Breaking

ISTORIJAT SLAVLJENJA ROĐENDANA

putovanja/zanimljivosti / Život / 28 juna, 2022

Svi slavimo rodjendane, a da li se pitate od kada potiče taj običaj?
Kada su faraoni krunisani, smatralo se da su postali bogaovi . Ova proslava je bila važnija od dolaska na svet i rođenja, a naučnici tvrde da su upravo faraoni (3.000 godina pne) prvi pominjali pojam rođendan. Gleajući istoriju dalje, Grci su prinosili Artemidi mesecolike kolače u čast lunarne boginje. Da bi što vernije prikazali sjaj meseca, Grci su zapalili sveće i stavljali ih na te kolače-darove. Grci su najverovatnije preuzeli ideju o proslavi rođenja od Egipćana, kao proslavi svojih bogova i boginja.
U skladu sa verovanjem da su ljudi rođeni sa „prvobitnim grehom“ i proslave rođendana su, po hrišćanskim verovanjima, paganski obredi. Sve do IV veka Hrišćani su mislili da je obeležavanja rođendana nešto loše, a tada su naprasno promenili mišljenje i počeli su da slave rođenje Hristovo.

Iako je ideja o proslavi rođendana već uveliko zaživela, smatra se da je Kinderfeste u Nemačkoj preteča rođendanskim zabavama.

 

Proslava je imala i tortu i svećice. Svaka godina života obeležena je jednom svećicom i jednom plus kao nadom za dugovečnost. Na ovim zabavama su se duvale svećice i zamišljale želje.

 

Potom, dugo se na rođendanskim zabavama proslavljalo uz obične slatke kolače. Industrijska revolucija je promenila stvari, pa su se dodavale i druge namirnice, sastojci, poslastičari su prodavali unapred pripremljene torte za decu. Jedna od najpoznatijih pekara je Cadby Hall s kraja XIX veka koja se proslavila prodajom rođendanskih torti.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

ELVIS

Next Post

Kako se rasphladiti pri velikim vrućinama?

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ELVIS

Elvis Prisli, kralj rok-en-rola, umro je pre više od 4o godina, ali njegova muzika i njegovo životno delo, žive i danas....

June 25, 2022