Breaking

Otarasite se loših navika

Kutak za psihologiju / Život / 26/09/2022

Navika predstavlja rutinski oblik ponašanja, koji se dešava na podsvesnom nivou. To su oni oblici ponašanja koji se obavljaju po nekoj nužnosti, samo od sebe, bez aktivnog učešća naše svesti.

Neke vam se prikradu poput letnje oluje.  Druge se pak,  stvaraju  godinama ili celog života, a da to I ne primetimo. Dobre navike nisu naša tema danas. Tema su nam one loše – od uvrtanja kose oko prsta,  do grickanja noktiju,  od zavisnosti od kofeina do automatskog posezanja za čašicom na kraju dana- nisu prijatelji koji se valja držati.  Zašto su sve te naizgled bezazlene stvari jako loše za nas? Neke mogu ozbiljno da podriju naše zdravlje,  druge daju razloga sumnji da li ste zreli kao ličnost, a  ostale mogu da naruše naš izgled I elementarno psihičko I fizičko zdravlje.

 

Promena nabolje

Bez obzira na to što ste usvojili nešto kao naviku, stručnjaci predlažu pristup koji se sastoji iz tri faze kako bi ste je se jednom za svagda rešili.  Promena nabolje se sastoji u tome da postanete svesni  svoje navike: da to vi grickate nokte,  to vi lupkate prstima o sto na nedeljnom sastanku kolegijuma. Drugo,  odredite šta je uopšte dovelo do formiranja loše navike.  Ako to ne uradite,  mršave su šanse da ćete je se osloboditi bez obzira na koliko dobre načine pokušavate kaže Andrea van Teen Wolf , psiholog iz Denvera i autorka knjige “Ženski vodič ka jedinstvenom životu”.

Treće: svoju potrebu zadovoljite razvijanjem nove i zdrave navike.

 

Verovatno ih kao I svi ljudi imate više. Ali, odaberite onu koja vam najviše smeta, a uspeh jedne vodiće vas do uspeha u drugoj,  koja vam u tom trenutku najviše smeta.

 

Savet: budite strpljivi sa sobom!

Moguće je da će vam trebati nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja, meseci  da bi ste se u potpunosti rešili loše navike kaže Hajla MD docent na katedri za psihijatriju na Medicinskom fakultetu pri univerzitetu Kalifornija u Los Angeles-u.  Međutim rezultati će biti vidljivi kad tad, a vredni su truda!!!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

HOROSKOP ZA PERIOD OD 25. SEPTEMBRA DO 02. OKTOBRA TEKUĆE 2022. GODIN

Next Post

Kraljica Elizabeta –Život savremene vladarke

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

HOROSKOP ZA PERIOD OD 25. SEPTEMBRA DO 02. OKTOBRA TEKUĆE 2022. GODIN

  OVAN POSAO:Prvi pozitivni pomaci su konačno vidljivi ali vi ste osvedočeni „neverni Toma“ i dok sve ne bude...

25/09/2022