Breaking

PROCVETALA AGAVA U BOTANIČKOJ BAŠTI U BEOGRADU

Kratke vesti / 16/02/2022

U mesecu ljubavi, februaru,  je procvetala  agava u Botaničkoj bašti, u Beogradu. Zanimljivo je da se to dogodilo  prvi put za 130 godina otkako uzgajaju ove  biljke, procvetala. Ovako nešto dogodilo se  samo u staklenicima u Bostonu i nekoliko gradova na planeti, a od sada, na toj listi je i naš „Jevremovac“. Posetioci I zaposleni u Botaničkoj bašti su oduševljeni, a ova pojava privukla je zaista  veliku pažnju javnosti.

Na ovaj cvet čekalo se duže od jednog veka. Od samog otvaranja, u Botaničkoj bašti su zasađene brojne biljke agave, ali je samo ova, stara desetak godina procvetala. Zaista je, kažu, retkost da se ovako nešto dogodi u stakleniku.

Ovo je istorijski događaj, jer otkako je staklenik osnovan 1892. godine, pokušaj zaposlenih je da imaju agavu u kolekciji- nijedna nije procvetala do sada. Tačnije, ona je pre mesec dana, počela  da formira cvast i kada je cvast počela da raste iz centra rozete, svi su bili oduševljeni, jer je to zaista retka pojava. Inače, agava je biljka koja cveta samo jednom tokom svog života i nažalost odmah posle toga uvene. Potiče iz Meksika, a najpopularnija je plava agava od koje se pravi tekila.

Ova vest brzo se proširila, pa je Botanička bašta ovih dana puna posetilaca.

Agave mogu da dostignu visinu i do 15 metara, a ova “naša” visoka je oko dva metra. Jedna od najviših agava procvetala je u Botaničkoj bašti u Bostonu, pa su zaposleni morali da sklone krov staklenika. Ovde u šali kažu, da oni krov neće dirati, već će agava morati da se malo “savije”. Cvet agave će još malo biti  izložen očima  javnosti, te svi oni koji žele da ga  vide trebalo bi da pohitaju  u ovu zelenu oazu koja je smeštena u samo srcu Beograda.

Naj magazin

fotografije Katarina Milenković

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

MUZIKA MI JE U PRVOM PLANU

Next Post

CIPELE KROZ ISTORIJU

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MUZIKA MI JE U PRVOM PLANU

Muziči9  takmičenje  "3K dur" iznedrio je danas neka od najpoznatijih imena domaće muzičke scene, među kojima su Marija...

14/02/2022