Breaking

PREVARA

Kutak za psihologiju / Život / 9 septembra, 2021

Mnogi muškarci i žene se susreću sa prevarom u vezi. Nažalost,  u današnje vreme je to česta pojava, ali nije  definisano  gde je jasna granica između bezazlene zabave i flerta, a gde je tačno granica za prevaru i neverstvo. Svako ima pravo na svoju definiciju i granicu gde će postaviti gde je i šta je prevara, a šta ne. Varanje se definiše kao emocionalno ili seksualno neverstvo partera sa kojim ste u vezi.  Emocionalno varanje je kada vaš parner  provodi kvalitetno vreme sa nekom drugom osobom više nego sa vama. Provodi se, putuje, kupuje poklone, pridaje joj veći značaj nego vama.

Evo nekoliko modela ponašanja  koji govore šta je emocionalna prevara, a ne fizička:

– Dodirivanje i ispoljavanje nežnosti prema trećoj osobi;

-Kupovina poklona, izlasci, plaćanje računa;

-dopisivanje ili bilo koji drugi vid komunikacije koji se odvija mimo vas;

-flerovanje i sl.

A fizička, kako joj samo ime kaže, odnosi se na fizički kontakt sa osobom koja niste vi. Kako ćete odreagovari u datom trenutku, zavisi od toga koliko imate emocija za partnera, od godina koje ste proveli zajedno, da li imate zajedničku decu i imovinu…

Osoba koja je ,,prevarena” kad sazna oseća se povređeno, loše, besno, poniženo,  teskobno, očajno…

Da li može doći do pomirenja posle prevare?

Odgovor na ovo pitanje zaista je individualan i zavisi od mnogo faktora. Motivacija je pre svega najbitnija da se očuva veza ili brak. Poverenje u drugu ostobu se stiče godinama i postepeno, a saznanjem o prevari to poverenje je ruši kao da je kula od karata, a sumnja je nešto što se stalno podgreva. Deluje da je sve narušeno i jako teško se može vratiti na pređašnji oblik. Imajte na umu da osobe koje su sklone prevari često su sklone i nekim drugim vidovima laganja i neiskrenosti. Ali, kaže se, onaj ko vara uglavnom vara samo samog sebe i nikoga više. Možda je varanje to što živi u iluziji da bi mu sa tom osobom cvetale ruže i bilo mnogo bolje nego sa vama. A ima i toga da je ,,sve slađe dok je pod velom tajne i dok je to zabranjeno voće”. Ima mnogo primera kada se takve veze obelodane, postanu manje lepe i brzo se prekidaju. A i hemija je čudna nauka. Uspe od iskre da napravi plamen, a taj plamen može da se ugasi i vodom i zemljom, tj. kada shvatite da onaj ko vara vas, isto tako može da vara i tu drugu osobu. A kada treba da se plate računi, pošalju deca u školu, plati rata za kredit, to gubi svaku čar. Osobe koje varaju na sastanke odlaze sređene i samo sa željom da uživaju, a stvaran život je nešto drugo i ko zna da li bi ta veza opstala na duže. Sve su ovo hipotetičke stvari i ne vredi misliti o njima. Samo treba razmišljati o trenutku SADA i kako ga prevazići sa što manje posledica i po fizičko i po mentalno zdravlje. Jer to zaista ume da bude traumatično.

Ono što je najvažnije: ako ste se suočili sa prevarom partnera i život vam se na neki način raspada, valja ga skupiti i razbacane komadiće svog života ponovo sastaviti u novu celinu.

Ima mnogo studija i knjiga na tu temu, ali  svaki slučaj je sam za sebe. Evo nekih univerzalnih pravila ako ste se upravo suočili sa prevarom i ako vam je sve to vrlo, vrlo bolno i sveže:

 • Brinite o sebi. Čak iako imate porodicu, roditelje, decu sebe stavite na prvo mesto. Deca će jednog dana otići svojim putem, ali vi ostajete sami sa sobom, sa svojim mislima i osećanjima.
 • Ne krećite od posledice, krenite od uzroka. Vratite se mislima unazad i razmislite kada je počelo i da li ste primetili kada je ,,to nešto” počelo da se dešava. Krivica je uglavnom obostrana i nemojte je pripisavati samo njoj ili njemu. Realno sagledajte i svoje greške da ih u budućnosti ili u nekoj novoj vezi ne biste ponavljali.
 • ,,Da je valjalo još bi trajalo”. Znači, negde je zaškripelo, a vaš alarm zatajio…razmislite o tome. Ne oslanjajte se na varijantu ,,proći će”, jer ništa ne prolazi samo od sebe i sve zahteva zalaganje, trud I ,,spasavanje”.-Da biste valjali svima, prvo morate vi biti dobri sami sebi i morate biti dobro. Ništa vam ne vredi, ni novi, ni stari partner ako ste u toj igri bezgraničnog i bezrezervnog davanja zaboravili na sebe ili sebe stavili na poslednje, a sve ostalo na prvo mesto.
 • Naravno, ne treba biti sebičan, ali dizgine svog života morate držati snažno, jer ga niko ni ništa neće popraviti sem vas.
 • Kada ste se već suočili sa prevarom, ugledajte se malo na životinje, koje su takođe deo živog sveta. Kada su povređene, one ližu svoje rane da bi zarasle, traže ilovaču da im ona zaleči ono što nije dobro. Učinite isto i vi. Uradite sve ono što će vas oraspoložiti i odvući misli od nemilih događaja. Kažu: ,,Da nema misli, ne bi bilo ni bola”. Trudite se da ne mislite na to što vam se dogodilo, jer život ponekad poslaže kockice za nas bolje nego što bismo mi to sami ikada uradili. Ne vraćajte se mislima na to, koncetrišite se na trenutak sada, jer je samo on važan. Sve ono što uradite SADA, biće osnova za budućnost. Zato pazite šta i kako činite da vam se ono što loše uradite ne vrati kao bumerang.
 • Gledajte da vas ne grize ljubomora, koja je siguran znak nesigurnosti u samog sebe, da ne radite ništa da biste se svetili, jer sve što činite, činite sami sebi i da vas ne gricka mržnja prema akterima, jer je ona autodestruktivno osećanje koje će vam škoditi, kako psihičkom tako i fizičkom zdravlju.
 • Probajte da uradite za sebe sve ono što dugo niste:  otputujte, poklonite sebi izložbu, izlet ili akupunkturu, krenite na vežbanje ili laganiju svakodnevnu šetnju koja može pomoći da iz sebe izbacite nagomilana osećanja.
 • Nastavite sa čitanjem započete knjige, pozovite prijatelje koje dugo niste videli, setite se svih onih koji se možda gore osećaju od vas i učinite bilo koji ljubazan gest, jer pomažući drugima vi pomažete i sebi.
 • Poenta je da u tim trenucima negujete sebe kao da ste malo dete ili kao nekog drugog ko je bolestan, a ko vam je drag.
 • Razgovarajte, izbacite iz sebe negativna osećanja. Neka to budu prijatelji koji će vas osnažiti ili razumeti, jer vas dobro poznaju. Ako smatrate da pred njima ne treba da ogolite svoju intimu, potražite pomoć stručnog lica, uz pomoć koga ćete sagledati sve ono što niste mogli sopstvenim očima.
 • Setite se da je vreme najbolji lek za sve i da vremenom sve bledi pa i najjača osećanja. Toliko toga možete učiniti za sebe da niste toga ni svesni, samo je potrebno okrenuti taj novi list i shvatiti gde i kako ste grešili. Sve lekcije koje niste svaladali ponavljaće vam se kroz život, tako da dobro savladajte prepreke koje je život postavio pred vas. I ne očajavajte i ne sažaljevajte sebe. Šta je bilo, bilo je, ne može se vratiti. Možda je sve to i dobro i neko je samo otišao da bi u vaš život došao neko novi, ko će znati da vas ceni i pružiti vam sve ono za čim ste čeznuli, a očigledno niste dobili. Očekivanja neka vam budu vezana samo za vas, a ne za druge.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da sagledate ,,trenutak prevare”. Kroz ovaj članak otvorili smo mnogo tema o kojima ćemo pisati u nekim budućim člancima ,,Naj magazina”. Do tada  brinite o sebi, negujte svoje telo kao hram, negujte lepe misli i dostojanstveno i hrabro koračajte kroz život. Jer ovo su samo zamke i prepreke koje moramo na ovaj ili onaj način mimoići.

Olivera Marinković

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

DANAS JE SVETI ADRIJAN I NATALIJA

Next Post

ˇ"VAZDA DOBAR" JE NASTAO SPONTANO...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DANAS JE SVETI ADRIJAN I NATALIJA

Veruje se da supružnici danas treba da im zapale sveću u crkvi i pomole se ovim rečima: - Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju...

September 8, 2021