Breaking

DANAS JE PETAK, 13

putovanja/zanimljivosti / Život / 13 maja, 2022

Mnogi veruju da   broj 13  donosi nesreću. I to  još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.
Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.
U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.
Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno sa 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.
Već stotinama godina se veruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U slavnim “Kenterberijskim pričama” Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše “a u petak se sruči sva nesreća”. U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.
Na Veliki petak razapet je Isus Hrist, ali se u mnogim zemljama veruje da rođene na taj dan prati velika sreća. Upravo zbog te svete veze s petkom, mornari će često krenuti na duga putovanja upravo na kraju nedelje.
Verovali ili ne, kombinacija petka i 13. dana u mesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobia.
Koliko se broj 13 smatra baksuznim govori i činjenica da mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sedišta u avionu pod tim brojem.
U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.
U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.
Mnogi trideskafobi upiru prstom i u neuspelu misiju svemirske letilice Apolo 13. Više od 80 odsto svetskih nebodera nema 13. sprat, dok se u nekim zemljama kao što su Amerika i Kanada, sprat označava kao 12a.

To su reakcije svih onih koji veruju. Savremeni psiholozi tvrde da kakva uverenja negujemo, tako će nam I biti, I da nema dobrih I loših dana, već nam je život onakav kakvim ga napravimo.  Strahove, stereotipe I  ubedjenja, treba ostaviti po strani, ne dozvoliti im da se preslikaju na naš život, naročito ako su negativna, I treba trasirati sopstveni put na kome neće biti razloga da sa unapred osmišljenim šablonima I  predubedjenjima kreiramo svakidašnjicu, pa čak I kad je petak 13, kao što je danas.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

POKUŠAVAM DA PRIČAM SVOJU PRIČU

Next Post

STUDIO B- SUBOTOM U 6

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

POKUŠAVAM DA PRIČAM SVOJU PRIČU

Naš današnji gost je prisutan skoro tri decenije na muzičkoj sceni. Njegovo  stvaralaštvo obeležilo je jedno vreme,...

May 12, 2022