Breaking

DINAMIKA I RAZNOVRSNOST POSLA NA TELEVIZIJI SU ONO ŠTO ME NAJVIŠE PRIVLAČI

Intervjui / 27 avgusta, 2022

 Isidora Ilic  radi na TV Prva, kao novinar i  kao zamenica urednice  emisije Exkluziv. Uz prvu ljubav novinarstvo, postoji i druga,  podjednako značajna-a to su putovanja Danas, za Naj magazin, razgovarali  o obe njene ljubavi.

Novnar ste po struci. Kada je pala definitivna odluka da ćete se time baviti?

Još od osnovne škole sam znala da želim da se bavim novinarstvom. Tada nisam znala da objasnim svoju želju, ali sam svima govorila da ću biti novinarka kada porastem. Ta ideja me je vodila kroz celo školovanje, pa sam nakon osnvne škole upisala IX gimnaziju, društveno- jezički smer, a zatim i studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Kada sam upisala faks, shvatila sam da je mala Isidora iz osnovne škole bila u pravu i da je to pravi izbor za mene.

 

Završili ste i postdiplomske studije. Za šta ste se specijalizirali?

Master studije sam završila na istom fakultetu, to je master Novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Tako da sam po zvanju Master novinar, za sada… Ko zna, možda jednog dana upišem i doktorske studije, to mi je oduvek bila želja, da budem dr Isidora Ilić (ili već sa nekim drugim prezimenom, to ćemo videti..)

 

Master program je zamišljen kao nastavak četvorogodišnjeg programa koji smo slušali na osnovnim studijama, neka znanja smo obnovili, neka nadogradili i usavršili, a učili smo naravno i nove, zanimljive i korisne, stvari.

 

 Koji medij Vas najviše privlači?Televizija ili…

Od tradicionalnih medija me je televizija oduvek najviše privlačila, mada moram priznati da volim i radio, najviše zbog kratkih, konkretnih i veoma konciznih informacija koje pruža.

Takođe, pored televizije zanimaju me i novi mediji, tu najviše mislim na društvene mreže i Instagram kao medij. Obožavam da pratim trendove na mrežama i smatram da su one postale podjednako bitne kao i tradicionalni mediji.

 

Trenutno ste zaposleni na Prvoj. Koliko s vam interesantni multimedijalni sadržaji i koliko Vam je zanimljivo, što radni dan nikada nije isti…

Da se vratimo na onu malu Isidoru iz osnovne škole… Nju nikada nije držalo mesto, ona je znala da ne može da radi od 9 do 17h i zato je izabrala da bude novinar… I sada radi uvek i nema radno vreme.

Šalu na stranu, dinamika i razvnovrsnost posla na televiziji su ono što me najviše privlači.

Biti novinar je životno opredeljenje, a ne samo posao. Mi i kada nismo na poslu, razmišljamo o poslu, o informacijama, vestima, dešavanjima, temama. Kada izađemo sa prijateljima u grad, kada odemo u supermarket, bioskop, teretanu, svuda oko nas vidimo teme.

 

Da li planirate da se ostvarite i ispred kamera, ili više volite da niste izloženi oku javnosti, a da radite svoj posao?

 

Trenutno me više zanima sve ono što se dešava iza kamera, nego ispred. S obizirom na to da sam zamenica urednice emisije Exkluziv na Prvoj TV, trenutno mi je fokus na tom uređivačkom delu, tu želim da učim i napredujem.

Volela bih naravno jednog dana da imam svoju autorsku emisiju, da budem njen i urednik i voditelj, ali sebe ne vidim u televizijskom studiju, već na terenu. Kada bih mogla da biram, volela bih da imam emisiju o turizmu i putovanjima ili sportu i rekreaciji.

 Čini se da svaki slobodni trenutak koristite da negde otputujete. Prateći Vaše društvene mreže, vidimo gde ste do sada bili, ali gde sve planirte da odete…

 

Kao što sam već spomenula, ne drži me mesto. Obožavam da putujem, istražujem i da planiram.

Iako obožavam sunce i more, sledeća destinacija će mi biti malo hladnija, a jedna od najvećih putničkih želja mi je Kuba. Nadam se da će se i to uskoro ostvariti.

 

 

Da li su putovanja Vaša druga ljubav?

Definitivno da. Mogu reći da je ljubav prema novinarstvu i putovanjima nastala u isto vreme, na fakultetu. Zahvaljujući tome što sam bila dobar student, dobijala sam Republičku stipendiju i svaki dinar sam štedela za putovanja.

Na drugoj godini fakulteta sam prvi put samostalno organizovala putovanje u inostranstvo. Drugarica i ja smo kupile avionske karte, otputovale same u Stokholm i tako je sve počelo… Sledeće godine smo išle u Berlin, pa Kopenhagen, Malme, Beč, Budimpešta i sve to samostalno, sa studentskim džeparcem. Kada sam počela da radim na red su došle mesta poput Valensije, Barselone, Santorinija, Nice, Monte Karla, Malte i nadam se uskoro vanevropskim destinacijama.

 

 Sigurna sam da imate savete za sve one koji vole i žele da jeftino negde otputuju…Gde i kako mogu da nadju vodič za to…

Biću neskromna i reći ću: na mom instagram profilu.

Zaista se trudim da sve što znam o jeftinim putovanjima, kupovini avionskih karata, pronalaženju smeštaja, podelim sa svojim pratiocima na Instagramu. Ako nešto ne objavim, uvek me svi mogu pitati šta ih zanima porukom, odgovaram uvek.

 

 Koliko destinacija ste do sada obišli, i gde ste shvatili da može da bude baš Vaš raj na zemlji?

Uh teško pitanje, obišla sam zaista veliki deo Evrope. Dopadaju mi se uređenost Skandinavije, kultura Španije, kuhinja Italije, more Crne Gore i Hrvatske, ali mislim da je moj raj ipak ovde u Beogradu, gde je i moja porodica.

 

Imate li neki doživljaj koji ćete pamtiti i koji bi ste izdvojili za naše čitaoce?

Hajde za kraj da vam ispričam jednu poučnu priču u nadi da će vaši čitaoci učiti na mojim greškama.

Sleteli smo iz Madrida u Temišvar kasno uveče, oko ponoći i trebalo je kolima da idemo do Beograda, još 2h vožnje, granica i tu smo, kod kuće u krevetu.

Ali, nismo znali da granični prelazi sa Rumunijom Foeni, tj. Jaša Tomić kod Zrenjanina ne rade od 8 uveče do 8 ujutru. Morali smo da se vraćamo do većeg prelaza, Moravica i to ne bi bio problem da nama nije bio prazan rezervoar sa gorivom, računali smo da ćemo ga dopuniti u Srbiji.
Našli smo se u sred rumunskih sela, noću, van dometa ili u romingu, sa skoro pa praznim baterijama na telefonima i  još praznijim rezervoarom. Sećam se da je duvao jak vetar i da nigde nije bilo žive duše, a naravno ni pumpe. Nikada u životu se nisam više obradovala benzinzoj pumpi.

Sada mi je smešno, kako sam mogla da zaboravim da manji granični prelazi imaju radno vreme?!

 

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

Ponašanje na poslovnom ručku i ponašanje za stolom

Next Post

Šta su afirmacije i čemu služe?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Ponašanje na poslovnom ručku i ponašanje za stolom

Dobili ste poziv za poslovni sastanak, a on će se dogoditi u restoranu? Jednostavno, morate znati neka pravila koja važe...

August 26, 2022