Breaking

FILM SVETA PETKA-KRST U PUSTINJI

Kratke vesti / 20 septembra, 2022

Sveta Petka — Krst u pustinji je srpsko-jordanski biografski i dramski film iz 2022. godine, u režiji Hadži-Aleksandara Đurovića, po romanu Petkana Ljiljane Habjanović Đurović. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu. Glavne uloge glume: Milena Predić, Milica Stefanović, Miriram Amer, Filip Hajduković, Stefan Jevtović, Samaja Amarin, Andrej Šepetkovski, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Jadranka Selec i Mladen Sovilj.

Projekat je 2018. na predlog Filmskog centra Srbije podržala Vlada Republike Srbije, tačnije Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Na konkursu za film 2017. godine, sredstva je dodelio i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, a podržan je i od strane Kraljevskog filmskog centra Jordana. Snimanje je završeno krajem 2019, ali je usled pandemije kovida 19 postproduckija filma okončana tek 2021. godine. Sniman je na lokacijama u jordanskim pustinjama, Srbiji, Rumuniji i Jašiju, gde se danas nalaze mošti Svete Petke.

Premijerno je prikazan 29. avgusta 2022. na 44. Moskovskom filmskom festivalu, a u Srbiji 6. septembra 2022. godine u Domu sindikata, dok je 8. septembra pušten u bioskope.[1]

Evo kratkog sadržaja:
Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Prati se njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke pravoslavlja.

Bočna priča govori o dve žene (Arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

VOLIM DA SPOJIM NEPSOJIVO

Next Post

DANAS JE MALA GOSPOJINA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VOLIM DA SPOJIM NEPSOJIVO

  Uroš Markov, autor I voditelj “Jutro na kvadrat”, “Subotom u 6” je neko...

September 19, 2022