirajte pozitivnu atmosferu u svom životu tako što ćete prihvatiti sve što vam se nađe na putu sa pozitivnim “ja to mogu” stavom. Vaš život će se promeniti iz korena.

 

Izbegavajte društvene mreže I gledajte TV Koliko morate

Društvne mreže su neminovnost današnjice, ali I velika opasnost. One nude lažnu sliku svačijeg života, pa I vašeg. Objavljivanjem samo lepih fotogafija I mesta, stičemo utisak da svi žive bolji I kvaitetniji život nego mi. Nesveno se upuštamo u trku I ako nismo “tu negde”, to nam stvara frustraciju. Televizija nudi surovu, ali I često iskrivljenu sliku stvarnosti, i to takodje može da nam bude izvor velike frustracije i da se pitamo ka čemu ide čoveanstvo. O gledanju, beskrajno dugih tv sapunica da I ne govorimo.

Umesto toga provedie vreme sa ljudima koje volite, uživajte u romantičnoj večeri kod kuće, pripremite ručak  za sutra…ili jednostavno ispunite večeri “živim sadržajima”koje samo vama znače.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

U ZNAK ZAHVALNOSTI ...

Next Post

NAJNOVIJA OTKRIĆA VEZANA ZA ISHRANU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

U ZNAK ZAHVALNOSTI ...

Heroji nedavnog zemljotresa u Turskoj su svakako bili psi namenenjeni pronalaženju žrtava. Naime, Turske vlasti su odlučile...

March 2, 2023