Breaking

SVE ŠTO NISTE ZNALI O PALAČINKAMA….

Ishrana i recepti / Život / 26/02/2023

Legenda kaže da ne postoji čovek na planeti koji ne voli palačinke. Legenda kaže da ne postoji ni restoran koji u svom meniju nema bar jednu od desetine različitih vrsta.

Ova omiljena svetska poslastica stara više od 30.000 godina i da su je ljudi jeli i u kamenom dobu. U staroj Grčkoj i Rimu, palačinke su se pravile od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i mleka. Drevni grčki pesnici Cratinus i Magnes pisali su o palačinkama u svojoj poeziji. Šekspir ih čak spominje u svojim čuvenim delima. Tokom engleske renesanse palačinke su obogaćene začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. Ime „palačinka“ nastalo je tokom 15. veka, kada i prvi recept napisan u Engleskoj.

Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su napravljene u srednjevekovnoj Evropi. Priča se da je savremene palačinke smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna.

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da palačinke postoje širom sveta i čini se da svaka kultura ima svoje jedinstvene stavove o njima. Služe se i za doručak, i za ručak i za večeru. Palačinke dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i ukusa. Mogu biti slatke, slane, guste, tanke, male ili velike, ali sve su ukusne! Poznata varijanta koja potiče iz Jugoistočne Evrope su tanke vlažne palačinke pečene sa obe strane i punjene džemom, kremom od sira, čokoladom ili mlevenim orasima, ali se mogu koristiti i mnoga druga punjenja – slatka ili slana. Svaka zemlja svoju palačinka-politiku vodi: galete u Francuskoj, tanke krompir-palačinke u Nemačkoj, palačinke od kukuruznog brašna u Americi, bogato nafilovane u Rusiji i na kraju “samo-dodaj-vodu” mešavine.

PALAČINKA IMA SVOJ DAN

Iskreno, svaki dan treba da bude dan palačinki, ali jedan dan ima oznaku Nacionalni dan palačinki. Mrsni utorak (Fat Tuesdai) je praznik slavlja pred veliki uskršnji post. Za vreme posta, vernici ne jedu mleko, puter, jaja… Da bi se sve zalihe ovih namirnica istrošile, palačinke se uoči posta prave u ogromnim količinama.

Palačinke su zaista izdržale test vremena. One zauzimaju posebno mesto u našim srcima, podsećajući nas na udobnost, porodične obroke i subotnje jutro. Svaki slobodan dan je pravo vreme za okupljanje porodice i prijatelja i druženje uz gomilu domaćih palačinki.

Ako ste za klasiku, preporučujemo palačinke sa Sorriso lešnik-kakao kremom, napravljenim u Italiji po specijalnoj recepturi od najkvalitetnijih sirovina. Ostale “začine” dodajte po želji.

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE:

-Najveća palačinka na svetu težila je više od prosečnog nilskog konja

-Najskuplja palačinka na svetu košta više od transatlantskog leta

-Jedan fan palačinke je trčao maraton dok je neprestano bacao palačinku tri sata, dve minute i dvadeset sedam sekundi

  • -U Vrbasu ispečeno je 15.584 palačinki za 8 sati, čime je oboren Ginisov record.
  • IZVOR: PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK
Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

VEČERAS U PROKUPLJU, KRATKI DOKUMENTARNI FILMOVI I TRIBINA

Next Post

KAKO SAM OSVOJILA TRAJNO ZDRAVLJE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VEČERAS U PROKUPLJU, KRATKI DOKUMENTARNI FILMOVI I TRIBINA

Uz podršku Evropske unije, Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić i Grupe 484, Film klub...

24/02/2023