Breaking

Ketsuekigatа, šta je to?

Kutak za psihologiju / Život / 22/09/2021

Da li znate da istočnjačka kultura poznaje ,,ketsuekigatu’’, koja je i deo zvanične psihologije?

U ovome uglavnom prednjače Japanci, a vi se verovatno pitate šta je to i kako da svaladate znanje o sebi i drugima kroz ovu psihološku disciplinu. Na osnovu toga Japanci sebi biraju prijatelje, komšije, životne partnere, a nećete verovati, poslodavci u poslednje vreme tako biraju zaposlene. Poslednjih 15-20 godina, u Japanu je ova psihološka grana doživela  procvat, a sada se nezadrživo širi i ka drugim delovima sveta. Ona funkcioniše po principu: ,,Reci mi koja si krvna grupa, a ja ću ti reći kakav si i da li mi odgovaraš’’.

Evo nekih orijentira kakva je koja krva grupa i kako se vi slažete sa njom u bilo kom segmentu života:

0 krvna grupa

Osobe ove krvne grupe su druželjubive, srdačne i često rade zarad sentimentalnosti a protiv svojih moralnih principa. Otvorenost i to što nemaju „dlake na jeziku“ ih uglavnom skupo koštaju, verne su, iskrene i odane. Nisu sklone da preuzmu odgovornost, a naročito žene vole da rade pod patronatom drugih, da ne bi one same donele odluke i da ne bi pogrešile. Za razliku od njih muškarac je lider i jako je teško da mu nametenete bilo šta.  Različiti jesu, njihova zajednica može da bude harmonična, ali i ih različitost u mentalnoj snazi može odvesti u raskid. Oni zaista ne mogu baš sa svima za razliku od toga da sa njim može svako. Dok su muškarci lovci na trojefeje, žene ove krvne grupe će svakom pomoći da izađu u prvi plan, a one će se povlačiti, spremne da bez imalo sujete dele njihov uspeh, naravno iz senke. Monotoniju i život po uobičajenim šablonima ne mogu da izdrže i tada je taj momenat kada kažu „teško mi je“.

A krvna grupa

Njihov sinonim  je: ,,Mislim, dakle, postojim’’. Ove osobe su vrlo inteligentne, znatiželjne i  često deluju nezainteresovano, tako da znaju da zbune one koji ih procenjuju. One se tako štite, jer su veoma osećajne a tu osećajnost kriju vrlo uspešno. Disciplina i samodisciplina su dve osobine koje karakterišu ove osobe i njihovo najjače oružje, pa ih često smatraju vojnicima. Odlikuje ih organizovanost i uvek će odabrati visoko organizovanu grupu kada rade, prefesionalne i vrlo posvećene svojim izborima. Ne vole kritiku, ali ako im sve kažete na lep i primeren način,  možete ih pokrentuti da promene na ono što kod njih ne valja. Sve što očekuju od sebe, očekuju i od drugih, i tu vrlo često doživljavaju razočaranja, kada to ne dožive. Dobri rukovodioci, ali ne podnose da baš svakog imaju za rukovodioca, jer njihov ego ih tada vodi u opiranje.  Demokratični su i poštuju partnerstvo u svakom smislu te reči. Muškarci te krvne grupe često nisu interesantni ženama, ali na drugu loptu žene i te kako znaju da zavole za ceo život.

B krvna grupa

Psihološki gledano muškarci i žene ove  krvne grupe su interesantne suprotom polu. Na prvi pogled su introvertne, suzdržane i povučene, ali imaju jasno izražen pojam sopstvenih želja i htenja. Profesionalno kriju velike potencijale i grade karijeru na dokazanim ličnim kvalitetima kojih se drže od dečijih dana do najdublje starosti. Nijkada ne ispoljavaju takmičarski duh, ali ih s vremena na vreme pohvale, kao vetar u leđa da bi išle dalje. Funkcionišu u uskom krugu proverenih saradnika ili prijatelja i retko kada žele da nešto menjaju u tome. Muškarac ima jednu vrstu socijalne fasade, deluju uzdržano ili skrušeno, a za to vreme kao šahisti razmišlajju o potezima koje će preduzeti u budućem vremenu. Rade i žive bez velike pompe da bi stigli do željenog cilja i oni tako pune svoje baterije. Dovoljno im je da oni znaju o svom uspehu, bez želje da to objavljuju na sva zvona ili izbacuju kao informaciju za širu javnost. Da bi dobili ono što žele, znaju da „smanje sebe“ u očima drugih, ali to ih ni malo ne brine. Za profesiju se odlučuju spontano, vuku konce u tajnosti i uglavnom biraju ono što može da im se isplati na duže staze.

AB krvna grupa

Ovo su osobe izuzetnih osobina, a cinizam i ironija su im strane, osim ukoliko ne moraju da se štite. Onda pretvaraju i obične reči u moćno sredstvo protiv onih koji ih neopravdano napadaju ili kada su u situaciji da štite istinu. Nemaju specifičnih zahteva, mogu da žive i rade sa svima koji su dobronamerni prema njima. lako se prilagođavaju i sa njima najbolje funkcionišete po sistemu  ,,ne diraj me, ne diram te’’. Jako im je bitno da zadrže svoju individualnost i svemu što rade daju lični pečat. Oni kao retko ko umeju da pomire suprotonosti, ali i kod njih sve ima granicu. Oni je postavljaju, a pomeraju je samo zbog emocija i ni zbog čega drugog.

Muškarci zbog te dvostrukosti, znaju da budu verni i odani radnici, ali i odgovorni poslodavci, a ženi je lajt motiv zarađivanje novca i sigurnost koja joj treba da bi se bavila stvarima koje voli. To je često u suprotnosti, ali samo oni znaju kako funcionišu kao spoj ,,želim, hoću i mogu’’. Vole izazove i da postave novu granicu do koje mogu da idu, ali takmiče se samo sa sobom, a takmičenje sa supraničkim timom prepuštaju onima koje to ispunjava. Ako su u grupi, funckionišu odlično, ako znaju striktnu podelu posla. Obožavaju osobe avanturističkog duha, a njima odgovarate kao prijatelj ako im dozvolite da ostanu mistični do kraja. Kao majke, ženske osobe su prilagodljive deci i ne postoji ništa što one ne bi učine za svoje potomstvo ili roditelje. Muškarci žele da budu dominantni mužjaci i uvek koriste sve svoje resurse da osvoje osobu do koje im je stalo.

 

Zar ketsuekigata  nije zanimljiva?

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SOC OD KAFE U SLUŽBI LEPOTE

Next Post

KAKVE PROMENE DONOSI MARS U VAGI U PERIODU OD 15.SEPTEMBRA DO 10.OKTOBRA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SOC OD KAFE U SLUŽBI LEPOTE

  Uživanje u kafi mnogima je jedan od omiljenih svakodnevnih rituala. Nekome je jutarnje razbuđivanje potpuno...

21/09/2021