Breaking

OPŠTE STVARI O ASTROLOGIJI

Horoskop i zabava / Život / 6 decembra, 2021

 

Astrologija, kao i celo civilizacisko nasleđe Evrope, gde mi ipak pripadamo makar astrološki, šta god ko tvrdio, , nasleđe je Helenizma. Drevna Grčka je kamen temeljac svega što se u Evropi razvilo a ima u sebi korene logike, filozofije, matematike, istorije, i ostalih disciplina, naučnih i manje naučnih koje čine civilizaciju.

Astrologija koju danas imamo bogata je simbolizmima helenske mitologije, prilagođena imenima božanstava starog Rima, ali oslonjena na helensku filozofiju. Uostalom u ta vremena svaki „učenjak“ je bio i matematičar, i filozof,  i astrolog,   ali i lekar, geograf itd. U opštoj slici sveta, astrologija je uzimala posebno mesto, ali i posebnu hijerarhiju po kojoj su se izdvajale grane astrologije. Kako je ovaj tekst o potencijalima natalne, neću dalje od toga ići u podele, već samo naglašavam da iznad natalne astrologije stoji mundana, odnosno da iznad čoveka i njegovih zvezda i planeta, koje dobije trenutkom rođenja stoje opšti uslovi, globalnih, takozvanih mundanih horoskopa.

Još je Klaudije Ptolomej, jedan od najznačajnijih autora helenske astrologije, u osvit ovog milenijuma, pre skoro dve hiljade godina, celo poglavlje knjige „Tetrabiblos“ posvetio opštim-mundanim uslovima da parafraziram: „stavnika određenih predela“.

Planeta Zemlja, svojim oblikom, geografskim uslovima, osobinama zemljišta i slično, u odnosu sa svojim kretanjem oko Sunca i odnosom samog Sunca prema raznim mestima na specifičnim dužinam i širinama, u skladu sa simbolizmom odnosa, predisponira-određuje mogućnosti pojedinca.

Na taj način navedeni autor određuje severnjake kao „ohlađene“ jer žive daleko od Ekvatora i najjače vreline Sunca, dok one koji žive oko Ekvatora opisuje kao „opečene Suncem“, pa zato imaju „tamnu kožu i vunastu kosu“.

Ovako primenjena astrologija daje unapred uslove za pravilno razmatranje natala, koji više nije sam za sebe već deo celine.

Nastavak sledćeg ponedeljka-

Astrolog Mihajlo Čukić

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Sirakuza – istorijski i mitološki centar Sicilije

Next Post

TRIKOVI ZA BUJNIJU KOSU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Sirakuza – istorijski i mitološki centar Sicilije

Najveće ostrvo u Mediteranu je Sicilija,  sasvim je primaknuto uz špic italijanske “čizme”.  Nalazi se na samoj...

December 5, 2021