Breaking

PARK PRIRODE PONJAVICA

putovanja/zanimljivosti / Život / 27 aprila, 2022

 

Park prirode „Ponjavica“ se nalazi u južnom Banatu. Od grada Pančeva je udaljen petnaestak kilometara, a prostire se na teritoriji 2 naseljena mesta – Omoljice i Banatskog Brestovca.

Kako izgleda I koje su karakteristike ovog parka?

Park prirode „Ponjavica“ obuhvata srednji tok Ponjavice, koji ima očuvane karakteristike vodotoka ravničarskih predela i priobalne ostatke vlažnih staništa. Ovaj vodotok sa okolinom predstavlja pribežište raznim vrstama biljaka i životinja, čija su staništa uništena regulacijom voda. Površina Parka prirode „Ponjavica“ iznosi oko 300 hektara, dok je površina zaštitne zone oko Ponjavice oko 600 hektara. Ostrvo površine nešto manje od 1 hektara smatra se, u smislu zaštite, kao najvrednije područje ovog parka.

Dužina toka Ponjavice, koji je pod zaštitom, iznosi oko 10 km. Smena šumskog zelenila, žbunastih drveća i grmlja, kao i neposredna blizina 2 naselja i vikend zone daju poseban kvalitet ovom tipu ekosistema.

Park prirode „Ponjavica“ je stanište strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta kao što su: mala resina, vodena paprat, zlatni karaš i vidra. Jedna od najvećih vrednosti ovog parka prirode jeste obilje raznih vrsta ptica, od kojih su neke pod zaštitom. Tako ih na ovom mestu možete posmatrati sa osmatračnice ne ugrožavajući njihove aktivnosti preteranim približavanjem staništu. U reci Ponjavici živi oko 20 vrsta riba. Pored 100 biljnih vrsta, područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica, kao i zaštićene životinjske vrste lasica i tvor.

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

CRKVA U STENI

Next Post

BORAVAK U PRIRODI I MOGUĆI RIZICI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

CRKVA U STENI

Crkva Svetih Petra i Pavla je izuzetno zanimljivo,sveto mesto koje se nalazi na Staroj planini u ataru sela Rsovci.Smeštena...

April 25, 2022